Yılmaz Tunç: Hükümlüler İŞKUR'dan danışmanlık hizmeti alabilecek

Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan yeni protokolle, cezaevlerinden tahliye edilecek hükümlüler için istihdam odaklı önemli bir adım atıldı.


  • Oluşturulma Tarihi : 13.05.2025 19:15
  • Güncelleme Tarihi : 13.05.2025 19:15
  • Kaynak : DHA
Yılmaz Tunç: Hükümlüler İŞKUR'dan danışmanlık hizmeti alabilecek haberinin görseli

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara Hakimevi'nde 'Hükümlü ve Yükümlülerin İstihdamına Yönelik İş Birliği Protokolü İmza Töreni'ne katıldı.

Tahliye öncesi İŞKUR desteği

Protokol ile hükümlü ve yükümlülerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi, istihdama katkı sağlaması, tahliye sonrası hayata uyumlarının kolaylaştırılması amaçlandı. Adalet Bakanı Tunç, "Bugün imzalayacağımız iş birliği protokolüyle; hükümlüler, tahliyelerine 1 ay kala İŞKUR iş ve meslek danışmanlarıyla bire bir görüşebilecek, ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde danışmanlık hizmeti alabilecekler. Ayrıca; hükümlü ve yükümlüler için iş arama becerileri ve mülakat hazırlıkları konularında seminerler düzenlenecek. Ceza infaz kurumlarımızda ve denetimli serbestlik müdürlüklerimizde sunulacak bu seminerler ve danışmanlık hizmetleri, bireylerin özgüvenini yeniden inşa edecek, onlara meslek dünyasının kapılarını aralayacaktır. Protokolde ayrıca; kendi işini kurma arzusu taşıyan eski hükümlüler için hibe destekleri hakkında rehberlik sağlanması ve girişimcilik seminerlerinin düzenlenmesi de yer almaktadır. Böylece istihdam yoluyla yeniden topluma kazandırılan her birey, suça yeniden sürüklenme riskini azaltacak, toplumsal barışa ve ekonomik üretime katkı sağlayarak sosyal dokunun onarılmasına katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

23 milyon kitaba hükümlü ve tutukluların erişimi sağlandı

Bakan Tunç, Türkiye genelinde 396 ceza ve infaz kurumunda, toplam 372 işyurdu müdürlüğünde, 200'den fazla iş kolunda, bin 700 atölye ve tesis bulunduğunu belirtti. İş Yurtları Kurumu'na bağlı 54 işyurdu müdürlüğünde mobilya üretimi gerçekleştiğini ifade eden Tunç, "78 işyurdu müdürlüğünde tekstil ve konfeksiyon, 69 işyurdu müdürlüğünde metal işleri, 59 işyurdu müdürlüğünde el işi ürünleri, temizlik ve kozmetik ürünleri, 151 işyurdu müdürlüğünde inşaat ve onarım malzemeleri, 127 işyurdu müdürlüğünde gıda, tarım ve hayvancılık ürünleri, 36 işyurdu müdürlüğünde sosyal tesis işletmeciliği faaliyeti yürütüyoruz. Bu tesislerde her yıl ortalama 60 bin hükümlü ve tutuklu çalışıyor. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile bakanlığımız arasında imzalanan protokollerle, açık cezaevindeki hükümlülerimiz kamu hizmetlerinde görev alıyor. Bu kapsamda halihazırda 18 kamu kurumu ile protokol imzaladık ve bu sayede 844 hükümlü çeşitli iş kollarında çalışıyor. Her kademede eğitim öğretim faaliyetinin sağlandığı ceza infaz kurumlarımızda; 957 öğretmen görev yaparken, 75 bin 219 hükümlü ve tutuklu da eğitim görüyor. Açılan kurslarımız sayesinde 2024 yılında 3 bin 575 kişi, 2025 yılının ilk üç ayında 823 kişi okuma yazma öğrenmiştir. Ceza infaz kurumlarımızda 896 vaiz görev yaparken, şu ana kadar 113 tutuklu ve hükümlü hafızlığını tamamlamıştır. Yine, Adalet Bakanlığımız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında il ve ilçe halk kütüphanelerindeki 23 milyon kitaba hükümlü ve tutukluların erişimini sağladık" ifadelerini kullandı.

Yazarımız Kim ?

DHA