Yorgancılar’dan yeşil pasaportta düzenleme çağrısı

Türk vatandaşlarına vize verilmemesin başlıca sebebinin vize ile yurt dışına çıkan vatandaşların kaçak olarak kaldıklarını ve AB’nin bundan rahatsız olduğunu söyleyen Yorgancılar, yeşil pasaport şartlarının gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 27.05.2024 20:48
  • Güncelleme Tarihi : 27.05.2024 17:48
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yorgancılar’dan yeşil pasaportta düzenleme çağrısı

KEMAL ÖZKURT Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Halil İbrahim Gökçüoğlu, idaresinde, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve meclis üyesi sanayicilerin katılımıyla gerçekleşti. Yeşil pasaport konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Yorgancılar, yeşil pasaport konusunun tekrardan gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. 2010 yılından bu yana 5.8 milyon adet yeşil pasaport üretildiğini, 2023 yılında 1.8 milyon ile rekor kırıldığını dikkat çeken Yorgancılar, “Avrupa Birliği’nin (AB) şikayetçi olduğu konu ise Türkiye’den AB’ye vize alan ve AB’ye 90 gün için giden ancak kaçak yaşamaya devam eden 175 bin kişi var. AB bunu gördüğü için rahatsız. O yüzden bizim önümüzde engeller çıkıyor. Biz geçmiş yıllarda müracaat ettiğimizde bir hafta içinde alabiliyorduk. Yeşil pasaport yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Başka türlü Yeşil Pasaport’un anlamı kalmayacak” diye konuştu.

YENİDEN DÜZENLENMESİ ŞART

İhracatçının yaşadığı vize sorununu değinerek yeşil pasaport şartlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Başkan Ender Yorgancılar, ”2010 yılından bu yana 5.8 milyon adet yeşil pasaport üretildi. 2023 yılında 1.8 milyon ile rekor kırıldı. Dünyadaki diğer ülkelere baktığımızda Kanada, Brezilya, Kuveyt, Tunus’ta başka pasaportlar var. Brezilya’da yeşil Pasaporta benzer bir pasaport kamuda çalışanlara veriliyor. Ayrıca, 2023 itibariyle 140 bin adet ihracatçı var. Avrupa Birliği’nin (AB) şikayetçi olduğu konu ise Türkiye’den AB’ye vize alan ve AB’ye 90 gün için giden ancak kaçak yaşamaya devam eden 175 bin kişi var. AB bunu gördüğü için rahatsız. O yüzden bizim önümüzde engeller çıkıyor. Biz geçmiş yıllarda müracaat ettiğimizde bir hafta içinde alabiliyorduk. Başka türlü Yeşil Pasaport’un anlamı kalmayacak. O yüzden bu sistemin yeniden kurgulanması gerekiyor. Ben sadece başkanlara verilmesini doğru bulmuyorum. Pasaport işi meclis üyesi olduğumuzda silah ruhsatı alma hakkı durumuna benzememeli” dedi.

DÖVİZ HARCAYAN DEĞİL KAZANDIRAN DÜZENLEME

Yeşil pasaportta yapılacak düzenlemeler konusunda önerilerde bulunan Başkan Yorgancılar, “Öncelikle, döviz harcamak için gidene değil, döviz kazandırana verilecek bir düzenleme yapılmalıdır. 2023 yılı itibarı ile kamuda çalışan 5.2 milyon kişi ve aile fertleri dikkate alındığında, kamuda 1. derece kademeden itibaren 21 yılını dolduran çalışanlar için veya müdür ve üstü şeklinde belirli ünvanlara verilmesi, emekliler için sadece yönetici kademesine bu imkanın tanınması gerekiyor. Böylelikle kapsam daraltılıp, AB’nin iyi niyeti suistimal edilmeden toplamda 140 bin olan ihracatçı firma için yer açılması, ihracat seviyesine göre kademeler revize edilerek, firmadan daha çok kişinin yeşil pasaport alabilmesi, 365 Oda-Borsa’nın toplam 10 bin 700 olan meclis üyesine verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

TDİOSB’YE 30 MİLYON DOLARLIK KREDİ

TDİOSB’nin Dünya Bankası’ndan 30 milyon dolarlık kredi aldığının müjdesini veren Yorgancılar, “Odalar ne iş yapıyor diye soruyorsunuz. EBSO, İTB, EİB ve İZTO ile ortak açığımız Dikili Tarıma Dayalı İhtisas

Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Dünya Bankasından 30 milyon dolar para aldı. Bu paranın yüze 60’ı hibe. 10 yıl vadeli ve yüzde 3 faizli. Alınan bu kredi ile organize sanayi bölgesinin tüm altyapısı tamamlanacak. İzmir’imize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