- Gündem
- 26.04.2025 00:56
Genç yazar Selin Basmacı ile yazın hayatı ve yazarlık üzerine açıklamalarda bulundu. Basmacı, “Yazma sevdam sonrası malum yazdıkça yazmayı daha çok sevdim” dedi
Yazar Selin Basmacı ile yazın hayatı ve yazarlık üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 2021 Temmuz ayında ilk kitabını çıkaran Basmacı, kısa zamanda geniş kitlelere ulaştı. Yazma tutkusu olduğunu belirten Basmacı kitap çıkaramaya nasıl karar verdiğini şu sözlerle açıkladı: “Herkes sever kimi zaman yaşadığı aşkı, sevgiyi, öfkeyi onunla konuşamaz benim de öyle başladı. Yazma sevdam sonrası malum yazdıkça yazmayı daha çok sevdim.”
Selin Basmacı Kimdir? Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1996 yılında Lüleburgaz’da dünyaya gelmiş olup bir süre sonra babasının işi gereği İstanbul’ da geldim. Lise hayatı ailesinden ayrı Şarköy ‘de yaşadıktan sonra o hayali olan yazarlık / şairlik hayatının ilk başladığım yer Şarköy macerasından sonra İstanbul’a ailesinin yanına döndüm. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi sivil havacılık kabin hizmetleri bölümünü bitirip kısa bir süre sonra hosteslik sevdamdan vazgeçip bir süre muhasebe de görev aldıktan sonra ona son verip özel bir şirkette çalışmaya başladım. Bu süre içerisinde hep yazdım hep yazdım. 2021 Temmuz ayında ilk kitabım olan Geçmişin izlerini çıkardım.
Kitap yazmaya, yazar olmaya ne zaman, nasıl karar verdiniz?
Herkes sever kimi zaman yaşadığı aşkı, sevgiyi, öfkeyi onunla konuşamaz benim de öyle başladı. Yazma sevdam sonrası malum yazdıkça yazmayı daha çok sevdim.
Kaç kitabınız var. Bu kadar genç yaşta yazarlık hayatınıza kaç kitap sığdırdınız?
Aslında iki kitabım var. Geçmişin izleri ilk baskıdan sonra kısa sürede ikinci baskısı çıktı. Daha sonraların da dionysos seçme hikayeler üzerine aşk ve sarap derleme kitabım bir çok başarılı yazarlar ile bir araya gelip ortaya güzel bir eser çıkardık.
Kitabın konusunu neye göre seçtiniz, siz mi seçtiniz?
Kitap şiir kitabı... Bunun için belirli bir konusu var diyemem. Ama birçok duygulara değiniyor. Birçok duygulara dokunmak için evet kitabın bu şekilde olmasına ben karar verdim.
10 yıl sonra kendini yazar olarak nerede görüyorsun. Gelecek ile ilgili yazarlık konusunda bir planın var mı?
Belki bir yurt dışı olabilir. İkinci kitabım olan romanım ile ilgili çalışmalarım var. Romanım çıkmış birçok dile çevrilmiş ve ben yurt dışında imza günü yapıyorum.
Etkilendiğin yazar-şair ve kitap var mı?
Genelde Nazım Hikmet’in kitapları ve yaşadıkları çok etkiledi.
Yazarlık dışında nelerden hoşlanırsın, yazmadığın zamanlarda neler yaparsın?
Yazarlık dışında özel sektörde çalışmaktayım. Yaklaşık iki yıldır. Boş zamanlarım pek olmuyor bu sebepten dolayı iş sonrası yazmaya devam ediyorum.
Yazmak mı? Okumak mı? Tercihin nedir? Hangisi daha zordur?
Her güzelliklerin zorlukları mutlaka vardır... Ben bir yazar olarak yazmak diyeceğim sanırım... yazdıkça kendimi bulduğum zamanlar fazlasıyla var. Yazmak daha zor bana soracak olursanız.
Çünkü karşı tarafa duygu geçirmek zordur. Okumayı herkes yapar ama yazma konusu biraz zordur...
Yeni yazarlardan hangilerini takip ediyorsunuz? Hangi kitapları okuyorsunuz?
Yeni yazarlardan takip ettiğim Erkan Birlik var. Üretmiş olduğu süper kahramanlar her zaman dikkatimi çekmiştir... Son olarak ise süper bir kahramanlık hikayesini anlatan Katran Adamı okudum. Tavsiye ederim.
Kapak tasarımını tasarlarken nelere dikkat ettiniz?
Söyle söylemeliyim ki yeni bir yazar iseniz kitabınızın kapağı çok önemli. Sonuç olarak ilk kez yazılmış bir kitabınız var tabi ki ilkler kıymetli ama söyle bir durum da söz konusu. Şöyle düşünün bir mağaza var çok güzel gel diye sizi çağırıyor. Bir de basit ve sıradan bir mağaza ilk kez açılmış iki tane dükkan siz hangisini seçerdiniz?
Kitabın basım aşamasında neler yaşadınız, zorluklarla karşılaştınız mı? Nasıl üstesinden geldiniz?
Tabi ilk yazarlar gibi bende de oldukça heyecan söz konusuydu. Ama her şey çok güzel ilerlediğinden ilk zamanlar zorluk yaşadığım söylenemez.
Ailenizin kitap çıkarma düşünceniz ve kitap çıktıktan sonraki tepkileri neler oldu?
Ailem ilk şaşırmak ile birlikte çok mutlu oldular. Böyle bir yeteneğimin olduğunu öğrenince hatta bir süre şaşkınlıklarını gizleyemediler ama alıştılar ve gurur duyuyorlar.
Olumlu ve olumsuz aldığınız eleştiriler mutlaka vardır. Her ikisinden birer tane paylaşır mısınız?
Olumlu eleştiriler aldım. Bir okurum geçmişin izlerini almış. Bana atarken şu notu eklemiş; “Ben dört yıldır şiir okumuyordum sayenizde şiir okumaya başladım” O an dediğim tek şey iyi ki yazmışım demek oldu
Son olarak özellikle sizin gibi genç yazarlara neler söylemek istersiniz?
Öncelikle bana bu imkanı sağlayan İLKSES Gazetesine ve gazetenizin köşe yazarı aynı zamanda Vicdanların Adaleti-Ergamalı romanının yazarı Sayın Cemal Durmaz’a çok ama çok teşekkür ederim.
Sonra; sevgili gençler çok değerli papatyalarım, hayallerinizi ertelemeyin. Hayat bu kadar kısa iken özellikle hayalleriniz için adım atmaktan bir an olsun çekinmeyin. Bu hayatta ertelenmemesi gerek tek şey hayaller. Kimi zaman zorlasa da bu yollar bizi düşsek de vazgeçmeyelim. Bir süre ara vermek bile yeterli kendimize gelip yeniden yine ayağa kalkalım. Neden mi? Çünkü yolun sonu çok güzel o ışık bambaşka. HABER MERKEZİ