Yeşil altında rekolte düşüklüğü tezgâhları vuracak

Üretimde var ve yok yılları yaşayan Antep fıstığı, 2019’un yok yılı olmasının yanı sıra yağışların da olumsuz etkisiyle rekoltesinde yüzde 60 civarında bir düşüş bekleniyor


  • Oluşturulma Tarihi : 01.07.2019 07:43
  • Güncelleme Tarihi : 01.07.2019 07:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yeşil altında rekolte düşüklüğü tezgâhları vuracak haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Güneydoğu Anadolu’da halk arasında ‘yeşil altın’ olarak nitelendirilen Antep fıstığı, başta Gaziantep Şanlıurfa ve Siirt olmak üzere birçok kentte yetiştiriliyor. Bu yıl fıstık bahçelerini olumsuz etkileyen yağışlar ise üreticide rekolteyi düşürecek endişesi yaşatıyor. Geçtiğimiz ay açıklama yapan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, aşırı yağışlar nedeniyle rekoltenin geçen yıla oranla yüzde 30 daha düşük olabileceğini açıklamıştı. Antep fıstığının bu yıl yok yılı olduğunu dile getiren Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ise, “Gaziantep fıstığının bir sene var yılı, bir sene yok yılı var. Bu sene, hem yok yılına denk geldi hem de yağışların fazla olmasından dolayı rekolteyi yüzde 60 düşük bekliyoruz. Bütün bu olumsuzlukların yanında bir de Suriye’den gelen kaçak fıstık Gaziantep fıstığına gölge düşürüyor” değerlendirmesinde bulundu.



ANTEP FISTIĞI PAHALI OLACAK
2019’da Antep fıstığı rekoltesinin düşük olacağını ifade eden Çolak, 2019 Antep fıstığı rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 60 civarında düşük beklediklerini bildirdi. Rekolte düşüklüğünün en büyük sebebinin yağışlar olduğunun altını çizen Çolak, bu yıl Antep fıstığı fiyatlarının yüksek olacağını söyledi. Çolak,  “Bu yıl rekolteyi geçen yıla oranla yüzde 60 civarında düşük bekliyoruz. Gaziantep fıstığının bir sene var yılı bir sene yok yılı var. Bu sene hem yok yılına denk geldi hem de yağışların fazla olmasından, havanın mevsim normallerinin dışında olmasından dolayı üretim düşük oldu. Haziran ayında olmamıza rağmen Gaziantep’te yağışlar hala devam ediyor. Antep fıstığı yağışlı havayı sevmez, sıcak mevsim meyvesidir. Stoklardaki fıstık yetecek ama şu an tüccarın deposunda olduğundan pahalıya yenecek. Geçen sene iç fıstık 220 TL’ye kadar yükseldi, baklavacılar yükselttiler. Baklavanın kilosunu 95 TL’ye çıkarttılar sonra fındık düştü ama baklava düşmedi. Yani yeteri kadar depoda stokumuz var ama pahalıya yiyeceğiz. Yaş Antep fıstığı 25 TL’nin, kuru fıstık 45 TL’nin altında olmayacak” şeklinde konuştu.




KAÇAK FISTIK GÖLGE DÜŞÜRÜYOR
Suriye’den gelen kayıt dışı fıstığın Gaziantep fıstığının kalitesini olumsuz etkilediğini de dile getiren Çolak, tahlili dahi yapılmayan kaçak fıstığın kalitesiz ve insan sağlığını tehdit ettiğini savundu. Çolak, “Sınırdan kaçak antepfıstığının ülkemize girişini engellemek, Gaziantep fıstığına gölge düşürmemek için valilikle iş birliği içinde çalışmaları sürdürüyoruz. Kayıt dışı oranın yüzde 20 olduğunu tahmin ediyoruz ancak daha yüksek de olabilir. Suriye fıstığı bizim fıstığımızın kalitesini düşürüyor. Çünkü ne kadar sağlıklı, üretilirken hangi ilaçlar kullanılmış belli değil. Tahlili yapılmıyor. Bizim ürettiğimiz fıstıklarda ilaç kalıntısı yok ama onların ne şekilde üretildiği belirsiz” ifadelerini kullandı.

TARLALAR FISTIK BAHÇESİ OLUYOR
Havaların kurak geçmesiyle hububattan istenilen verimin alınmamasından dolayı boşta kalan tarlaların fıstık bahçesine dönüştürüldüğünü de sözlerine ekleyen Çolak,  bir fıstık bahçesinin ancak 10-15 yılda tam meyve verebildiğini savundu. Antep fıstığında ihracatın düşüklüğünden yakınan Çolak, “Antep fıstığı pahalı ve zor yetişiyor. Şu an fıstık ekimleri olsa da 10 yıl sonra meyve verecek. Fıstığın bir var yılı, bir yok yılı var. Ne kadar çok bahçe olursa olsun var yılı yok yıla çeviremiyoruz. Bundan 10 yıl önce ekilen fıstık bahçeleri şimdi meyvesini verecek, üretim her yıl artacak. Havaların kurak gitmesinden dolayı boş tarlalar hububat ekilen yerler fıstık tarlalarına dönüşüyor. Ondan dolayı fıstık rekoltesi her yıl artacak. İthal fıstık İran’dan geliyor biz ona karşıyız. İran’ın fıstığı hiçbir şekilde Gaziantep fıstığının tadını ve aromasını vermez. Fıstık üretimimiz her yıl artıyor. Şanlıurfa da işin içine girince çok daha fazla arttı. Şanlıurfa’da güzel tarlalar var, fıstıkları da verimli oluyor. İhtiyacı karşılayacak kadar üretimimiz var, önümüzdeki yıllarda ihracatı arttırabiliriz” ifadelerine yer verdi.