#YerelBasınaSesVer

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nden Yeni Yargı Reformu Paketi içinde yer alan yerel basınla ilgili maddeye sert tepki geldi. Cemiyet, #YerelBasınaSesVer hashtagi ile yerel basının yok olmaması için tüm İzmirlilerden destek bekliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 04.07.2019 11:40
  • Güncelleme Tarihi : 04.07.2019 11:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
#YerelBasınaSesVer haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ile İLKSES Gazetesi, Ege Telgraf Gazetesi, Haber Ekspres Gazetesi, Ticaret Gazetesi, Yeni Bakış Gazetesi, Yenigün Gazetesi ve 9 Eylül Gazetesi’nin yaptığı ortak basın açıklamasında, gelecek olan Yeni Yargı Paketi’ndeki yerel basınla ilgili maddelere sert tepki gösterildi. “Bu yargı paketi yerel medyanın ölüm fermanıdır” başlığıyla yapılan basın açıklamasını İGC Başkanı Misket Dikmen okudu. “Bugün burada ülkemizin dört bir yanından yükselen çığlıklara bir yenisini ekliyoruz” ifadelerini kullanan Dikmen, şöyle devam etti: “Türkiye’de yerel medya içinde bulunduğu cenderede can vermek üzere. Olumsuz ekonomik koşullar, varlığını sürdürebilme mücadelesi veren yerel basını nefes alamaz hale getirmiştir. Baskıdan kağıda, mürekkepten boyaya her üretim kaleminde dövize bağımlı sektörümüzde, gazetelerin yüzlercesi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeni Yargı Paketi’nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılması maddesi, özellikle yerel basının bitirilmesi anlamına gelmektedir.”



SONUÇLARI ÇOK AĞIR OLACAK
Bunun doğuracağı sonuçların çok ağır olacağını vurgulayan Dikmen, “Çünkü; bugün ülkemizde binin üzerinde yerel gazete, on binlerce meslektaşımıza istihdam sağlamakta, ekonomimize yıllık 2 ila 2.5 milyar lira üzerinde katma değer yaratmaktadır. Yerel basının bu önemli gelir kaynağının kesilmesi işsizlik demektir, iflas demektir, özgür basının sesinin kısılması demektir. Kuruluşundan bu yana varlık amacıyla Anadolu basınını güçlendirmek, yükseltmek için çalışan Basın İlan Kurumu da böyle bir düzenleme ile tamamen baltalanmış olur. Gazetelerin resmi ilan alabilmeleri için belirlenen standartları vardır. Yerel gazeteler fikir işçisi çalıştırmak zorundadır. Gazetelerin asgari satış oranlarına sahip olması zorunludur. Baskı ve içerik standartları vardır. Doğru ve güvenilir yayıncılık yapmak zorundadır. Devlete olan mali yükümlülüklerini zamanında yerine getirmek zorundadır ve tüm bunlar yılda en az bir kez denetlenmektedir. Eğer icra ve iflas gibi resmi ilanların yaklaşık yüzde 50’sini kapsayan ilanları ortadan kaldırırsanız ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayan yerel gazetelerin ne binlerce istihdamı karşılamasını ne de varlıklarını sürdürebilmelerini sağlayabilirsiniz” cümlelerini kullandı.



ÇIĞLIĞIMIZ UMARIZ DUYURULUR
Böyle bir uygulamanın halkın anayasa ile korunan haber edinme hakkını da engellemiş olacağını kaydeden Misket Dikmen, “Ayrıca yaşanan bilgi kirliliğine, her türlü manipülasyona, yalan habere karşı yerel medya en güvenilir haber kaynağı olmaya devam etmektedir. Yerel medyanın sesinin yokluğunda kirli bilginin yayılması, sahte ve yalan içeriğin çarptırılarak kullanımı katlanarak artacaktır. En büyük sorunların başında işsizliğin geldiği sektörümüzde bu düzenleme ile çalışacak gazete de kalmayacaktır. Bu maddenin o yargı paketinden çıkarılması şarttır. Yaygın ve yerel medyanın her biriminden yükselen bu çığlığımız umarız duyulur ve yanlıştan dönülür. Sesimize ses katmak için, #YerelBasınaSesVer” diyerek açıklamasını sonlandırdı.



KİMLER KATILDI?
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Ege Telgraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aylin Süphandağlı, Haber Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Muammer Kırca, İLKSES Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdal Erek, Ticaret Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemal Tükel, Yeni Bakış Gazetesi Haber Müdürü İsmail İnan, Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdür Mehmet Güçlü Güler ve 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila