- Gündem
- 05.05.2025 19:08
Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı Başkan Yardımcısı Mustafa Varhan, polikliniklerin günde yaklaşık 2 bin 500 çocuğa baktığını belirterek, Bu rakamın yüzde 30unu Suriyeli çocuklar oluşturuyor dedi
NİLGÜN TAZE
İzmirde ilk defa 1922 yılında on yedi arkadaşı ile birlikte Verem Mücadele Cemiyetini kuran Dr. Behçet Uz, uzun yıllar Tıp Cemiyeti, Etıbba Odası başkanlıklarında bulundu. 1931de belediye başkanlığına seçilerek on yıl belediye başkanlığı yapan Uz, belediyeyi milyonlarca liralık borçtan kurtarmakla kalmayıp yerel hizmetlerine 1941de idari hizmetler de eklendi. Hastane bünyesinde kurulan Dr. Behçet Uz Vakfı ise bugün günde 2 bin 500 çocuğu tedavi eden hastanenin birçok ihtiyacını karşılıyor.
Türkiyenin en iyi çocuk doktorlarının Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesinde bulunduğunu ve bu nedenle Anadolunun en ücra köşelerinden ailelerin İzmire geldiğini açıklayan Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı Başkan Yardımcısı Mustafa Varhan, Nefroloji, kardiyoloji, onkoloji, kalp damar gibi birçok önemli dal hastanemizde bulunuyor. Şehrin merkezinde bulunan ve ulaşımı bu kadar iyi olup, en iyi doktorları bünyesinde barındıran böyle bir hastaneye tüm İzmirliler olarak sahip çıkmak zorundayız. Değerli doktorumuz Behçet Uz bu hastaneyi inşa ederken sadece İzmire değil tüm Türkiyeye hizmet etmiş. Bu büyük emeği başka amaçlar için kullanılmamasını sağlamak adına korumamız gerekiyor dedi.
SPONSOR İHTİYACI
11 bin liradan 200 bin liraya uzanan sağlık cihazlarına ihtiyaç duyduklarını ve doların çok fazla artmasından dolayı alım yapamaz hale geldiklerini belirten Varhan şunları söyledi: Dilerim akıllı insanlar ülkeyi yönetmeye başlayarak ülke ekonomisini kötüleştirmek yerine daha iyi bir hale getirirler. İzmirde çok fazla Suriyeli var ve her aile en az 5-6 çocuk sahibi. Bize getirilen çocuklar çok fakirler. Çoğu zaman kıyafetlerini dahi biz karşılıyoruz. Depomuzda çocuk bezinden, pusete, kıyafetlerden oyuncaklara kadar birçok çocuk malzemesi bulunuyor. Biz bir aracıyız ve elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu nedenle hayırseverlere çok ihtiyacımız var. Biz sizin kanalınızla bir haykırışta bulunuyoruz ve bu sesimizin duyulması bizim için çok önemli.
YÜZDE 30U SURİYELİ
Hastane polikliniklere günde 2 bin 560 çocuğun tedavi gördüğünü ve bu rakamın yüzde 30 unu Suriyelilerin oluşturduğu bilgisini veren Varhan, Suriyeliler çaylarını yer sofrasında içiyorlar. Etrafta koşturan çocuklar çarparak kendilerini yaktıkları için en çok yanık vakaları ile karşılaşıyoruz. Yine ekonomik yetersizliğin yanı sıra bakamayacakları kadar çok çocuk yapmalarından dolayı beslenme yetersizliğinden kaynaklı vakalar da çok geliyor. Çevre illerimiz Aydın, Manisa ve Muğladan dahi Suriyelilerin geldiğini görüyoruz. Bizler vakıf olarak aldığımız bir liraya bile makbuz kesiyoruz. Yaklaşan kurban bayramında bağışçılarımız kurban paralarını bizlere bağışlayarak hasta çocukların tedavilerinde bizlere destek olabilirler şeklinde konuştu.
DR. BEHÇET UZ KİMDİR?
Dr. Behçet Uz Buldanda 1 Ocak 1893te doğdu. Liseyi İzmirde okuduktan sonra İstanbul Tıp Fakültesine girdi. Balkan Savaşının çıkmasıyla tıp öğrenimini aralıklarla savaş içinde tamamladı. Asistanlığını İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğinde Prof.Dr. Kadri Reşit Paşanın yanında yaptı. Bir süre İstanbul Şişli Çocuk Hastanesinde ve daha sonra İstanbul Tip Fakültesinde doktorluk yaptıktan sonra serbest çalışmak içi İzmire geldi. Dr. Behçet Uz, İzmirde bir yandan doktorluk yaparak bir yandan da halk sağlığını en geniş anlamda gözeterek başlattığı hizmetlerini, sosyal amaçlı diğer girişim ve çalışmalarıyla da perçinledi. Bütün İzmir onu tanıdı sevdi ve saydı. İzmir Memleket Hastanesinde Çocuk hastalıkları Klinik Şefliği, Kolej hekimliği, Fransız Hastanesi, Çocuk Esirgeme Çocuk Polikliniği, Aydın Şimendifer Kumpanyası başhekim muavinliği gibi hizmetleri onun 1930 yılına dek sürdürdüğü hizmetlerden yalnızca birkaçıdır.