Yücelmiş: Sorunlar et ithalatı ile çözülmez

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, et fiyatlarının düşmesi için Et ve Süt Kurumu’na ithalat yetkisi verilmesine rağmen, ithalatın sektördeki sorunları çözmeyeceğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 09.07.2016 07:51
  • Güncelleme Tarihi : 09.07.2016 07:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yücelmiş: Sorunlar et ithalatı ile çözülmez

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER

Türkiye’de et fiyatlarının çok yüksek seyretmesi, Binali Yıldırım Başbakanlığında kurulan 65. Hükümeti bu konuda önlem almaya sevk etti.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu'nda et fiyatlarının düşürülmesi adına Et ve Süt Kurumu'na ithalat yetkisi verildiğini açıkladı. Kurumun 400 ton kırmızı et ithalatı yaptığı, 15 bin 500 ton etin ithali çalışmalarının kısa zamanda sonuçlanacağı belirtildi. Böylelikle ette ithalatın önü açılmış olurken, bu durum sektörü pek tatmin etmedi.

SORUNLARI ÇÖZMEYE YETMEYECEK

15 bin ton et ithal etmekle sektördeki sorunların çözülemeyeceğini ve yeni durumun üreticiyi de olumsuz etkileyeceğini belirten İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, “Her şeyi ithal eder duruma geldiğimiz memleketimize, 15 bin 500 ton et ithalatı hayırlı olsun! Fakat ithalat sektördeki sorunları çözmeye yetmeyecek” dedi.

ET İTHAL ETMEKLE SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ

Yücelmiş, et fiyatlarının düşmesi için geçtiğimiz aylarda etin KDV’sinin düşmesi gerektiğini belirttiklerini, et ithalatının bu duruma çözüm olmadığını söyledi. “15 bin ton karkas kırmızı et ithal edilmesine bu memleketin ihtiyacı mı var?” diyen Yücelmiş, “Hayret edilecek bir durum. Et fiyatlarının düşmesi için yapılması gerekenler belliydi. 15 bin ton et ithal etmekle sorunlar çözülmez. 6-7 ay memleketin ihtiyacı karşılanır ama sonrasında daha büyük sıkıntılar çıkar. Her şeyi ithal eder duruma geldiğimiz memleketimize hayırlı olsun. Bir etimiz eksikti sonunda bunu da yaptık. Saman bile ithal eden bir ülke olarak son süreçte eti de edebiliriz” diye konuştu.

SADECE ARACILAR KAZANIR

Yücelmiş, memlekette hayvan sayısı arttırılmazsa, alınacak olan önlemlerin hepsinin kısa vadeli olacağına dikkat çekerek, “15 bin 500 ton kırmızı etin kesip getirilmesiyle sadece aracılar kazanır. Onun dışında da bir şey olmaz. Memleketimizde en büyük sorunumuz hayvan sayısının azlığıdır. Hayvan sayısı artırılmadığı sürece yapılan bu kısa süreli çalışmalarla uzun vadede çözüm yaratılamaz. 15 bin ton etin getirilmesiyle üretici de bitirilecek. Bunun nasıl bir şey olduğunu anlamıyorum. Et ithal edileceğine canlı hayvan getirilsin ve üretici desteklensin. Bu sayede üretici bu hayvanları yetiştirir ve soruna uzun süreli çözüm geliştirmiş oluruz. Bunları sürekli dile getiriyoruz. Kesilmiş etin hiçbir yararı olmayacak. 15 bin ton etin ithal edilmesinde çıkarları olanların ya da olacakların da ayrıca düşünülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi