Sayfa Yükleniyor...
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü olma sebebi ile önemli açıklamalarda bulundu
EMİNE YALÇIN
İşitme kaybının dünyada yaygın duyusal engellerden biri olduğunu belirten İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, yenidoğan döneminde işitme kaybı oranının binde 1-3 olup, okul çağı dönemde kalıcı işitme kaybının sıklığı binde dokuza yükseldiğini söyledi.
Salnur, bir ya da her iki kulakta kalıcı veya geçici işitme kaybının, okul çağı çocuklarının yüzde 14ten fazlasını etkilediğini ifade etti.
BEBEKLERE İŞİTME TARAMASI YAPILIYOR
Salnur, işitmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve işitmesi normal olmayan olguları erken dönemde tanımak amacıyla Sağlık Bakanlığının, Yenidoğan bebeklere ve ilkokul 1. sınıf çocuklara işitme taraması yaptığına dikkat çekti. Salnur, Yenidoğan İşitme Tarama Programı ile doğum yapılan tüm hastanelerde, bebeklere işitme taraması yapılarak, işitmelerinin değerlendirilmesi bekleniyor. Yenidoğanların ilk bir ay içerisinde taranması, tarama sonucu şüpheli olan bebeklerin 3 ayda ileri tanı ve tetkiklerinin tamamlanarak, ilk 6 ayda cihaz gereksinimi olanların işitme cihazı kullanmaya başlamaları hedefleniyor diye konuştu.
SIKINTILAR ARTIRIYOR
Okul çağı çocuklarında tek taraflı işitme kayıplarında bile sınıf tekrar oranının yüzde 37 olarak bildirildiğini açıklayarak, sözlerini şu şekilde bitirdi: İşitme kaybı dikkat öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmakta. Çocuklarda işitme kaybı tanısı konup, gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanmazsa okul başarısı olumsuz yönde etkilenmektedir. Dünyanın pek çok ülkesinde okul taramaları içerisinde ulusal işitme tarama programları da yer alıyor. İlkokul 1. sınıf çocuklarının işitmesinin tarama odyometri cihazı ile okulda değerlendirilerek şüpheli olguların kulak burun boğaz uzmanlarına sevk edilmesi ve ileri tetkiklerinin tamamlanarak tanılanması hedeflenmektedir.
Haber Merkezi