- Gündem
- 29.05.2025 14:30
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde, EXPO 2026 için belirlenen Yeşildere bölgesindeki imar planı değişikliği önerisi tartışmalara neden olurken değişiklik meclisten oy çokluğu ile kabul edildi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı olağan meclis toplantısı birinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleştirildi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM)’nde yapılan toplantıda Yeşildere bölgesi tartışmalara neden oldu. Büyükşehir’in EXPO 2026’yı yapmayı planlamasının yanı sıra merkezi hükümetin de alanla ilgili planlarının olması Büyükşehir meclisinde AK Parti ve CHP’li meclis üyelerini karşı karşıya getirdi. EXPO 2026 için belirlenen Yeşildere bölgesindeki imar planı değişikliği önerisi Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘evet’ oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.
BİZE BİLGİ VERMEDİLER
İmar ve Bayındırlık Komisyonunda görüşülen ve oy çokluğuyla kabul edilen nazım imar planı değişikliği önerisiyle ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, kamulaştırmayla ilgili büyük sıkıntıların olduğunu belirterek alternatif alanların açıklanmasını istedi. 2026 yılında yapılacak olan Botanik EXPO’nun 2025’e kadar yetişmesi gerektiğini değinen Boztepe, “Büyük bir alandan bahsediyoruz. EXPO’nun 3 yılda yapılacağını sanmıyoruz. Bir yolu daha yapamazken 3 yılda bu kamulaştırmalar nasıl yapılacak. Ayrıca 3 alanın olduğu ve 2 alanın alternatif olduğu söyleniyor ama biz bu alanları da bilmiyoruz bize bir bilgi vermediler” dedi.
EXPO BİR ÇÖZÜM DEĞİLDİR
AK Parti Grubu adına çekincelerini dile getiren AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, önerinin ilgili komisyonlara havale edilip yeniden çalışılması talebinde bulundu. Yeşildere planlarının 2000 yılında bittiğini ve aradan geçen 22 yılda 300 hanenin mağdur edildiğini öne süren Yıldız, “Burada hali hazırda 5 bin insanın yaşadığı 2 mahallenin ne olacağı belirsiz. Bir plan notu geliştirmiyoruz. Burası zayiatlarına yüzde 95’i bulduğu bir alan. Ayrıca mevcut kamulaştırma alanlarının dışında zayiatlar bile sağlansa mevcut adalar planlar için yeterli değil. Bu da şu an kamulaştırma kararı almadığınız alan ilave kamulaştırma kararı almanız gerekiyor. Biz burada 25 binlik bir düzenleme yapmıyoruz. Bu da bu planın mahkemede iptalini gerektirecektir. Bu alanın planının topyekun olarak değişmesi gerekmektedir Yeşildere’yi kurtarmak istiyorsak topyekun değişim gerekiyor Yani EXPO ile kamulaştırmayla birlikte alan bölgelerin ne olacağı sorusunun yanıtını biz alamadık. Kamulaştırmanın metrekaresine 10 bin lira veriliyor. Teknik olarak ciddi bir çalışmanın olması gereken bir yer. Bu nedenle gelin yeniden komisyonlara gönderelim. 2000 yılından bu yana düzelmemiş alanı 3 yılda düzeltemezsiniz. EXPO bir çözüm değildir. Zaten bu kararların mahkemeden döneceği bellidir. Bu bir çözüm değil çözümsüzlüktür” diye konuştu.
İZMİR’E BÜYÜK KAZANIMLARI VAR
AK Parti kanadından gelen eleştirilere yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç EXPO 2026 İzmir için çok önemli bir organizasyon olduğunu vurgulayarak, “İzmir bu imkandan en kısa sürede ve maksimum seviyede yararlanmalı. 4 milyon 700 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Hem ticaret hacmi hem de turizm olarak İzmir’e çok büyük kazanımları var. Burada belediyenin birçok birimi bir arada çalıştı. Bu birden bire olmuş bir şey değil. Burada maksat 2026 yılına en hızlı şekilde ulaşabilmek. Yeşildere yol alanı günde 200 bin aracın geçtiği bir yol. Zaten Kadifekale ve Atatürk maskının altında yeşillendirmeler var. Burada yeşil alan kamulaştırmaları yapılacak. Bu da 400-500 milyonluk bir bütçeyle aşılacak. Burada zaten uzlaşıyla yol alınacak ve vatandaşlarımız mağdur edilmeyecek. Zaten mağduriyet olursa ve yargıya taşınırsa biz de gereğini yaparız. Yani hem bütçe hem kamulaştırma hem de imar çalışmaları yönünden 2026’ya yetiştirebileceğimiz bir çalışma. Plan notları denildi. Bu notlar belediye kararıyla alındı ve planlama ilkelerine aykırı bir durum yok” ifadelerini kullandı.
