Yem maliyetleri düşürülmeli!

Peynircilere göre, Azerbaycan’dan bazı gıda ürünlerinin ithalatında gümrük vergisinin sıfır olarak uygulanması ile birlikte 100 bin ton peynirin gelmesi Türkiye’de oluşabilecek peynir zamlarının önüne geçebilir


  • Oluşturulma Tarihi : 19.03.2021 07:47
  • Güncelleme Tarihi : 19.03.2021 07:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yem maliyetleri düşürülmeli!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Azerbaycan’dan bazı gıda ürünlerinin ithalatında gümrük vergisi sıfır olarak uygulanacak. Türkiye ile Azerbaycan arasında tercihli ticaret anlaşması uyarınca Azerbaycan’dan ithal edilecek bazı peynir çeşitleri için 100 bin ton tarife kontenjanı belirlendi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi ve Süt Ürünleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ali Koyuncuoğlu gazetemize konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gelecek olan 100 bin ton peynirin çeşidinin ve fiyatlarının önemli olduğunu ve bu nedenle iç piyasayı nasıl etkileyeceğinin öngörülemediğini belirten Koyuncuoğlu, “İthal peynir çeşitlerinden ziyade öncelikle yem maliyetlerinin düşürülmesi, süt fiyatını artırmadan, üreticiyi de tüketiciyi de korumanın en önemli yolu” açıklamasında bulundu.

YENİ ZAMLARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİR

Uygulamanın normalleşme sürecinde süt ürünlerine gelecek yeni bir zammın önüne geçebileceğini ancak bunun yerine öncelikle yem fiyatlarında düzenleme yapılmasının uzun vadede daha kalıcı bir çözüm olacağına dikkat çeken Koyuncuoğlu, “İthal edilecek olan 100 bin ton peynirin çeşidi ve fiyatlarına göre iç piyasaya etkileri olur. Fiyatları frenlemek açısından yapılan bu hamleyi doğru olarak görüyorum, çünkü önümüzdeki yaz aylarında pandemi sürecinin yavaşlaması ve normalleşme süreci ile birlikte süt fiyatlarında olabilecek yeni bir zammın önüne geçer. Bu durum tüketici bakımından olumlu olsa da üretici bakımından ise dışarıdan bir ürünün gelmesi sıkıntılı. Dışarıdan getirmekten ziyade öncelikle yem maliyetlerinin düşürülmesi, süt fiyatını artırmamanın, üreticiyi de tüketiciyi de korumanın en önemli yolu. Sıkıntı yaşayacak olan yine üretici olur, şu anki süt fiyatı bile üreticiyi koruyamıyor” diye konuştu.

PEYNİRDE KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİ

İthal peynir çeşitleri yerine yemdeki problemi çözmenin, sonrasında da peynirdeki yüzde 8’lik KDV’yi yüzde 1’e indirmenin hem tüketiciye hem de üreticiye fayda sağlayacağını belirten Koyuncuoğlu, “KDV indirimi ile birlikte fark edecek olan yüzde 7’lik oran bile şu an için önemli bir marj. Peynirde KDV’nin indirilmesi uzun zamandır istediğimiz ancak olacak gibi görünmeyen bir uygulama. Ekmek, peynir, zeytin her zaman tüketilen ürünler. Zeytinde ve ekmekte KDV yüzde 1, peynirde de yapılacak bu uygulama hem kayıt dışı ile mücadeleyi olumlu etkiler hem de fiyat farkı tüketiciye yansımaz ve üreticide kalır. Yemdeki dalgalanmaları önlememiz gerekiyor. Yüksek fiyatla süt satmaktan ne üretici ne de imalatçı memnun. Perakendeci ve tüketiciye de olumsuz yansıyor. Süt ürünlerine yapılan zamlar maliyetteki artışı karşılamıyor” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi