Sayfa Yükleniyor...
Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, yetkili bir sendikanın yıpranma payı hakkındaki, Klinikte çalışan sağlıkçıya 3 yıla 1, İdari Hizmetlere 6 yıla 1 yıl verilsin önerisinin sağlık çalışanları arasında ayrıştırma ve kamplaşmalara yol açacağını söyledi
AHMET TOPRAK - Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, yıpranma payları ile ilgili kafaların karışık olduğunu söyledi. Birimler arasında iş yoğunluğu ve riskine göre bir düzenlemenin yapılabileceğini anlatan Demircan, Ancak 6 yıla 1 yıl, 3 yıla 1 yıl önerisindeki gibi bir uçurum olmamalı dedi.
UYGULAMADA TARTIŞMA ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Başbakanlığı döneminde verdiği Sağlık çalışanlarına Yıpranma Payı Hakkı müjdesi 450 bin sağlık çalışanını heyecanlandırırken, uygulamanın nasıl olacağı ise yeni tartışmaları başlattı. Sağlık iş kolundaki yetkili bir sendika, Hükümete Klinikte çalışan sağlık çalışanlara 3 yıla 1, İdari Hizmetlerde çalışan memurlar 6 yıla 1 yıl yıpranma payı hakkı verilsin önerisi getirdi. Bu öneriye karşı çıktıklarını belirten Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan, Aynı sendika yıpranma payı hakkında bir Çalıştay yaptı. Bu sendikanın Genel İdare Hizmetler sınıfında çalışan arkadaşlarımız için 6 yılda bir yıl yıpranma payını reva görüyor. Nöbet sistemi de bir bütündür. Nöbeti sadece ebe, hemşire tutmaz. Hastanedeki işleyiş bir zincirin halkaları gibidir. Bir halkayı kopartırsanız, sağlık çalışanlarından performans bekleme hakkınız olmaz. Bir örnek vereyim. Hastanede çalışan bir hemşire arkadaşımız, Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Bölümünde görevlendirildi. Hemşire arkadaş İdari Hizmetler Biriminde çalışmaya başladı. Sağlık Sen Yönetimi diyor ki, Klinikte çalışan hemşireye 3 yıla 1 yıl, İdari Hizmetler Biriminde çalışan hemşire arkadaşa ise 6 yıla bir yıl yıpranma verilsin. Bu haksızlık değil mi? Siz niye yanlışa çanak tutuyorsunuz dedi.
YIPRANMA PAYI HAKKI VERİLMELİ
Sağlık çalışanlarının tamamı birbirine koordineli çalışır diyen Demircan, şunları söyledi: Bir sağlık çalışanı diğerinden daha fazla çalışıyordur. Yoğun bakım, acil servislerde çalışan arkadaşlara bir imtiyaz olsun istiyoruz. Ama birimler arasında bu kadar uçurum olmasın. Fiili hizmetteki makası kapatmamız gerekirken biz açıyoruz. Ve bu açığı sendikalar açıyor. Şu an Genel İdari Hizmetler sınıfında olup hala o yetkili sendikanın önerisini duyup, sendikasından istifa etmeyen arkadaşları hayretle karşılıyorum. Teknik Hizmetler sınıfında çalışan bir arkadaş için Hastaya hizmeti yok diyemeyiz. Merkezi Sterilazasyon Sistemindeki sorunun Teknik Hizmetler Sınıfı çözüyor. Ya da bu birinde gerekli bir malzemeyi Satın Alma Bölümündeki görevliler alıyor. Yıpranma Payı Sağlık Senin savunduğu şekilde çıkarsa sağlık çalışanlarında, Performans Sisteminden sonra ikinci bir ayrıştırma yapılacaktır. 112 ambulansında çalışan bir şoföre 6 yılda bir, beraber çalıştığın hemşire ve ATTye 3 yılda bir yıpranma payı hakkı verilecek. Sağlığı bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Sağlık Bakanlığında çalışan tüm personele 3 yıla bir yıl yıpranma payı hakkı verilmeli.
Haber Merkezi