Sayfa Yükleniyor...
İstanbul’da ekmeğe gelen zammın ardından gözler diğer illere çevrildi. İzmir’deki fırıncı esnafı da, artan maliyetler nedeniyle fiyat artışı yapılmasını istiyor. İZTO Meclis Üyesi Sağır, “Fırıncılar evine ekmek götüremiyor” dedi
ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
İstanbul’da geçtiğimiz günlerde ekmeğe gelen zammın ardından gözler diğer illere çevrildi. İzmir’de temmuz ayında Fırıncılar Odası’ndan gelen zam talebi sonrası 200 gramlık ekmeğe yüzde 20 zam yapılmış ve ekmeğin fiyatı 1 lira 80 kuruşa çıkmıştı. Ancak fırıncı esnafı, giderek artan maliyetler nedeniyle yeniden fiyat artışı yapılmasını istiyor. Kentte sayıları bini bulan fırın işletmelerinin son dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çeken İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclisi Üyesi Hüseyin Sağır, “Girdi maliyetleri bizim için de yükseldi. Dolayısıyla İzmir’de de ekmeğe zam gelmesi lazım. Girdi maliyetlerimiz artarken fırın işletmeleri faaliyetlerini nasıl sürdürecek? Fırın işletmeleri olan, buralarda çalışan birçok kişi bugün kendi evine ekmek götüremiyor. Biz her çalışanımıza günde altı ekmek veriyoruz ama genel tabloya baktığımızda böyle bir hayat pahalılığı var maalesef” ifadelerini kullandı.
FIRINCI EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR
İzmir’de aynı zamanda fırın işletmeleri bulunan Sağır, girdi maliyetlerinde artışların fırıncı esnafını zora soktuğunu dile getirerek, “Biz fırıncıların 31 kalem girdisi var; un, maya, tuz, mazot, araç... Yakın zamanda İstanbul’da ekmeğe bir fiyat artışı geldi. Girdi maliyetleri bizim için de yükseldi. Dolayısıyla İzmir’de de ekmeğe zam gelmesi lazım. Fırıncıların bu yönde bir beklentisi var. Önümüzdeki günlerde İzmir’de de bir fiyat ayarlaması yapılacak inşallah. İstanbul büyükşehir, İzmir de büyükşehir... İstanbul’un girdileri ne kadar arttıysa İzmir’in de aynı şekilde arttı. Biz istiyoruz ki işletmelerimizdeki çalışanlar insana yakışır bir hayat yaşasın, ona göre kapa kazansın. Girdi maliyetlerimiz artarken fırın işletmeleri faaliyetlerini nasıl sürdürecek? Fırın işletmeleri olan, buralarda çalışan birçok kişi bugün kendi evine ekmek götüremiyor. Un alacak para bulamıyor veya borca giriyor. Böylesi bir mağduriyet var” dedi.
‘İADE EKMEK’ İSYANI
Sağır ayrıca, market ve bakkalların satamadıkları ekmekleri ertesi gün fırıncılara iade etmesinin de sektörü zor durumda bıraktığına dikkat çekti. İade edilen ekmeğin hayvan yemi olarak kullanıldığını ya da küflenip çöpe gittiğini dile getiren Sağır, “İzmir’de 4 milyon ekmek çıkıyor. En az 200 bini her gün geri iade ediliyor. Buğday dışarıdan ithal ediliyor ve bu şekilde kullanılıyor. Yani dışarıdan dolar ile buğday almak zorundayız. Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve Almanya gibi ülkelerden büyük çapta buğday ithal ediyoruz. Aldığımız buğdayı ekmek yapıyoruz daha sonra hayvan yemi olarak hayvancılara veriyoruz. Bu nedenle diyoruz ki bu iade ekmeği almayalım, bu konuyu yasal zemine oturtalım. Ticaret Bakanlığı’nın bu konu ile ilgilenip bir düzenleme getirilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Haber Merkezi