- Gündem
- 19.04.2025 16:13
Yönetmenliğini Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Engin Türkyılmazın yaptığı Gözyaşı Yolu belgeseli Karadenizin doğa tahribatı konusunda dönemin tarihine tanıklık ediyor
E. ÇAĞLA GENİŞ
Gözyaşı Yolu belgeseli başta Yeşil Yol olmak üzere hidroelektrik santraller, maden ocakları gibi Karadeniz'in doğasını bozacağı sıkça tartışılan projelere karşı yöre halkının mücadelesini ve yöreye verdiği ekolojik tahribatı anlatıyor. Yönetmenliğini Engin Türkyılmazın yaptığı Gözyaşı Yolu belgeselinin Karadenizin ekolojik tahribatı konusunda yöre halkının anlattıklarıyla dönemin tarihine tanıklık etmesi amaçlanıyor. Çekimlerine İstanbulda başlanan belgeselin yolculuğu devamında Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ile tamamlandı. Cinemartı ekibinin desteği ile yürütülen projenin içinde Sunay Akın, Uğur Biryol, Timur Danış, Marsis gibi isimlerin yanı sıra yöre halkından Devlet benim! söylemiyle tanınan Havva Ana da yer aldı. Projenin fragmanları sosyal medyada büyük beğeni toplayarak merak uyandırdı.
PEK ÇOK FESTİVALE KATILACAK
Belgeselin yönetmeni Engin Türkyılmaz proje hakkında, Denizle bağlantısı kesilen, HES projeleri ile kurutulan vadilerin üzerine derelerin ana kaynaklarının bulunduğu buzul göller seviyesine yol çıkarmak, onları birbirine bağlayarak, denetimsiz, kontrolsüz geçişlere zemin hazırlamak doğayı, yaşamı, kültürü ve mevcut turizmi öldürecektir. Bu sadece bizim değil bütün insanlığın bir yaşam derdi olmalı. Gözyaşı Yolu derdimizin sinemaya taşmış halidir. Tamamen kendi bütçemizle hazırladığımız, bağımsız bir şekilde yol aldığımız bir belgesel gerçekleştirdik. Dolayısıyla birçok zorluk yaşadık, hatta haftalarca çadırlarda yaşadık. Ama aynı derde sahip olan insanlar olarak çok destek gördük. Zor ve mutluluk verici oldu diyebilirim. Çünkü inanmışlık ne kadar zor olursa olsun insana mutluluğu aşılıyor ifadelerini kullandı. Fragmanları yayınlanan belgesel özel bir gösterimin ardından birçok festivale katılarak seyircinin karşısında çıkacak.
Projenin içinde Sunay Akın, Uğur Biryol, Timur Danış, Marsis gibi isimlerin yanı sıra yöre halkından Devlet benim! söylemiyle tanınan Havva Ana da yer aldı.