Sayfa Yükleniyor...
Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Hüseyin Vatansever, İzmirin yenilenebilir enerji konusundaki üstünlüğüne vurgu yaparak, İzmirdeki tüm ilgili paydaşlarla birlikte, vakit kaybetmeden yenilenebilir enerjiyi İzmir için bir kaldıraç olarak kullanmalıyız dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Türkiyenin enerji ekipman, komponent ve hammaddeleri konusunda üretim üssü olması vizyonu ile Sanayi ve Üretim odağında kurulan Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA), İzmirin kalkınmasında öncelikli sektör olan yenilenebilir enerji konusunda yürütülecek çalışmalar hakkında bir basın toplantısı düzenledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıya başta ENSİA Kurucu Başkanı Hüseyin Vatansever olmak üzere, yönetim kurulu üyelerinin hepsi katıldı.
ENERJİ SEKTÖRÜ, CAZİBE MERKEZİ
Enerji sektörünün Türkiye'nin en dinamik sektörlerinin başında geldiğini belirten Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, Türk ekonomisinin her yıl artan enerji talebine paralel olarak özel sektör yatırımları için bir cazibe merkezi olma işlevini sürdürmektedir. Bu noktada 3 önemli gerçek bulunmaktadır. Cari açıkta enerji ve enerji ham maddesi ithalatının 2015 yılındaki yüzde 88lik, 2016 ilk altı ayındaki yüzde 89luk payı ile enerjide olan dışa bağımlılığımız sürdürülebilir kalkınma, rekabetçi ve güçlü bir ülke ekonomisinin inşa edilmesi hedefinin önünde büyük engel oluşturmaktadır diye konuştu.
ENERJİ TEKNOLOJİSİNDE DE DIŞA BAĞIMLIYIZ
Son 10 yılda yapılan yoğun yatırımlar sonucunda, Türkiyenin enerjide kurulu gücü 2005 yılında 25 bin 174 MW seviyesinden, 2016 yılı Temmuz ayı itibarıyla 77 bin 037 MW seviyesine ulaştığını dile getiren Vatansever, 2011 yılında Türkiyenin yenilenebilir enerji kurulu gücü 1 bin 511 MW iken, bugün 6 bin 294 MWa ulaşmış durumdadır. 2015 yılında yenilenebilir enerji yatırımlarının hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 46 artarak 1.9 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2012-2014 yılları arasında enerji santrali yatırımları için verilen yatırım teşvikleri incelendiğinde, söz konusu santraller için ithal edilen makine-teçhizatın oranının ortalama yüzde 71,04 olduğu görülmektedir. Bu enerjide teknoloji yönüyle de dışa bağımlı olduğumuzun önemli bir göstergesidir dedi.
7 YIL İÇİNDE 25 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, cumhuriyetimizin 100. yılı için belirlediği 2023 Vizyonu'nda, ülkenin kurulu gücünün 100 bin MWa ulaşması ve bu gücün en az yüzde 30unun yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesinin hedeflendiğini ifade eden Vatansever, 30 bin MWlık yenilenebilir enerji kaynağının ise 20 bin MWlık bölümünün rüzgar, 5 bin MWlık bölümünün ise güneş enerjisi kaynaklı olması öngörülmektedir. Bu hedefler, rüzgâr enerjisinde bugünkü kurulu gücün (5 bin 072 MW) yaklaşık dört kat, güneş enerjisinde ise bugünkü kurulu gücün (562 MW) yaklaşık 10 kat artması demektir. Sanayici gözüyle bunun anlamı, önümüzdeki 7 yıl için en az 25 milyar dolarlık bir yenilenebilir enerji ekipman pazarı anlamına gelmektedir ifadelerini kullandı.
İZMİRİN KALDIRAÇI YENİLENEBİLİR ENERJİ
İzmirin yenilenebilir enerji konusunda şu anda ülkedeki pek çok şehre göre bir adım önde olduğunu belirten Vatansever, Bugüne kadar oluşturduğumuz altyapıyla, vizyonla, yenilenebilir enerji ihtisas OSByle, kurduğumuz kümeyle, sunulan hibelerle, kooperatif çalışmalarımızla mukayeseli bir üstünlüğümüz var. Bu üstünlüğümüzü İzmirdeki tüm ilgili paydaşlarla birlikte sahiplenip, vakit kaybetmeden yenilenebilir enerjiyi İzmir için bir kaldıraç olarak kullanmalıyız şeklinde konuştu.
İZMİR, YENİLENEBİLİR ENERJİ MERKEZİ OLMALI
İzmir başta olmak üzere Türkiyeyi yenilenebilir enerji alanında uzmanlık merkezi haline getirmek gerektiğini dile getiren Vatansever, Bu durum ülkemiz için de bir avantaj olacaktır. İzmirin dünyadaki tüm şehirlerle rekabet eden bir yenilenebilir enerji merkezi haline getirebilirsek, ülkemizdeki tüm diğer şehirleri de bu alanda daha ileriye taşımamız mümkün olacaktır diye konuştu.
BERGAMAYA YATIRIM ÜSSÜ OLACAK
Geçtiğimiz aylarda dünya devi Danimarkalı rüzgar türbini kanat üreticisi LM Wind Powerın Bergamaya yaptığı yatırımın ardından, yabancı yatırımcıların Bergamaya olan ilgisinin arttığını dile getiren Vatansever, Bergamaya 2-3 Danimarkalı ve 2 Alman firmasının ilgisi var. Almanlar çok istekli. Çinden çok talep geliyor. Ama merdiven altı firmalar istemiyoruz, o yüzden seçici davranıyoruz. Türkiyeye yatırım yapacak olan firmaların Türkiyedeki firmalarla işbirliği yapmalarını istiyoruz. Tayvandan yatırım yapmak isteyen bir firma var ve onlarla bir çalışma yapacağız ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi