- Gündem
- 19.04.2025 12:51
İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki yükseliş ve kiraların artışı giderek daha ciddi bir sorun haline geliyor. Alanında uzman kişiler, yüksek kira bedellerine karşı her bölge için belirli bir üst ve alt sınır fiyat uygulamasının acilen devreye alınması gerektiğini belirtiyor.
Türkiye genelinde konut krizinin büyüdüğü gözlemleniyor. Son yıllarda kira fiyatlarındaki düzensiz artışlar, vatandaşların ekonomik durumunu zorlaştırıyor. Sektör uzmanları, yüksek kira bedellerine karşı etkili bir çözüm olarak her bölgeye özel fiyatlandırma sistemlerinin oluşturulması gerektiğini belirtiyor ve ABD, Birleşik Krallık, İsveç ile Almanya örneklerini gösteriyor.
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, keyfi kira artışlarının ciddi sorunlara yol açtığını ve bu konuda acilen bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Akçam, "Örneğin Almanya'da kira endeksi modeli uygulanıyor. Bu model, ülkede kira artışlarını sınırlayan, taban ve tavan kiraları gösteren önemli bir kira düzenlemesi olarak dikkat çekiyor. Bu yönteme göre kiraların, aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtması gerekiyor. ABD'de ise kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor." İfadelerini kullandı.
Sabah gazetesinin haberine göre, Akçam, Birleşik Krallık ve İsveç'te de benzer düzenlemelerin uygulandığını belirtti. Birleşik Krallık'taki Kira Yasası'nın, kiraların adil bir şekilde belirlenmesini sağlamak amacıyla bağımsız bir kira uzmanı tarafından yapılan bir değerlendirmeyi esas aldığını ifade etti. Türkiye'de de özellikle büyük şehirlerde semt bazlı 'maksimum ve minimum fiyat' uygulamalarına geçilmesinin gerektiğini vurguladı.
Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, yüksek kira artışlarını engellemek amacıyla bölgesel taban ve tavan fiyat uygulamasının hızla devreye alınması gerektiğini belirtti.
Son üç yıl içinde kiraların önemli ölçüde arttığını ifade eden Tren, bu durumun yüksek enflasyonun sebeplerinden biri olduğunu vurguladı. Kiralardaki artışların durdurulmasının enflasyonun da düşmesine yardımcı olacağını söyledi. Tren, kira artışlarına sınırlama getirilmesi ve kiraların belediye veya sokak bazında belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Tavan fiyat belirleme yöntemine ilişkin önerisini de paylaşan Tren, "Bölgesel olarak evin durumuna göre tavan sınırlandırması getirilebileceği gibi belediyelerdeki konut rayiç bedelinin yüzde 6'sını aşmamak üzere de kira miktarı belirlenebilir.
1 milyon liralık bir rayiç bedel var ise yüzde 6'sı yıllık olarak 60 bin liradır. Aylık kira miktarı da 5 bin liraya gelir. Konut kiralarının yanında işyeri kiralarına da bir tavan sınırlandırması mutlaka getirilmelidir.
Kiralar doğrudan işletmelerin giderlerini de etkilemektedir. Bu kapsamda tavan fiyat modeli çok rahatlıkla ülkemizde uygulanabilecek bir sistem." Şeklinde konştu
Tavan fiyat belirleme konusunda önerilerini sunan Tren, "Bölgelere göre veya evlerin durumuna göre kira limitleri uygulanabilir. Ayrıca, belediyelerdeki konut rayiç bedelinin yüzde 6'sını aşmayacak şekilde kiralar belirlenebilir. Örneğin, bir konutun rayiç bedeli 1 milyon lira ise, yüzde 6'sı yıllık olarak 60 bin lirayı bulur. Bu durumda aylık kira yaklaşık 5 bin lira olur. İşyerleri için de benzer şekilde bir tavan sınırı getirilmelidir, çünkü kiralar işletmelerin maliyetlerini doğrudan etkiler. Bu tür bir tavan fiyat uygulaması ülkemizde rahatlıkla hayata geçirilebilir." şeklinde konuştu.