Yeni bir kampanya: Yaya geçitlerindeki ihlallere ağır yaptırımlar uygulansın

Volkan Işılay isimli bir vatandaş, change.org’da “Türkiye’de Yaya Geçitlerindeki İhlallere Ağır Yaptırımlar Uygulansın” başlıklı bir imza kampanyası oluşturdu


  • Oluşturulma Tarihi : 18.02.2025 13:10
  • Güncelleme Tarihi : 18.02.2025 13:10
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Yeni bir kampanya: Yaya geçitlerindeki ihlallere ağır yaptırımlar uygulansın

,Yaya geçitlerinde araçların yavaşlama kuralına uymaması yüzünden gencecik bir hayat yitti. 18 yaşındaki keman sanatçısı Laçin Akyol yaya geçidinde kendisine çarpan araç nedeniyle vefat etti. Yaşananlar üzerine Volkan Işılay isimli bir vatandaş, change.org’da “Türkiye’de Yaya Geçitlerindeki İhlallere Ağır Yaptırımlar Uygulansın” başlıklı bir imza kampanyası oluşturdu. 

Kampanya metninde, “18 yaşındaki keman sanatçısı Laçin Akyol'un yaya geçidindeki bir ihmal sonucu vefat ettiğini duyduğumda yıkıldım. Yayaya yol vermeme, yaya geçitlerinde hızını 30'a düşürmeme gibi ihlaller can almaya devam ediyor. Yakın zamanda sol şeritte duraklayarak yaya geçidinde yol verdiğim bir vatandaş yaya geçidinde yürümekte iken, sağ şeritten hızla gelen bir motorsikletin kurbanı olma riskiyle karşılaştı. Yaya şans eseri, ani refleksle kaçarak kurtulabildi” ifadeleri yer aldı.

ULUSAL BİR SORUN

Devamında, “Yine başka bir gün sol şeritte yaşlı bir vatandaşa yaya geçidinde yol vermek üzere durakladım. Sağ taraftan gelen kocaman bir jip son hız beni sağlamaya niyetlenirken, yaya geçidinden geçmekte olan vatandaşa refakat eden bir genç kollarını kaldırarak ‘DUR’ uyarısı yaptı. Jip son anda kulakları tırmalayan bir sesle ani frenle durabildi. O uyarı yapılmamış olsa yaya yüksek ihtimalle hayatını kaybedecekti. Bunlar 21. yüzyılda yaşanmaması gereken korkunç manzaralardır. Yaya geçidinde yol veren sürücüler dahi ‘Acaba ben yol verirsem beni sağlayarak veya sollayarak arkadan gelen bir araç yayaya çarpar mı?’ diye düşünerek ironik bir şekilde yaya güvenliği için geçip gitmeyi yeğliyor. Kısa vadede ‘eğitim’ veya ‘farkındalık sağlama’ vb. bir yaklaşımla bu krizin çözüleceğine inanmıyorum. Uzun vadede eğitim elbette önemli ancak krizin çözülmesi için kısa vadede ‘caydırıcı olmak’ bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu ulusal bir sorundur” eleştirisi yapıldı.

YAYALARIN CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN…

“Yayaların can güvenliğini tehdit eden bu soruna dikkat çekmek ve ‘Yaya Geçidi’ özelinde etkili önlemler alınması için bir kampanya başlattım” denilen metinde, talepler şöyle sıralandı: “Yaya geçitlerinde kameralı kontrol sistemlerinin yaygınlaştırılması. Yaya geçidi bölgesinde hızını 30'a düşürmeyenlere ağır yaptırımlar uygulanması. Söz konusu bölge okul yakınındaysa aşağıda belirtilen cezaların iki katı oranında arttırılması. Bir yayaya yol vermek üzere duraklayan aracı, arkadan gelerek sağlayarak ve sollayarak geçen araç sürücülerine yarattıkları potansiyel tehlikeden dolayı para cezası artı araç bağlama cezası verilmesi. Belirsiz yaya çizgilerinin belirginleştirilmesi, fosforlu uyarıcılar konulması ve hızı düşürme uyarısı veren tabelaların çok daha dikkat çekici hale getirilmesi. Risk oranını en aza indirmek ve caydırıcılığı üst düzeye çıkarmak adına, söz konusu bölgelerde o anda karşıya geçmekte olan herhangi bir yaya olmasa bile, hız sınırı aşımında cezaların kesilmesi.”

BU ACI OLAYLARIN ÖNÜNE GEÇELİM

Son olarak ise “Konuyu yetkililere taşımak ve yaya geçitleri konusuyla ilgili kanuni düzenlemelerin yapılmasını sağlamak için sizin desteğinize ihtiyacımız var. Bu trajik olayları engellemek için elle tutulur önlemler alınsın ve yaya geçitlerindeki ihlallere dair yaptırımlar yeterince ağırlaştırılsın. Haydi, hep beraber bu harekete destek olalım, tekrar tekrar yaşanan bu acı olayların önüne geçelim. Petisyonu imzalayın ve bize destek olun” çağrısı yapıldı.

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA