- Gündem
- 15.05.2025 23:32
TÜRK-İŞİN şubat ayında yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 407 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 584 lira oldu
ONURHAN ALPAGUT
TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının şubat ayı sonuçları açıklandı.
Yapılan araştırma sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 407 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 584 lira olarak kamuoyuna duyuruldu.
KİŞİSEL İHTİYAÇ TUTARI 1741 TL OLARAK BELİRLENDİ
Şubat ayı içerisinde gerçekleştirilen araştırmaya göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 407 lira 42 kuruş olarak açıklandı. Giyim, elektrik, kira, su, yakıt, ulaşım, sağlık ve benzeri için harcamaların tutarı ise 4 bin 584 lira 44 kuruş olarak belirlendi. Şubat ayında kişisel ihtiyaç tutarı için belirlenen rakam ise bin 741 lira 19 kuruş olarak hesaplandı.
GIDA FİYATLARINDA DÜŞÜKTE OLSA GERİLEME GERÇEKLEŞTİ
Yapılan araştırmaya göre; süt içeren ürünlerde düşükte olsa bir gerileme gerçekleşti. Et, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta ete yapılan müdahale sonucu geriledi. Tavuk fiyatı aynı kalırken, balık fiyatı düşüş gösterdi. Yumurta fiyatı 4 kuruş daha gerileyerek tanesi 42 kuruş oldu. Sakatat fiyatları ise sabit kaldı. Bakliyat ürünlerinde ise herhangi bir değişim gerçekleşmedi.
RUSYA İLE YAŞANAN KRİZ SEBZE MEYVE FİYATLARINA OLUMLU YANSIDI
Yaş sebze-meyve fiyatları, mevsim koşullarının iyi olması ve Rusyaya yapılan yaş sebze-meyve ihracatının gerilemesine de bağlı olarak bu ay geriledi ve aile bütçesine olumlu yansıdı. Geçtiğimiz ay 3,67 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,47 TL oldu. Ortalama sebze fiyatı geçen ay 4,09 TL iken bu ay 3,88 TLye geriledi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 2,64 TLden 2,46 TLye geriledi. Hesaplama yapılırken pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.