- Gündem
- 08.05.2025 18:07
Karikatürist İbrahimAtabey, otuz dört yıldır karikatür çizdiğini belirterek, Bugün maalesef karikatür ile ilgili eğitim yok. Halbuki çocuk karikatür ile iç dünyasındaki gerginlik ve sıkıntılardan kurtulmakta dedi
TANER UYANIKER
İzmirde bulunan yazarlar ve şairler hafta sonunda Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi tarafından organize edilen cumartesi sohbetlerinde karikatür çizerek bir farklı etkinlikte bulundu.
Karikatürist İbrahim Atabey, şubede düzenlenen karikatürün çocuk eğitimindeki yeri konusunda sohbet toplantısında konuştu.
Atabey otuz dört yıldır karikatür çizdiğini belirterek, Bugün eğitimde maalesef karikatür ile ilgili eğitim yok. Halbuki çocuk karikatür ile iç dünyasındaki gerginlik ve sıkıntılardan kurtulmakta. Çocuk için ne resim resim, ne de karikatür karikatürdür. Onun için o bir oyundur. Eğitimde bize düşen çocuğun ruh dünyasına inerek, onun gizli kalmış yönlerini açığa çıkartmaktır dedi.
Karikatürün geçmişine de değinen Atabey, görsel sanatlar açısından karikatürün ilk insanla birlikte gelişen bir alan olduğuna temas ederek, Mağarada duvarlara resimle çizilen ilk karikatür aslında o dünyanın düşünce yapısının ifadede kullandığı bir araçtı. Günümüzde karikatür daha ziyade siyaset alanında karşımıza çıkmaktadır. Çizilen karikatürler aslında ele alınan konunun iğneleyici bir dille anlatımıdır. Ancak karikatür sadece gazete köşelerindeki siyasetçi için çizilen çizgiler değil. Toplumun bütün dertleri, problemlerin hatta çözüm yolları karikatür ile anlatılabilir. Bu yönüyle karikatür müthiş bir eğitim materyalidir dedi.
GAZETEDE GÖRDÜĞÜ İLANLA HAYATI DEĞİŞTİ
Sekiz yaşında ışığı, televizyonu olmayan ücra bir köyde adını bile bilmediği komik adamlar, komik çizgiler diyerek gaz lambası ışığında yaptığı karikatürlerin serüvenini anlatan Atabey, Köy yerinde bulduğun kağıtlara yaptığım komik adam, komik çizgilerin karikatür olduğunu daha sonra elime geçen bir gazeteden öğrendim. Garip bir tecelli ki o gazetede bir ilan dikkatimi çekti. Benim yaptığım adını bile bilendiğim karikatür yarışmasına katıldım. Çizdiğim karikatür ile dereceye girince benim hayatım değişti. Bugünün çocukları çok ama çok şanslı. Sadece yeteneklerinin farkına varmaları yeterli. Bu konuda da onlara yön gösterecek öğretmenlere ihtiyaç var. Milli eğitim bu konuda okullara seçmeli dersler koyarak yeteneklerin ortaya çıkışına yardımcı olabilir diye konuştu.
YAZARLARDA KARİKATÜR ÇİZDİ
Karikatürün evrensel bir dili olduğuna temas eden Atabey, Bugüne kadar görme engelliler, zihinsel engelliler dahil olmak üzere değişik derecedeki okullar ve üniversite öğrencileri ile karikatür atölyelerinde çalıştık. İnsanların yüzlerini tebessüm ettiren, onları mutlu eden bir sanatla insanların hem eğitildiğini hem de terapi olduklarını görmek bizi mutlu ediyor şeklinde konuştu.
Atabeyin karikatür ile ilgili söyleşisi katılımcılara birer kalem ve kağıt dağıtarak onları karikatür ile tanıştırmasıyla devam etti. Oldukça keyifli anların yaşandığı, interaktif sohbetin sonunda katılımcıların basit karikatürler çizmesi dikkat çekti. Karikatüristler Derneği Manisa Temsilcisi İbrahim Atabeye, sohbetin sonunda Yazarlar Birliği İzmir Şubesi yönetimince katılım belgesi verildi.