BANA GERÇEKÇİ GELMİYOR
Plan değişikliklerine ilişkin yeterli bilgi verilmediğini iddia eden AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Pınarbaşı opsiyonunun neden kaldırıldığını Başkan Soyer’e sordu. AK Parti grubu olarak EXPO’ya karşı olmadıklarını dile getiren Hızal, “Yeşildere’deki o İzmir için utanç alanı olan bölgenin dönüştürülmesine karşı değiliz. Biz şuna karşıyız; sizin bir müjde veriyorum ve burada EXPO çalışmaları yapılacak denilerek 10 günde önümüze böyle bir plan değişikliğinin çıkmasına karşıyız. Realist olmak lazım. Bir şey yapmış olmak için hareket etmemek lazım. Bu konuda birçok daire başkanlığın çalışma yapmış. Ama ben bir meclis ve komisyon üyesi olarak bilmiyorum. Bu kamulaştırma bedellerinin ne kadar olacağı ve ne kadar süreceğinin hiçbirinin detayını bilmiyorum. Biz, buna benzer bir düzenlemeyi ortak komisyonlarla bu daire başkanlarıyla birlikte uzun uzadıya konuştuk. Ama bu konuyu İmar komisyonunda 10’ar dakikadan 2 kez görüştük. 400-500 milyonluk bir kamulaştırma bedelinden bahsedildi. Bu meblağ, Büyükşehir’in böylesi bir kriz yaşadığı bir ortamda ciddi bir bedel. Daha sonra siz biz 500 milyonluk kamulaştırmayı yapıp EXPO’yu yapacağız diyorsunuz. Bu bana çok gerçekçi gelmiyor. Ayrıca alternatif alanlarınız var mı diye sorduk. Arkadaşlarımız 2 alanın daha olduğunu söyledi. Bu alanlar neresi? Biri Pınarbaşı’ndaki alan. Bu alandan neden vazgeçildi? Bu EXPO Güzelbahçe ya da Bayındır’da yapılabilir mi? Bütün bunları tartışmaksızın sadece bir şehrin büyükşehir belediye başkanı müjde verdi diye oldubittiye getirerek hızlıca bir karar almak hem o bölge halkına hem de İzmir’e haksızlık” diye konuştu.
KALICI BİR ESER BIRAKACAĞIZ
Hızal’a yanıt veren Başkan Tunç Soyer, Yeşildere alanının seçilmesindeki asıl nedenin kentteki bir sorunu çözerken kalıcı bir eser bırakmak olduğunu söyledi. EXPO heyetinin de bu alana onay verdiğini dikkat çeken Soyer, EXPO için büyük bir mücadele verdiklerini hatırlatarak, EXPO’yu kentin kalkınması adına kullanılması gerektiğini vurguladı. EXPO’nun yapılmasının sebebi o dönemki turist sayısından ibaret olmadığına vurgu yapan Soyer, “Esas amaç EXPO için kentte nasıl bir dönüşüm yapacaksınız? Başarılı EXPO böyle bir EXPO’dur. Ben daha adaylık kampanyasında söylemiştim. Yeşildere maalesef kentin en acınası ve kahrolunası noktasıdır. En çok ıslah edilmesi gereken alanların başında gelir. Biz de elimizi taşın altına sokmaya karar verdik. Daha önce Pınarbaşı’nı düşündük. Pınarbaşı’nda hukuki engeller vardı. Aşılabilirdi. Ama Yeşildere’deki dönüşümün bu kente yaratacağı artı değer Pınarbaşı’ndakinden daha fazlaydı. EXPO’yu yapan kuruluş Yeşildere’yi gördü ve bu alanı EXPO için uygun olarak onayladılar. Onlar da orada ne kadar kamulaştırma yapılması gerektiğini ve nelerin gerektiğini biliyorlar Evet süre az. 2026’ya kadar çok çalışmamız lazım. Bu İzmir meselesi. Zorluk varsa hep beraber aşacağız. Destek olacaksınız. Bizim sizden talebimiz budur. Bir de bunu EXPO gibi bir markayla taçlandıracağız. Ama burada elbirliği yapmak önemli. Aşılmayacak engel yok. Nerede talebiniz varsa, eksiklikler nerede varsa, nerede mahkeme engeli olacağını düşünüyorsanız hepsini aşmaya hazırız. Sorularınızı cevaplamaya hazırız. Bizim Yeşildere için hedefimiz şudur; EXPO bittikten sonra Kültürpark’tan daha büyük bir yeşil alanı bu kente kazandırmış olacağız. Bunun bedeli 300-500 milyonlarla ölçülemez. EXPO heyeti burası doğru alan demiş ve bizim yapmamız gereken de belli. Bizim aşamayacağımız hiçbir engel yok” diye konuştu.