Sayfa Yükleniyor...
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Güngör, “Yüksek verimli silajlık mısır çeşitleri geliştirilmelidir” diyerek, hayvancılık sektöründe yemlik mısır ve silaj talebinin karşılanamadığını aktardı
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Hayvan beslenmesinde mısır silajı kullanımı yaygınlaştı ve önemli bir kaba yem kaynağı haline geldi. İnsan gıdası, hayvan yemi ve endüstri ham maddesi olarak kullanılan mısır, Türkiye’nin tarım ürünleri ithalatının önemli bir kısmını oluşturuyor. İthalatta büyük yer tutan bazı tarım ürünlerinin yurt içinde üretiminin teşvik edilmesi amacıyla hazırlanan kredi paketinde dane, yağlık ya da silajlık mısır da yer aldı. Türkiye’de yem maliyetlerinin artması ile hayvan beslenmesinde mısır silajı kullanımı yaygınlaştı ve hayvancılık için önemli bir kaba yem kaynağı haline geldi. Ziraat Mühendisleri Odası’nın yayınladığı rapora göre; Türkiye’de tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip olan mısırın ekim alanlarında geçtiğimiz yıl da bir önceki yıla göre yüzde 10’luk daralma yaşandı. Ziraat Bankası tarafından hazırlanan kredi paketi ile birinci ya da ikinci ürün olarak dane, yağlık ya da silajlık mısır ekimi yapan üreticilerin de işletme giderlerinin, bu üretimleri ile ilgili yatırımlarının uygun finansmanının sağlanması da hedeflendi.
EKİM ALANLARI ARTIRILMALIDIR
Rapora göre, hayvancılık için önemli bir kaba yem kaynağı haline gelen silajlık mısır için Türkiye’de ekilen toplam mısır ekim alanının yüzde 75’i danelik, yüzde 25’i ise silajlık mısır olarak üretiliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Yüksek verimli silajlık mısır çeşitleri geliştirilmelidir” diyerek hayvancılık sektöründe artan yemlik mısır ve silaj talebinin karşılanamadığını aktardı. Güngör, “Yüksek verimli silajlık çeşitler geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı. Hayvancılıkta en önemli maliyet unsurunun yemleme masraflarının oluşturduğunun altını çizen Güngör, mısırda dışa bağımlı bir üretim yapısına sahip olan Türkiye’de, mısırın stratejik ürünlerden biri olmasının yanı sıra endüstriyel gıda üretiminin temel ham maddelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Güngör, “Mısır silajı, yüksek enerji değeri, kolay sindirilebilmesi, nispeten de sürekli ve kaliteli kaba yem olması ve silolama kolaylığı avantajlarından dolayı ekim alanları arttırılmalıdır” diye konuştu.
EKİM NÖBETİ UYGULANMALIDIR
“Mısır, buğday ve soya fasulyesi üretiminin; üreticimizin alın terini ve halkımızın sağlıklı beslenme ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanması gerekir” değerlendirmesinde bulunan ve mısır üreticilerinin sorunlarını dile getiren Güngör, “Hasat sonrası depolama ve pazarlamada yetersizlik yaşanmaktadır. Lisanslı depoculuğa ağırlık verilmeli, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) imkanlarından daha fazla yararlanacak bir altyapı oluşturulmalı, tekelleşme önlenmelidir. Mısır tarımı yapılan bölgelerde, gittikçe artan oranda bitki hastalıkları ve zararlılar baş gösteriyor. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşit kullanılmalı, kültürel önlemler ve ekim nöbeti uygulanmalıdır. Girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kazanç elde edemeyen üretici üretimden uzaklaşmıştır. Gübre ve yakıttaki vergiler düşürülmeli veya destekler arttırılmalı. Aşırı azotlu gübre kullanımı sonucunda topraklarda tuzlulaşma görülmektedir. Toprak ve yaprak analizi yapılarak, doğru zamanda ve yeteri miktarda gübreleme yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
KUTU… KUTU… KUTU…
SİLAJ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona (ekşitilerek) uğratılarak saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da bilinir. Ülkemizde çayır mera alanlarının kısıtlı, otlatma mevsiminin sınırlı oluşu ve kış aylarında hayvanların kaba yem ihtiyacı önemli bir problem olmasından dolayı silaj yapımı önem arz etmektedir. Kışın hayvanlar için gerekli olan kaba yemler yeşil ve sulu yemlerden sağlanırsa hayvanların verimleri yıl boyu korunabilmektedir. Yeşil ve sulu yemlerin bol bulunduğu mevsimlerde ihtiyaç fazlası çayır otları ile baklagil ve buğdaygil yem bitkileri ile endüstri bitkileri ve artıkları silolanarak silaj elde edilir.
HAYVANLARIN UCUZ BESLENMESİ
Silaj, yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı kış aylarında hayvanların iyi ve ucuz beslenmesini sağlar. Ot depolama sorunu ve depo masrafları en aza indirilir. 2 ton kuru otun depolandığı yere 15 ton yeşil yem depolanabilir. Silajlık bitkiler tarlayı erken boşaltırlar dolayısıyla diğer bitkilerin ekimi için uygun zaman kalmaktadır. Yeşil yemlerin kurutulmasıyla sapları ve yaprakları sertleşerek dökülür. Sapları sertleştiği için besin değeri düşer hayvanlar tarafından sevilerek yenmez. Fakat silolamada yemlerin besin değerinde kayıp meydana gelmez ve hayvanlar tarafından sevilerek yenir.