Yolda kapalı gözle ilerliyoruz!

“Yol haritamızı bilemiyoruz, yolda biraz kapalı gözle gidiyoruz. TMO’nun kararını şimdiden açıklaması çok önemli” diyen Esmer, TMO’nun her sene üzüm piyasasında olması gerektiğinin altını çizdi


  • Oluşturulma Tarihi : 06.03.2021 09:15
  • Güncelleme Tarihi : 06.03.2021 09:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yolda kapalı gözle ilerliyoruz!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) geçen sene 12 TL’den aldığı çekirdeksiz kuru üzümle hem üreticiyi hem de piyasanın rahatlamasını sağlamıştı. Sektörün memnun kaldığı bu sistemin sürekli hale gelmesini isteyen İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Mehmet Esmer, TMO’nun üzüm alıp-almayacağını şimdiden açıklamasının son derece önemli olduğunun altını çizdi. Şu anda piyasalarda bir hareketliliğin olmadığını da sözlerine ekleyen Esmer, “TMO, eski mahsullerin üzerine yeni mahsulleri de rakamlandırınca bu seneden bir beklentimiz kalmadı” dedi.

PİYASAYI GEVŞETTİ!

TMO’nun yaklaşık 9 bin ton eski mahsullü uygun bir fiyatla satmasının piyasayı gevşettiğini belirten Esmer, TMO eski mahsullerin üzerine yeni mahsulleri de rakamlandırınca bu seneden bir beklentilerinin kalmadığını vurguladı. Esmer, “Şu anda piyasalarda bir hareketlilik yok. TMO, 8-9 bin ton civarında eski bir ürün sattı. Bu ürünün fiyatları tahmin edilenden biraz daha uygun fiyatta ihracatçıya ulaştı. Tabi TMO’nun elinde daha yeni aldığı yeni ürünler de var. Bu yeni ürünleri de satışa çıkardı ama daha bir talep gelmedi. Zamanlama olarak doğrudur-yanlıştır bunu bilemeyiz veya karışamayız sonuçta devletin bir tasarrufudur, kendi bileceği bir iştir ama o eski mahsullerin piyasayı olumsuz etkilediği kesin. Yeni mahsuller için bir şey diyemem inşallah talep gelir satılır. O 8-9 bin ton eski mahsul, ellerindeki yeni mahsulleri biraz olumsuz etkiledi. Yeni mahsul derken yanlış anlaşılmasın ellerindeki üzümleri piyasayı olumsuz etkiledi. Piyasa 11,50 TL üzerinde gidiyordu. O eski ürünler satıldıktan sonra piyasa biraz gevşedi. Tabi burada dolar kurunun da çok önemli bir etkisi var. Rakamsal olarak ilan edilen rekolteyi tamamladık, bitti. Şu anda o rakamın dışındaki oluşabilecek ürünler borsaya geliyor veya dışarıda duruyor. Yani üzümün tamamı fiziksel olarak bitmiş değil. Kağıt üzerinde üzümümüz bitmiş gözüküyor ama fiziksel olarak daha bitmedi. Eski mahsullerin üzerine yeni mahsulleri de rakamlandırınca bu seneden bir beklentimiz kalmadı. Şu anda ellerinde üzüm olan gerek aracı tüccar, gerekse müstahsil ellerindeki bu mahsulleri satıp artık yeni mahsullün hesaplarını yapmaya başlıyor” ifadelerini kullandı.

TMO ÜZÜMDE HER SENE OLMALI!

TMO’nun üzüm piyasasında her sene olması gerektiğini dile getiren Esmer, TMO’nun kararını şimdiden vermesinin üretici ve piyasa için son derece hayati bir konu olduğunun da altını çizdi. Esmer, şunları söyledi: “TMO çekirdeksiz kuru üzümde çok ciddi bir piyasa yapıcı kimliğine büründü. Bu sistemin bu şekilde devam etmesini isteriz. TMO, bu sistemi kurumsal olarak oturtsa faydası olur. Bizim gözümüzde tabii ki bazen piyasa işleyişi farlı şekilde hareket ediyor ancak TMO mutlaka artık her sene bu üzümün içinde olması gereken bir duruma geldi. Çünkü TMO, bu sene çekirdeksiz kuru üzümü önemli bir rakamdan aldı. Bu durum hem üreticiyi hem de piyasayı ciddi şekilde olumlu etkiledi. TMO üzümle ilgili hep aynı şeyi söylüyor, ‘Bu bizim konumuz değil’ diyor. Yani ‘Bir buğday gibi bir mısır gibi üzüm bizim ana konumuz değil’ diyor. TMO geçen sene vardı ama bu sene var mı yok mu? Bilemiyoruz. Bu konunun bugünden açıklanması çok önemli. Buna göre bir planlama yapılır, ihracatçı bazen alivre (ürün daha tarladayken) mal satıyor. Bu alivre mallarının da şu anda satış zamanları. Satıcı veya ihracatçı ürünü satarken daha farklı bir yöntem izler. Bunların mutlaka daha önceden açıklanması lazım. Biz yol haritamızı bilemiyoruz, yolda biraz kapalı gözle gidiyoruz gibi bir durum var. TMO yarın öbür gün ben üzüm almıyorum derse, mesela geçen sene 12 TL’den aldığı üzümler ben buradan iddia ediyorum ki eğer TMO olmasaydı çekirdeksiz kuru üzüm 8-9 TL’ye kadar gevşerdi. Bu durumda üretici çok zor durumda kalırdı.”

Haber Merkezi