Sayfa Yükleniyor...
Bornovanın Kavaklıdere Köyünde İzmirin ikinci büyük içme suyu arıtma tesisinin temelini atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tahtalı Havzasında kullanılan mevcut vahşi sulama tekniklerinin yerine damla sulama sistemi ve yeni teknolojileri hayata geçirmek istediklerini ifade etti
YAĞMUR UYGUR
Yaklaşık 1 milyon kişinin ihtiyacını karşılaması planlanan içme suyu arıtma tesisinin temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri, belediye bürokratları, çok sayıda partili ile vatandaşlar katıldı.
"BUCANIN SUYUNU BESLEYECEĞİZ"
Temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gördes Barajı uzun yıllar önce başlamış ve şu anki iktidar tarafından bitirilmiş, yıllar önce İzmirin su ihtiyacını karşılamak üzere DSİ ile protokol yapılmış ve bu suyun İzmire gelmesini sağlamak için de DSİ isale hattını yapıyor, biz ise bu arıtmayı gerçekleştiriyoruz. Proje bu. Buradan Bornova ve Bucayı besleyeceğiz, bir milyon insanın suyunu burada arıtacağız. Gördes barajı su tutmaya başladığında kısa yoldan bu suyu kullanmaya başladık. Şu anda, Karşıyaka bölgesi bu suyla besleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılının sonundan itibaren ana metropole arıtılmamış su vermiyor. Ve bugün bizim şebekeye verdiğimiz su içilebilir kalitede ve temizlikte sudur. Bunu 24 saat tüm metropolde bu hedefimizi gerçekleştirmiş durumdayız dedi.
ÇEVRECİ İZMİR
Çevreyi kötü kullandığımızı ve hırpaladığımızı dile getiren Kocaoğlu yapılan vahşi üretimler nedeniyle örselenen çevreyi geri kazanmak için çabaladıklarını söyledi. Kocaoğlu, Bunun için yatırımlar yapıyoruz. Türkiyenin yüzde 5nin yaşadığı bu kentte arıtmaların yüzde 25i var. İzmir, Türkiyede çevre yatırımlarına en fazla önem veren, en fazla para harcayan, her türlü yatırımı yapan bir kenttir. İçme suyu ve yağmur suyu suyunun ayrıştırılması arıtmadan sonra birinci problemimiz. İZSU ile başladığımız yağmur suyu ayrıştırma projemiz hızla devam ediyor. Bu konu, İzmirde çevre konusunda kanayan yaradır.
ÇÖPÜN DÖNÜŞÜMÜNDE İHALE HAZIR
Yamanlara yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi hakkında da konuşan Başkan Kocaoğlu Bu tesisin yeri konusunda hep olumsuzluklar ile karşılaştık. Şu anda belirlediğimiz bir alanda ÇED için ihaleye çıktık. Yeri bulduk, bu projeyi gerçekleştireceğiz ve İzmirin en önemli problemlerinden biriniz çözeceğiz. Evsel atık bugün artık bir değer. Bizim eskiden bildiğimiz gibi gömülmesi ya da yığılması gereken bir artık değil. Maksimum şekilde kullanılıp yararlanılıyor. Ve dünyanın en büyük şirketleri bugün bu çöp ayrıştırma teknolojileri üzerinde AR-GE çalışmaları yapıyor. Ve ayrı bir sektör olarak, çöpün dönüşümünde geleceği görüyorlar. Dünyanın gündeminde elektrikten sonra en fazla yatırım yapılan konuların başında katı atık bertarafı geliyor. Çünkü artık çevre çok önemli, çevreyi geri döndürmemiz gerekiyor ifadelerini kullandı.
Konuşmasında yerel kalkınma hedefleri arasında tarıma önem vereceklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, sanayi ile kalkınmanın bir tutularak tarımın ihmal edilmesinin dünyada görülmediğine dikkat çekti Kocaoğlu, Tarımda yeni teknolojileri kullanabilmek amacı ile Tahtalı Havzasından başlamak üzere DSİ ile görüşmelerimiz sürüyor. İzin verildiğinde gölden çeşitli damla sulama yöntemlerini kullanarak yatırım yapacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tarımda verimin artmasını, suyun tasarruflu kullanılmasını, toprak erozyonun önlenmesini, kimyasal madde yani gübre kullanımı azaltacak bir çalışmayı da çiftçiler ile birlikte yapmaya hazırdır. Bu projeleri de gerçekleştirmek istiyoruz. Amacımız sadece belediye hizmetlerini yapmak değil, sadece bu arıtmaları yapmak değil, sadece yol yapmak değil, bunlar zaten görevimiz. Bunların yanında bu kenti kalkındırmak ve kentte yaşayan 4 milyon insanın lokmasını büyütmek zorundayız. 10 yıl önce yerelde kalkınma hedefi ile çıktığımız bu yolda önemli mesafeler kat ettik. Daha yapacak çok işimiz var. Daha başaracağımız daha çok şey var ifadelerini kullandı.
KÖYLERİ KALKINDIRACAĞIZ
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ise, 30 Marttan sonra toplam 12 köy ve mahallenin ilçeye bağlandığını vurgulayarak, Önümüzdeki dönem bu köylerin kalkınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kollarımızı sıvadık ve mücadelemize başladık. Çevre yatırımlarına her zaman duyarlı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi yine bir ilkin altına imza atıyor. İzmir Türkiyenin yaşam kalitesinin en üst düzeyde olduğu kentlerden bir tanesi. Çevreye yapılan bu yatırımlar İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir halkına ve çevreye ne kadar duyarlı olduğunun belgesidir dedi.
GÖRDES SUYU İÇİN 70 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Tahtalıdan sonra kentin en büyük yüzeysel içme suyu arıtması olan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayacak. Bornovanın Kavaklıdere Köyünde 150 bin metrekarelik alanda yer alan tesis, 1.5 yıl içinde tamamlanacak. Tesis, Tahtalı Barajının suyunu arıtan Görecedeki arıtmadan sonra İzmirin ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak. Kavaklıdere içme suyu arıtma tesisini yüzeysel içme suyu arıtımı yapan Sarıkız ile Balçova içme suyu arıtma tesisleri izliyor. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi için 47 milyon 330 bin liralık yatırım yapmaya hazırlanan İZSU, böylece Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için gerçekleştirdiği Sarıkız ve Kavaklıdere arıtmaları için toplam 70 milyon 106 bin liralık yatırım yapmış olacak. Günde 360 bin metreküp suyu arıtacak kapasiteye sahip tesisin tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajından İzmire yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak.
Haber Merkezi