- Gündem
- 28.04.2025 23:25
Yeni yılla birlikte itibaren konut, ulaşım ve eğlence sektörüne ilişkin birçok alanda ilk kez görülecek düzenlemekleler hayata geçirildi. Eğlence sektöründeki ‘menü ve fiyat’ zorunluluğunun yanı sıra; ikinci el araç fiyatlarında da düşüşe neden olması beklenen uygulama dikkat çekti
Yeni yılla birlikte ticaret alanında da birçok yeni uygulamaya hayata geçirilmeye başlandı.
Daha önce alınan kararlar kapsamında turizmden perakende sektörüne, araç ve konut kiralarından eğlence sektörüne kadar birçok alanda yeni düzenlemeler bugünden itibaren uygulanmaya başlandı.
Konut ve araç satışlarında hem dolandırılmaların önünün kesilmesi hem de ikinci el motorlu araçların fiyatlarının düşürülmesini öngören uygulamalar hayata geçirildi.
KONUT KİRALAMADA YENİ DÖNEM
Bugün yürürlüğe giren yönetmeliklerden biri de Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik oldu
Yeni yönetmelik kapsamında; kiraya verilecek bir ev için izin belgesi alınması zorunlu hale geldi.
Kayıt dışılığı engellemek amacıyla konutları turizm amaçlı kiralayacak olan yerli veya yabancı kişiler izin belgesine başvuracak. İzin belgesine ilişkin tüm başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Bakanlıkça hazırlanacak, "turizm amaçlı konut" ibaresinin ve konutun bakanlığın denetimine tabi olduğuna dair bilginin yer aldığı soğuk damgayla işaretli plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak.
FİYATLAR GİRİŞLERDE SERGİLENECEK
Bugünden itibaren yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında restoran, lokanta ve kafelere ilişkin tüketici mağduriyetinin önüne geçmeyi amaçlayan önemli bir düzenleme hataya geçti.
Yeni uygulama kapsamında restoran, lokanta ve kafeler ve yiyecek-içecek hizmeti sunulan diğer işletmelerin fiyat tarifesini işyerinin giriş kapısının önüne koyması zorunda olacak. Liste ayrıca masaların üzerinde de yer alacak.
Otellerde bulunan restoran ve kafeleri de kapsayan uygulamayla yazılar ve fiyat, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde olacak.
OTOBÜSLER ARAÇ TAKİP CİHAZIYLA TAKİP EDİLECEK
1 Ocak 2024’ten itibaren şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde araç takip cihazı takma zorunluluğu olacak.
Taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi"ne elektronik ortamda iletilecek.
PERAKENDE TİCARETTE SÜRE DÜZENLEMESİ
Yeni yıldan itibaren uygulamaya giren düzenlemeler arasında perakende ticaret alanındaki değişiklikler de yer aldı.
Yeni düzenleme kapsamında; üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ödeme süresi 45 gün olarak öngörüldü. Bu süre, alacaklının ölçeğinin, borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda 30 gün olarak belirlendi. Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ise ödeme süresi alacaklının ölçeğinin, borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda 60 gün oldu.
YURT DIŞI TELEFON KAYDI DÜZENLEMESİ
Yeni yılla birlikte yurt dışından ithal edilen ya da yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için de yeni uygulama hayata geçecek.
Cep telefonu IMEI numaraları kayıt işlemleri, ithalatçı ya da imalatçı için tahsis edilen hesap ile gerçekleştirilecek. Yetkisiz hesaplar IMEI kaydı yapamayacak.
OTOMOTİV VE EMLAK SATIŞLARINDA PLATFORMALARA YETKİ
Yeni yılla birlikte ayrıca otomotiv ve emlak satışlarında aldatıcı ve sahte ilanların engellenmesi amacıyla yeni düzenleme de uygulamaya konuldu.
Yeni uygulamayla birlikte otomotiv ve emlak sektöründe ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirildi. Söz konusu hükme aykırı davranan ilan sitelerine, ilan başına idari para cezası uygulanacak.
Yeni uygulamayla birlikte, ikinci el motorlu araçların fiyatlarını düşürmesi beklenen yeni bir uygulama hayata geçirildi. Buna göre; ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması artık yasak olacak.
Söz konusu düzenlemenin uygulama süresi 1 Temmuz'a kadar uzatıldı.
Ayrıca yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye'de kaydedilmeden kullanma süresi 180 güne çıkarılacak. 120 günlük süre dolmadan e-Devlet'ten süre uzatım talebinde bulunanlar, yurt dışından getirdikleri telefonlarını 180 güne kadar kullanabilecekler.