“Yetişmiş insan kaynağını muhafaza etmek önemli”

Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu’nun 6’ncısı ISSA işbirliğiyle ‘Stratejik İnsan Kaynakları Politikaları ve İyi Yönetişim’ konulu teknik seminer düzenlendi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.10.2015 07:47
  • Güncelleme Tarihi : 07.10.2015 07:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Yetişmiş insan kaynağını muhafaza etmek önemli” haberinin görseli

EMİNE YALÇIN

Bu yılki teması ‘Stratejik İnsan Kaynakları Politikaları ve İyi Yönetişim’ olarak belirlenen Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu’nun 6’ncısı İzmir Kaya Termal & Convention Otel’de düzenlendi. Gerçekleşen etkinliğe 30’u yabancı olmak üzere yaklaşık 180 üst düzey yönetici, akademisyen ve bürokrat katıldı.

TÜM ÇALIŞMALARIN ODAK NOKTASI İNSAN

Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu’nun açılış konuşmasında konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Murat Yazıcı, bütün çalışmaların odak noktasında insan bulunduğuna dikkat çekerek, yaratıcılığın ve yeni fikir üretiminin iş piyasasında önemli bir itici güç olduğunu vurguladı. Yazıcı, “İnsanın, becerileri, tutumları, davranışları, ilişki kurma ve yönetme tarzları, inanç ve değerleri bütün kurum ve kuruluşlarda başarıyı belirleyici en önemli unsur olmaya başlamıştır. Bu nedenle etkin insan kaynakları yönetiminin başarısı, yüksek performanslı kurumların amacına ulaşmalarının anahtarı konumundadır” diye konuştu.

MOBBİNG İLE MÜCADELE KOMİSYONU

Yazıcı, çağın en büyük sorunlarından biri olarak gösterdiği Mobbing konusunda ise şu açıklamalarda bulundu: “SGK, çalışanlar açısından performansa olumsuz etkileri nedeniyle ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan ‘mobbing’e karşı farkındalık oluşturmak ve muhtemel mobbing vakalarına karşı önlem alınarak mücadele edilmesi amacıyla ‘Mobbing ile Mücadele Komisyonu’ oluşturulmuştur.  Komisyonun çalışmaları doğrultusunda hazırlanan  ‘İş yerinde Psikolojik Taciz Mobbing’ adlı kitapçıkla çalışanlar bilinçlenmesi sağlanmaktadır.”

DEĞİŞİMİ YALNIZCA İNSAN SAĞLAYABİLİR

Yazıcı, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Yaratıcılığın ve yeni fikir üretmenin hayati önem kazandığı iş piyasasında, insan kaynağını etkin bir şekilde yetiştirebilmek ve yetişmiş insan kaynağını muhafaza etmek çok önemli. Söz konusu insan kaynağının elde tutulabilmesi açısından bir çok kavram ve yöntem ortaya atılmış, kavramlar üzerinde ciddi çalışmalar başlatılmış ve kuruluşlar dikkatlerini bu yöne kaydırmışlardır. Değişimi yalnızca insanlar sağlayabilir. Şirketler, gelecekteki başarıların anahtarını bünyesinde çalıştırdıkları kişiler olduklarını keşfetmiştir. Çalışanlar bilgi ve becerilerini kullanarak itici gücü tetikleyeceklerdir. Dolayısıyla insan kaynakların başarısı kurumların başarısı anlamına gelmektedir.”

ŞİRKETLERİN BAŞARISI İNSAN KALİTESİ İLE DOĞRU ORANTILI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Dr. Mehmet Selim Bağlı da daha öncesinde kamu, kurum ve kuruluşların başarılarının ve iyi normlara sahip olmanın formel yapılarının güçlülüğüyle değerlendirilmekte olduğunu öne sürerek, “Küreselleşmeyle birlikte şirketlerin başarısı bünyesindeki insan kalitesi ve esneklikle doğru orantılıdır. Çalışanları karar sürecine katan, motivasyon verebilen yatay örgütlenme modeline sahip olan kurumların başarılı olduğu, klasik yukarıdan aşağı olan yönetimlerin başarısız olduğunu görmekteyiz. Sosyal güvenlik kurumları, sosyal refah devletlerinin en büyük enstrümanlarıdır” şeklinde konuştu.

BEŞERİ KAYNAKLARIN ÖNEMİ GİT GİDE ARTIYOR

Son olarak konuşmasını yapan İzmir Valisi Mustafa Toprak ise şu açıklamalarda bulundu: “Çağımızda büyüme ve kalkınmanın lokomotifinin insan yani beşeri kaynaklar olduğu kabul görüyor. İnsan kaynakları, günümüzde stratejik bir durum haline gelmiştir. Beşeri kaynak yönetiminin önemi git gide artmaktadır.”