Zeytin ve zeytinyağı sektörü zor durumda

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, eşinin rahatsızlığı nedeniyle görevini bırakırken, veda konuşmasında sektörün sorunlarına da vurgu yaptı


  • Oluşturulma Tarihi : 15.04.2016 07:39
  • Güncelleme Tarihi : 15.04.2016 07:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Zeytin ve zeytinyağı sektörü zor durumda haberinin görseli

EMİRCAN IŞILDAK

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda birliğin mevcut Başkanı Gürkan Renklidağ, eşinin rahatsızlığı dolayısıyla görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Renklidağ, veda konuşmasında göreve geldiği günden bu yana yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Zeytin ve zeytinyağının ihracatta alt sıralarda kalmasını değerlendiren Renklidağ, sektörün sorunlarını da anlattı.

“YÖNETİM ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRDİK”

Göreve geldikleri günden beri iyi niyetli ve uzlaşmacı bir tutum sergilediklerini söyleyen Renklidağ, “Biz 25 yıldır değişmeyen yönetim anlayışını değiştirdik. Göreve geldiğimiz zaman sektörün paydaşları basın üzerinden birbirleriyle tartışıyordu. Biz ‘Basın üzerinden tartışmayacağız, savaşmayacağız’ dedik. Tüm sektör temsilcileri ile masaya oturduk. Marmarabirlik ile belli bir noktaya geldik. Sektör bizi hasım olarak görüyordu, hasım görme anlayışı değişti. Yeni gelecek EZZİB Başkanı’nın sektörün sorunlarının çözümü için bir arama konferansı düzenlemesini öneriyorum” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖR KAYBETTİ”

Renklidağ, zeytin ve zeytinyağı sektörünün problemlerine de değindi. Sektörün ihracatta alt sıralarda kalındığını vurgulayan Renklidağ, “Biz birlik olarak ihracatın artması için çalışıyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve tüm bakanlıklarla görüşmelerimizde bunu ifade ettik. Hammaddenin olmadığı yerde ihracat yapamazsınız. Zeytinin fiyatı Mısır’da 1 lira, İspanya’da 2 lira, Yunanistan’da 2 buçuk lira iken; Türkiye’de 4 buçuk liradır. Sızma yağın litresi Mısır’da 6,5 lira, Tunus’ta 7,5 lira, Yunanistan’da 9,5 lira, İspanya’da 10 lira iken Türkiye’de 16 lira olduğu sürece bizim ihracat rakamlarımızın artması çok zor. Hammadde olmadan ihracat yapmak mümkün değil. Sezon başında zeytinyağının litresini 16-18 lira Körfez, 14-16 lira Güney yağları olarak açıkladılar. Şu an Aydın’da zeytinyağı 9 lira. Bu durumda sektör kaybetmiş, ihracatçılar kaybetmiştir. Ben iki fiyata da karşıyım. Sektörün oturup konuşarak sorunları aşması gerekiyor. Yeni gelecek başkan, gelmiş olduğumuz noktanın sebeplerini araştırsın. Yoksa bunun dışında bakanlıklarda her türlü görüşmeyi yaptık. Eğer biz hepimiz bir araya gelip bunları tartışsaydık, sezon başında 12 lira deseydik; ihracat rakamları bugün 3 bin 900 tonda kalmaz 20 bin tonu bulurdu” değerlendirmesini yaptı.

ÖDÜLLER VERİLDİ

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda 2016 yılı bütçesi 817 bin TL olarak kabul edilirken, Genel Kurul’un ardından 2015 yılında Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği üyeleri arasında en fazla ambalajlı zeytin ve ambalajlı zeytinyağın ihracatı yapan 10'ar firmaya ödül verildi.