Sayfa Yükleniyor...
Yerel seçimlerle birlikte dikkat çeken bir terim olan "blok oy" veya diğer adıyla "Serbest Listeli Çoğunluk Sistemi", ülkemizde tartışma konusu oldu. Peki gündemde yer alan blok oy nedir? Blok oy kullanmak ne demek? İşte blok oy hakkında merak edilenler haberimizde…
Türkiye'de il/ilçe belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetlerini belirlemek için seçmenler sandık başına gitti. Yerel seçimlerle birlikte büyükşehirlerin adayları da belirlenmiş olacak. Büyükşehir olmayan illerde ise, il belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği, ilçe belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanılacak. Son dönemde Şanlıurfa'da yaşandığı iddia edilen blok oy tartışmaları ise blok oy kavramını gündeme getirdi. Peki, blok oy nedir, ne demek? İşte blok oy kullanma konusundaki detaylar...
Serbest Listeli Çoğunluk Sistemi veya yaygın adıyla Blok Oy, geniş bölgelerde birden fazla temsilcinin seçildiği bir seçim modelidir. Bu sistemde, her seçmenin seçim bölgesindeki koltuk sayısı kadar oy hakkı vardır ve bu oyları tek bir partiye bağlı kalmadan kullanabilir. Seçimler genellikle tek turlu olarak yapılır ve seçmenler istedikleri takdirde daha az sayıda oy kullanma hakkına da sahiptir. Bu sistem genellikle siyasi partilerin yeni kurulduğu veya güçsüz olduğu ülkelerde tercih edilir.
Blok oylamanın bir versiyonu olan Kapalı Listeli Çoğunluk Sistemi, parti listeleri üzerinden oy kullanma şeklinde işler. Birleşik Arap Emirlikleri ve Tuvalu gibi bazı ülkeler, bu sistemi günümüzde kullanmaktadır. Ayrıca, Ürdün'de 1989'da, Moğolistan'da 1992'de, Filipinler ve Tayland'da ise 1997'ye kadar uygulanmış, ancak sonuçlardan memnun kalınmaması nedeniyle terk edilmiştir.
HABER MERKEZİ