Yurttaşın derdi bile artık ‘kaçak’!

Ardı ardına gelen zamlar; sigara tüketen vatandaşı kaçağa, market sırasında fiyat epey kabarınca ürünü geri bırakan yurttaşı eve eli boş göndermeye, iş yerlerinde ise saklama kabında yemeklere mecbur bıraktı


  • Oluşturulma Tarihi : 19.01.2022 07:25
  • Güncelleme Tarihi : 19.01.2022 07:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yurttaşın derdi  bile artık ‘kaçak’! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Şu an sigara fiyatları 25 TL’ye ulaştı. Ve zaman içerisinde daha da artacağı söyleniyor. Sigarayı bırakmak yerine alışkın oldukları tüketimi devam ettiren vatandaş gelen zamlarla iyice dertlenmeye başladı… Bir diğer acı örneği ise marketlerde ve iş yerlerinde görüyoruz. Sepetindeki ürünleri fiyat epey kabarınca kasada geri bırakmak zorunda kalan vatandaş, aldığı gıda malzemeleri arasında eleme yapmak zorunda kalıyor. En temel ürünleri seçip kasadan tekrar geçiren vatandaş, elindeki tek poşetle evine geri dönüyor. Ayrıca, 25 TL vermemek için poşetini evden getiren de var, ekmek reyonundan ücretsiz poşet alıp ürünlerini içine koyan da… İş yerlerinde de durum oldukça vahim. En uygun yemek ücreti 40 TL olunca, çalışanlar ya ucuz ve hijyenik olmayan yemeklere yöneldi ya da saklama kaplarına öğle yemeklerini koyup iş yerlerine getirmeye başladı.

Yurttaş bu çaresizlik karşısında geçim mücadelesi vermeye çalışırken, Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Başkanı Emine Uyar, “İnsanlar kendi çözümünü üretmeye bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor. Kaçak tütün, kaçak içkiye yönelme de bunun bir sonucu. Ama ölümler de gündeme geliyor maalesef. Asgari ücrete yapılan zam, daha işçilerin eline geçmeden eridi” dedi.

MEMUR MÜŞTERİLERİM VAR!

Vatandaşın alım gücü olmadığı için kendilerinden alışveriş yapmak zorunda kaldığını, hatta polis memurlarının bile kaçak sigara aldığını söyleyen bir tütün satıcısı, “İş öyle bir boyuta geldi ki bu işi engel olmakla yükümlü kolluk gücü benden alışveriş yapıyor. Memur müşterilerim var. Adamların alım gücü yok. Mecbur benden alıyorlar. Hatta bazıları eşini yolluyor almaya. İşin yasal boyutunda suç olarak atıf edilse de toplumsal yaşama baktığımızda ahlaken bu suç değil. İnsanların parası yok. Bunu benden alan polis memurları da söylüyor. ‘Ben bunu suç olarak atıf etmiyorum, insanlar sana gelmeyip de ne yapsın?’ diye. Sigara fiyatlarını artırarak sigarayı bıraktıramazlar. Bu durum insanları zorlar hale geldi. Alım gücü aynı oranda artmadı. İnsanlar farklı yönelimlere gitti ve alternatif aradı. İnsanlar resmiyete girmeyen rakamlarda sigara tüketmeye devam ediyor. Sigara tüketim oranı küçük yaşlara kadar düştü. İyi bir tablo değil ama işin gerçeği bu” dedi.

Tezgaha yaklaşan bir tüketici ise neden kaçak sigara aldığını şu sözlerle anlattı: “Sigara fiyatları arttı, zaten aldığımız maaşlar belli, asgari ücret. Tekel almaya kalksak geçinemeyiz. Biz de mecburen kaçak sigara alıyoruz. Nereden geldiği ve nasıl üretildiği konusunda şüphelerimiz olsa da göz görmeyince gönül katlanıyor. Garibanın bir sigarası var, onunla derdini atıyor, ne yapsın?”

İŞÇİLER VE EMEKÇİLER YIKIMA UĞRUYOR!

Gelen zamlar nedeniyle halkın alım gücünün her geçen gün daha da düştüğünü kaydeden EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar da “İnsanlar kendi çözümünü üretmeye bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor. Kaçak tütün, kaçak içkiye yönelme de bunun bir sonucu. Ama ölümler de gündeme geliyor maalesef. Bu ölümler ve kaçak kullanıma yönelme iktidar eliyle teşvik edilmiş oluyor bu şekilde ve bu ölümlerin sorumlusu da, vergi ve zamlarla ürünleri ulaşılmaz hale getiren yetkilerdir. Asgari ücrete yapılan zam, daha işçilerin eline geçmeden eridi. Yeni yıla girmeye hazırlanırken 31 Aralık’ta elektriğe, doğalgaza, akaryakıta yapılan zamlar sonucu bu ay gelen faturalar halkın ödeyebileceği sınırları zorlar durumda. Açlık, yoksulluk hat safhaya ulaştı. İşçi ve emekçiler yıkıma uğruyor” yorumunda bulundu.

HALK İÇİN BÜTÇE YAPILMALI

“Aileler bebeklerinin bezini, sütünü, mamasını alamaz durumda” diyen Uyar, “Yetersiz beslenme toplumun sağlığını da olumsuz etkileyecek… Kur korumalı mevduat uygulaması ile halktan alınan kaynaklardan oluşan hazine yine belli bir kesime aktarılıyor. Üstüne üstlük dövizde de kayda değer bir gerileme yok. Ama ülkedeki herkes aynı şekilde etkilenmiyor bu ekonomik tablodan. Bu koşullarda zenginleşen sermayedarlar, spekülatörler, müteahhitler, iktidar çevresindeki rantiyeciler var. Sayısı giderek artan saraylar etkilenmiyor. Biz EMEP olarak, ‘elektrik, doğalgaz, su gibi temel tüketim kalemleri belli gelirin altındakiler için ücretsiz olmalıdır’ diyoruz. Zamlar durdurulmalı, yapılan zamlar geri alınmalı, ücretler arttırılmalıdır. Halk için bütçe yapılmalı, vergide adalet sağlanmalı, zenginlerden servet vergisi alınmalıdır. Bunların sağlanması için her yerde birlikler oluşturulmalı ve mücadele edilmelidir” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir...

İstanbul'da büyük yangın!
  • Gündem
  • 02.05.2025 23:55
İstanbul'da büyük yangın!
Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script