“Yumurta sektörü desteklenmeli”

Vatandaşa ucuz ürün sağlama görevinin yanı sıra devletin ucuz girdi sağlayamadığını ve bu durumun üreticiyi zora soktuğunu ifade eden YUMBİR Başkanı Afyon, “Üreticiler sadece kapasite artırmaya şartlanırsa malum sondan kaçamaz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.07.2019 07:13
  • Güncelleme Tarihi : 16.07.2019 07:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Yumurta sektörü desteklenmeli” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Türk yumurta sektörünün en büyük ihracat kapısı olan Irak’ın kendi üreticilerine dönmesiyle iyice zor duruma düşen yumurta üreticileri, kara kara düşünüyor. Irak’ın kapılarını kapatmasının yanı sıra yaz dönemi yumurta sektöründe arz talep dengesi kurulamayarak üreticileri sıkıntıya sokuyor. Yumurta üreticileri daha önceden yaz aylarında sürü varlıklarını gençleştirirken, son yıllarda sürekli büyümeye gitmesi nedeniyle zor bir dönemin içerisinde girdi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) yaptığı açıklamalarda sektörün sürekli büyümeden ziyade istikrarlı büyümeye ihtiyacı olduğunun altını çizdi.
İSTİKRARLI BÜYÜME
YUMBİR Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Afyon, “İstikrarlı büyümeye ihtiyacımız olduğu bilinse de uygulamaya geçilemedi. İstikrarlı büyümek için, civciv girişinden kanatlı kesimine, hammadde tedarikinden gübre yönetimine, yumurta üretiminden pazarlama stratejilerine kadar iç tüketim ve ihracat pazarı büyük önem arz etmektedir. Sadece kapasite artırmaya şartlanırsak malum sondan kaçamayız” değerlendirmesinde bulundu. Üreticiye büyük bir sorumluluk düştüğünü de belirten Afyon, yumurta dünyasının üretici etrafında döndüğünü bildirdi. Vatandaş ucuz ürün tüketirken üreticinin battığı hatırlatmasında bulunan Afyon, oluşan sorunların çözümü için çalıştay teklifinde bulundu. Sorunun ortada olduğu halde tedbir alınmadığını ifade eden Afyon, “İçerisinde bulunduğumuz durum her şeyin sonu değildir. Üretici, devlet ve tüketici sorumluluğunun bilincinde olursa, bu sektör sağlam köklerle gür şekilde istikrarla yoluna devam edecektir. Tüccar, market, medya, siyasetçi, bilim insanları, anneler gibi alt görev sahipleri var ki istikrarlı sektörden, eminim hepsi kazançlı çıkar” açıklamasında bulundu.
ÜRETİMİ YAKALAYAMADI
En büyük görev ve sorumluluğun üreticiye düştüğüne vurgu yapan Afyon, “Yumurta dünyası üretici etrafında dönmektedir. 2000’li yılların başında yıllık kişi başı yumurta tüketimi yaklaşık 110’du, günümüzde ise yaklaşık 250 olmasına rağmen iç tüketim artışı, üretim artışını yakalayamamıştır. Üreticinin görevi bu artış oranını sağlamak değil ama bu artış oranına göre yatırımını dizginlemeliydi. İhracat odaklı büyürken ihracatın sorununu iç piyasa ile ortak götürerek 2 ayrı pazarı birbirine kırdırmamalıydı. Ürününü piyasaya arz ederken ürününün değerini gözetmeli, fiyata olumsuz etki eden şartlardan kurtulmalıdır. Bilmeli ki girdide olduğu gibi, çıktısında da fiyatı belirleyemiyorsa krizle başa çıkmak imkânsızdır. Kolay olmadığı bilinen bu çözüm süreci imkânsız değildir” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ BATIYOR
Vatandaşa ucuz ürün sağlama görevinin yanı sıra devletin ucuz girdi sağlayamadığını ve üreticiyi bu durumun zora soktuğunu ifade eden Afyon, “Vatandaş ucuz yerken üretici batabilmektedir. Onun için, bir tarafta vergi verip istihdam sağlayan hele ihracat geliri yanında 100 binlere geçim kaynağı oluşturan, stratejik sayılabilecek toplumun temel besin kaynağı olan tarıma dayalı hayvancılık sektörünün lokomotiflerinden yumurta sektörünün karşısında alternatif üretimi desteklememeli. Bilinçli destek ve denetlenen, kontrollü, ruhsatlandırılmış tüm işletmeler bizim de himayemizde olan üretim metodudur” açıklamasında bulundu.

ÇALIŞTAYA İHTİYAÇ VAR
Afyon, “Halkımızın değerinden fazla fiyata yumurta yememesi, kontrollü üretim, planlı ticaret gerekmektedir. Çok zor olmayan bu çözüm yolları tüm tarafların bir masa etrafında toplanarak yapacağı çalıştay ile mümkündür” dedi.