Sayfa Yükleniyor...
İzmir’in Çeşme ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün zeytin üreticilerine yönelik budama bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Üreticilere, zeytin ağacı budama yöntemleri ve önemi uygulamalı olarak anlatıldı
Çeşme Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ümit Alkoç, müdürlük bünyesinde görevli ziraat mühendisleri tarafından, Çeşme’deki zeytin üreticilerine yönelik uygulamalı budama bilgilendirmesi yaptıklarını söyledi. Zeytin üreticilerinin bilinçsiz budama ile ağaçlara zarar vermelerinin önüne geçmek ve daha verimli zeytin ağaçlarına sahip olmalarını sağlamak için verdikleri budama eğitimlerinin yararlarına dikkat çeken Alkoç, Çeşme’deki zeytin üreticilerinin uygulamalı budama bilgilendirmesi çalışmalarına gösterdikleri ilgiden duyduğu memnuniyeti de ifade etti. Alkoç, üreticilere yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının 2019 yılında da devam edeceğini sözlerine ekledi. 2018 yılının son ayında gerçekleştirilen uygulamalı zeytin ağacı budama bilgilendirme çalışmasının ikincisi, 8 Aralık Salı günü, müdürlüğün uygulama bahçesinde yapıldı. Çeşme’deki ve Karaburun’daki zeytin üreticilerinin yanı sıra, gezi nedeniyle Çeşme’de bulunan Kilisli üreticilerin katıldığı budama bilgilendirmesini, müdürlükte görevli olan Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci yaptı.
Ziraat mühendisi Keçeci, budama uygulaması yapmadan önce zeytin ağaçlarının budanmasının önemine dikkat çekerek, “Amacımız, zeytin hasadından sonra zeytin ağacı için en önemli olan budamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda sizleri bilgilendirmek. Budama çok önemlidir. Ağacın bir yıl içerisinde, aşırı gelişmiş, obez dediğimiz dalların temizlenmesi gerekir ki, ağaç yeni zeytin sezonuna daha rahat, daha sağlıklı, daha gür girsin. Bunun için de hasat sonrası bazı teknikler uygulanarak zeytin ağaçları budanır. Zeytin ağaçlarında üç çeşit budama vardır; şekil, mahsul ve gençleştirme budamaları. Şekil budaması, 3-4 yaşlarındaki zeytin ağaçlarına yapılan budamadır. Bu budamayla, zeytin ağaçlarına şekil verilir. Ağacın şekilsiz büyümesinin önüne geçilir. 3-4 yaşındaki zeytin ağaçlarına yapılacak şekil budaması, gerçekten çok önemlidir. Mahsul budaması ise; ağaçlar 8-10 yaşına geldiği zaman, mahsule yatmaya başlar. Bu budamada da yoğun olan dallar seyrekleştirilir. Yani kuş, kendisini zorlamadan ağacın iç kısmına girebileceği seyreklikte olmalı. Mahsul budamasındaki amaç; ağacın rahat hava alabilmesi. Ağaç rahat hava alabilirse, mantar ve diğer hastalıklara karşı korunmuş olur. Ayrıca güneş ışığını daha iyi alacağı için zeytin taneleri daha güzel beslenir” diye anlattı. İHA
Haber Merkezi