- Gündem
- 17.05.2025 23:58
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, sürdürülebilirlik adına gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak için kaynakların daha etkin ve verimli kullanımının eyleme dönüşmesi gerektiğini belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri etkinliğinin ilkini İzmir’de düzenledi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) katkılarıyla gerçekleşen ‘Yeşil Başarı Öyküleri #1 etkinliğimizde’ İzmir’de temiz üretimde farklı öncü modellerle başarılı örnekler sunan firmaları konuk etti. Etkinlikte Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri Dr. A. Mete Çakmakcı, TTGV geçmiş Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Yüce ile EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar hazır bulundu.
1 TRİLYON DOLAR KAYBEDİLECEK
Etkinliğin açılışında konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, etkinliğe katılanları buluşturan konunun aslında dünyanın da odağında olan bir konu olduğunu belirterek, “Açıklanan tüm küresel trendlerde, makro tehditlerde, riskler sıralamasında ilk 3 arasında insanoğlunun çevreye verdiği zarar yer alırken, kaynakların etkin ve verimli kullanımı çözümlerin başında gelmektedir. Dünyanın en güvenilir derecelendirme metodolojilerinden olan CDSB’nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, toplamda 17 trilyon dolar katma değer yaratan dünyanın en büyük şirketleri, iklim değişikliği riski sebebiyle 1 trilyon dolar maddi kayıp yaşayacaktır. Daha az etkiyle, daha çok değer yaratma mümkün iken, üstelik de bu şekilde çevre dostu olmanın yanı sıra, verimlilik kazancı ile ekonomik getiri de sağlanabiliyor ise neden bu yöntemde yoğunlaşmayalım ki?” dedi.
FİRMALARIMIZI TEŞVİK EDİYORUZ
Firmalar açısından farkındalığın büyük önem taşımakta olduğuna dikkat çeken EBSO Başkanı Yorgancılar, “Sürdürülebilirlik adına gelecek nesil ve temiz bir dünya için kaynaklarımızı daha etkin ve verimli kullanmayı eyleme dönüştürmek zorundayız. Zira İzmir’de atıktan enerji üretimine başlanması gibi güzel adımlar bu zorunluluğun bir sonucudur. Ama yeterli olmadığını da biliyoruz. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, bizler de sorumluluğumuzun farkındayız ve çok uzun yıllardır, sanayicilerden, akademisyenlerden oluşan çok aktif olarak çalışan bir Çevre Çalışma Grubu’na sahibiz. Çevre mevzuatı ile ilgili çok kıymetli görüşlerin oluşturulduğu, eğitim planları, bilgilendirme toplantılarının yapıldığı, üyelerimize somut faydalar sağladığımız bir çalışma grubu ve 2001 yılından bu yana hem farkındalık oluşturmak hem de çevreye duyarlı sanayi tesislerimizi ödüllendirmek amacı ile Çevre Ödül Yarışması düzenliyor ve Bakanlık düzeyinde bir organizasyonla firmalarımızı teşvik etmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.
GENÇLER BİLİM DEVRİNİ YAKALIYOR
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav da her kırılma döneminde olduğu gibi sağlam bir taban isteniyorsa kaos ve belirsizlik yöntemi konusunda özel çaba sarf etmenin gerekli olduğunun altını çizerek, “Sizden çıkan bir bilgi daha derinleşmiş olarak size geri dönmüyorsa yanınızda çalışan insanları çok iyi sorgulamanız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde endüstriyel dönemden ziyade asıl önemli olan en etkin parça bilim dönemidir. Girişimcilik, inovasyon, şirketlerin içyapısı içine gömülmeye başlandı. Bilim açığını geliştiren gençler bilim devrimini yakalıyorlar. Bilimde önemli atılımlar var. Bugünün inovasyonu gerçek reel çözümler bulmaktır. Bunlar; akıllandırma, lojistik sürtünmesizliği, büyük veri ve yapay zeka ile yüzleşme. Yeşil başarı öykülerinin de temelinde yatan sürdürülebilirlik ile de enerji verimliliği ile yeşile yani temiz kaynaklara ulaşıyorsunuz. Doğanın kaynaklarını daha iyi kullanarak; okuyan, hayal eden ve yeni paradigmaları kontrol eden yepyeni bir bilim ile oluşacaktır” ifadelerini kullandı.
Etkinlik açılış konuşmalarının ardından ‘Temiz Üretim Uygulamalarına Bölgesel Bakış ve Yeşil Büyüme Yaklaşımı’ ve ‘Yeşil Başarı Öyküleri Paneli’ ile devam etti.