Yılbaşına özel vicdan menüsü

2020 yılını karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde yeni yıla dair planlarımızı heyecanla sürdürüyoruz. Yeni yıla sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile merhaba demek, 2020’de kendiniz için yeni bir başlangıç yapmak istiyorsanız ipuçlarını takip etmenizde fayda var


  • Oluşturulma Tarihi : 28.12.2019 10:36
  • Güncelleme Tarihi : 28.12.2019 10:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yılbaşına özel vicdan menüsü

SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
“Hayatta bazen istediklerimizi yapmak için harekete geçmek ve harekete geçmek için kendimizi cesaretlendirmek için sıfır noktalarına ihtiyaç duyarız. Yeni yıl benim için en güzel sıfır noktalarından biridir. Tazelenmenin habercisi, her yıl yepyeni başlangıç yapma imkanını sunan keyifli bir dönemdir. Siz de bu yıl diğer yıllardan farklı geçsin istiyorsanız hadi! Yeni yılı avantaja çevirmenin zamanı geldi.” 2020 yılına girmemize sayılı günler kala herkesi bir telaş almaya başladı. Kimi ne giyeceğini düşünüyor, kimi ise ne yiyeceğini. İşte tam bu noktada Diyetisyen Derya Zünbülcan, sadece yılbaşı gecesine özgü değil tüm bir yıl için neler yapılabileceğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Bir yılbaşı diyeti de sunan Zünbülcan, “Aldığınız kararı yeni yılın ilk sabahından itibaren uygulamaya başlayın. Güzel bir yıla uyanın bu yıl sizin yılınız olsun” dedi.



“BU YIL SİZİN YILINIZ OLSUN”
“Bakış açınızı değiştirin” diyerek sözlerine başlayan Diyetisyen Zünbülcan, şunları söyledi: “Bu zamana kadar baktığınız yön belli ki işe yaramadı. O halde bakış açınızı değiştirmeye ne dersiniz? Çok zor ya da imkansız diye bir şey yok. Hayal var, hedef var, akılcı yol var. Ve unutmayın bu hayatta isteyen kişi için her zaman bir yol var. Yenilenin. Geçmiş diyet tecrübelerinizi bir kenara bırakın. Ne yapmak istediğinize karar verin. Kendinize hedef seçin. Seçtiğiniz hedefe giden yolda kısa vadeli çözümler yerine ömrünüzün geri kalan zamanında sıkılmadan uygulayabileceğiniz pratik çözümler öğrenin. Karar alın. Hayatımız aldığımız kararların toplamıdır. Bu yıl kendiniz için yeni bir karar alın. Hangi bedende yaşamak istediğinize karar verin. Yola çıkın. Unutmayın bu hayat sizin ve yalnızca bir kere yaşanıyor. Uygulayın. Alınan kararın başarısı uygulama esnasında ortaya çıkar. Aldığınız kararı yeni yılın ilk sabahından itibaren uygulamaya başlayın. Güzel bir yıla uyanın bu yıl sizin yılınız olsun.”
GÜNE ILIK SU İLE BAŞLAYIN
Aynı zamanda yılbaşı gününe özel beslenme ipuçları veren Zünbülcan, şöyle devam etti: “Güne bir bardak ılık su ile başlayın. Ve gün içerisinde en az 8-10 bardak su tüketimini tamamlamış olun. Kalktıktan yarım saat içerisinde mutlaka kahvaltı edin. Kahvaltıda bir fincan şekersiz yeşilçay, tahıllı ekmek, yarım yağlı peynir, doğal bal, zeytin, domates, biber ve yumurta ile yoğun bir güne hazırlanabilirsiniz.  Öğle yemeğinde sebze yemeği tercih edin. Yılbaşı akşamları çok çeşitli yemeklerden oluşan bol kalorili sofraların kurulduğu akşamlardır. Gece için yer ayırmak istiyorsanız öğlen yemeğinizde karbonhidrat, protein, yağ, posa, vitamin ve mineral bakımından dengeli ve hafif bir öğün tüketmelisiniz. Yılbaşı günü uzun bir akşam olacak… Gün içerisinde sağlıklı ara öğünler yaparak kendinizi geceye hazırlayın. Metabolizmanızın çalışır durumda olması için 2 – 3 saatte bir ara öğün yapın. Meyve, kuruyemiş, süt, yoğurt, ayran, leblebi gibi pratik seçeneklerden faydalanabilirsiniz.”
DENGELİ MİKTARDA TÜKETMEYE DİKKAT!
Gidilen yerlerde neler yapılabileceğini sıralayan Zünbülcan, “Sağlıklı beslenme, karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli, lif içeriği yüksek bir programla beslenmek demektir. Yılbaşı gecesi süt, et, tahıl, sebze-meyve grubundan yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmeye dikkat edin. Ordövr tabaklarından, 1 dilim peynir, domates, salatalık, gerçekten yemek istediğiniz mezelerden yoğurtla hazırlanmış olanlarından porsiyon kontrolü yaparak tüketebilirsiniz. Mayonez ile hazırlanmış, kızartılmış olan seçeneklerden uzak durun. Ana yemek olarak kızarmış, soslu et yemekleri yerine haşlanmış veya ızgara etler tercih edin. Yanına mutlaka bol yeşil salata, ızgara veya buğulanmış sebzeler ekleyin. Pilavlar, börekler, ekmekler, dolmalar gibi alternatiflerden tüketmek istiyorsanız. 1 dilim ekmek veya 2 yemek kaşığı dolusu bulgur pilavı veya 1 ince dilim börekle bu akşamı atlatabilirsiniz” dedi. 
ZÜNBÜLCAN’IN ‘VİCDAN MENÜSÜ’
“Alkole dikkat etmekte fayda var” ifadelerini kullanan Zünbülcan, şunları söyledi: “Alkol alma zamanınızı iyi belirleyin.  Aç karnına alınan alkol çok çabuk kana karışacağı için alkolü tok olarak ve bol su ile tüketmeye özen gösterin. Aç karnına alınan alkol kan şekerinizde dalgalanmalara yol açarak yeme isteğinizi arttırabilir.” Yılbaşında kaçıranlar için bir de ‘vicdan menüsü’ hazırlayan Zünbülcan, şöyle devam etti: “Sabah: 1 kase probiyotik yoğurt, 2 kuru erik, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı bamya tohumu. Ara: 1 fincan yeşil çay + 3-5 fındık. Öğle: Doyana kadar yağsız sebze çorba (patates, bezelye, havuç hariç tüm mevsim sebzeleri kullanılabilir) + 1 dilim ekmek + 1 dilim light peynir + bol salata. Ara: 1 dilim ananas 5-6 badem. Akşam: 2-3 köfte kadar et +1 kase yoğurt + bol salata. Ara: 1 bardak süt + 1 adet elma. Not: Bu liste bireyin herhangi bir sağlık problemi olmadığı varsayılarak hazırlanmış ve sadece örnek oluşturması bakımından verilmiştir.” 
 

Haber Merkezi