- Gündem
- 04.05.2025 00:22
SGK, erken emekliliğe olanak sağlayan ‘yıpranma payı’ için kısıtlamaya gidecek. Tehlikeli iş kapsamında olmayan meslek grupları için ‘yıpranma payı’ bildirimi yapılamayacak.
Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre, aşçı, çaycı, sekreter, danışman gibi riskli iş sınıfında yer almayan mesleklerin “yıpranma payı”ndan yararlandırılması üzerine SGK yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Kurum, erken emekliliğe kapı aralayan bu uygulamanın kötüye kullanılmasının önüne geçmek amacıyla, meslek kodlarında daraltmaya gitmeyi planlıyor.
Alınan bilgilere göre, SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı denetimler sonucu, yıpranma payı avantajı sağlanan bazı iş yerlerinde, mesleki risk taşımayan çalışanların da bu kapsamda gösterildiği ortaya çıktı. İncelemelerde; aşçı, bekçi, sekreter, çaycı, danışman ve benzeri meslek gruplarının hatalı şekilde yıpranma payı kapsamında bildirildiği tespit edildi. SGK, bu duruma son vermek amacıyla harekete geçerek, artık hangi mesleklerde bu bildirimin yapılamayacağını netleştirecek düzenlemeler üzerinde çalışıyor.
SGK, yeni düzenlemeyle birlikte, Nisan 2025 itibarıyla kısıtlı meslek kodlarına ilişkin bildirimleri engelleyecek. Bu kapsamda, işyerleri SGK'ya yapılan hizmet bildirimlerinde hata mesajı alacak. Kısıtlamalara tabi olan meslekler ise SGK'nın online platformu üzerinden işverenler tarafından kolaylıkla görüntülenebilecek.
Yeni düzenlemeyle, yıpranma payı kapsamında hak kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Özellikle meslek kodlarının yanlış girilmesi nedeniyle mağduriyet yaşayan işçilerin durumu göz önünde bulundurularak, bu tür hataların önüne geçilmesi planlanıyor.
Yeni kurallar arasında, şoförlük mesleği, yıpranma payı kapsamında yer almayacak mesleklerden biri olarak belirlendi. Ancak, yangın söndürme gibi riskli işlerde çalışan itfaiye şoförleri, yıpranma payı kapsamına alınabilecek. Öte yandan, "vasıta sürücüsü" ya da "yolcu taşıma şoförü" gibi mesleklerde çalışanlar, kısıtlamalar nedeniyle yıpranma payından yararlanamayacak. Ancak işin özelliklerine ve işyerinin koşullarına bağlı olarak, belirli şartlarda yıpranma payı bildirimleri yapılabilecek.
Çalışma mevzuatına göre, yıpranma payı kapsamında yer alan işçilere, prim ödeme gün sayılarında fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Bu düzenleme, madencilerden demir-çelik işçilerine, askerlerden basın çalışanlarına kadar pek çok meslek grubunu kapsıyor. Bu sayede, bu mesleklerde çalışanlara erken emeklilik fırsatı sunuluyor.
(Alındığı Kaynak: Milliyet)