Yükseköğretim Kurulu’nda yeni düzenleme: Cumhurbaşkanına doğrudan atama yetkisi verildi

Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan son düzenlemeyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyelerinin atanması süreci yenilendi. Cumhurbaşkanı, üye seçimlerinde daha fazla yetkiye sahip olurken, Üniversitelerarası Kurulca seçilen üyelerin atama sürecinde yaşanabilecek gecikmelerde doğrudan atama yapabilecek.

  • Oluşturulma Tarihi : 01.07.2025 00:33
  • Güncelleme Tarihi : 01.07.2025 00:33
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yükseköğretim Kurulu’nda yeni düzenleme: Cumhurbaşkanına doğrudan atama yetkisi verildi haberinin görseli

Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) üye atama süreçlerine ilişkin kritik değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. YÖK üye atama süreçlerine ilişkin kritik değişiklikler yapıldı. 4 Kasım 1981 tarihli 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 6. maddesinde Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda yapılan yeniden düzenleme ile YÖK üyelerinin atanması süreci daha esnek ve hızlı hale getirildi. Yeni düzenlemeye göre; YÖK üyelerinin önemli bir bölümü Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanacak, Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilen üyelerin atanmasında ise belirlenen sürelerde gerçekleşmeyen atamalarda Cumhurbaşkanına doğrudan atama yetkisi tanındı.

Yükseköğretim Kurulu, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vererek üç ayrı gruptan toplam 21 üyeden oluşuyor. 

Yeni düzenlemeye göre;

Cumhurbaşkanı, rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet vermiş profesörler arasından 7 üyeyi doğrudan seçecek.
Temayüz etmiş üst düzey devlet görevlileri veya emeklileri arasından 7 üyeyi yine Cumhurbaşkanı belirleyecek.
Üniversitelerarası Kurulca seçilen 7 profesör ise Cumhurbaşkanınca atanacak.