Yunus Emre Enstitüsü’nde ne oldu? Şeref Ateş kimdir? Neden gözaltına alındı?
300 milyon TL’lik usulsüzlükle sarsılan Yunus Emre Enstitüsü'nde eski başkan Şeref Ateş hakkında ne iddia ediliyor? Soruşturma nereye varacak?
Türkiye’nin kültürel diplomasi alanında faaliyet yürüten en önemli kuruluşlarından biri olan Yunus Emre Enstitüsü, milyonlarca lirayı bulan usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarıyla sarsılıyor. Kurumun 8 yıl boyunca başkanlığını yapan Prof. Dr. Şeref Ateş, Almanya dönüşü Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı. Gelişme, kamuoyuna adeta bomba gibi düştü.
MİLYONLARCA LİRALIK KAMU ZARARINA YOL AÇTIĞI ÖNE SÜRÜLÜYOR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın merkezinde, Yunus Emre Enstitüsü bütçesinden 300 ila 400 milyon TL arasında bir kamu zararı oluşturduğu iddia edilen mali işlemler yer alıyor. Savcılık kaynaklarına göre, enstitüye ait gibi gösterilen birçok hizmet gerçekte sunulmadı. Bunun yerine naylon faturalar düzenlendi, paralar sistemli şekilde paravan şirketlere aktarıldı.
İddialar yalnızca kurumu değil, Ateş’in kişisel çevresini de kapsıyor. Edinilen bilgilere göre, Şeref Ateş ve yakın çevresi adına açılmış 73 farklı banka hesabı üzerinden yürütülen büyük miktarda bir para trafiği tespit edildi. Para akışının merkezinde ise altı ayrı paravan şirket olduğu öne sürülüyor.

GÖREV BİTER BİTMEZ GÖZALTI KARARI
Prof. Dr. Şeref Ateş’in başkanlık görevi, 4 Haziran 2024 tarihinde sona ermişti. O tarihten bu yana yurt dışında bulunan Ateş’in, Almanya’da bulunduğu sırada soruşturmadan haberdar olduğu; Türkiye’ye dönüşü sırasında hakkında çıkarılan gözaltı kararı nedeniyle havalimanında yakalandığı öğrenildi. Şu anda Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'nde sorgulanıyor.
ŞEREF ATEŞ KİMDİR?
1964 Malatya doğumlu olan Prof. Dr. Şeref Ateş, akademik kariyerine Selçuk Üniversitesi’nde başladı. Yüksek lisansını Ankara Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, Almanya’daki Marburg Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanında doktorasını bitirdi. Gazi ve Sakarya Üniversiteleri’nde öğretim üyeliği yapan Ateş, 2011 yılında profesörlük unvanını aldı. Uluslararası ilişkiler ve çokkültürlülük üzerine çok sayıda çalışması bulunan Ateş, 2016 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Yunus Emre Enstitüsü Başkanlığı'na atanmıştı.
YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ NE İŞ YAPAR?
Devlet destekli bir kültür kurumu olan Yunus Emre Enstitüsü, 2007 yılında kuruldu. Türk dilini, kültürünü ve sanatını dünyaya tanıtmayı amaçlayan enstitü, ismini 13. yüzyılın önemli tasavvuf şairlerinden Yunus Emre’den alıyor. Bugüne kadar 80’i aşkın ülkede kültür merkezi açan kurum, Türkiye'nin "yumuşak gücünü" temsil eden başlıca organizasyonlardan biri olarak biliniyor.

SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR: YENİ GÖZALTILAR GELEBİLİR
Savcılık kaynakları, dosyada yer alan belge ve kayıtların incelenmeye devam ettiğini ve kamu zararının başlangıçta öngörülenden daha yüksek olabileceğini belirtiyor. Ayrıca soruşturmanın ilerleyen safhalarında başka isimlerin de şüpheli olarak dosyaya dâhil edilmesi bekleniyor. Şeref Ateş’in adliyeye sevk edilip edilmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.