Zeytini kasalarda toplamak kalite kaybını önlüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin maliyetlerini düşürmek ve ürün kalitesini artırmak amacıyla Bakırçay Havzası'nda zeytin kasası dağıtımı gerçekleştirdi. 80 ton kapasiteli 200 zeytin kasası üreticilere teslim edilerek, zeytinlerdeki asit kayması ve kalite kaybının önlenmesine destek olundu


  • Oluşturulma Tarihi : 18.11.2024 10:31
  • Güncelleme Tarihi : 18.11.2024 08:17
  • Kaynak : BÜLTEN
Zeytini kasalarda toplamak kalite kaybını önlüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de giderek zorlaşan yaşam koşullarıyla mücadele eden üreticilere destek vermeye devam ediyor. Ege bölgesinin önemli tarım ürünlerinden biri olan zeytinin kalitesinin korunmasına yönelik bir adım atan belediye, Bakırçay Havzası'ndaki üreticilere zeytin kasası dağıttı. Üreticilerin talepleri doğrultusunda harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, çuvallarda bekletilen zeytinlerde asit oranının artarak kalite kaybına yol açmasını önlemek için kasa desteği sağladı. Toplamda 80 ton kapasiteye sahip ve her biri 400 kilogramlık 200 kasa, Tariş’in Bergama Zeytindağ’daki tesislerinde üreticilere teslim edildi. Bu yeni uygulama, zeytinlerin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde taşınmasını hedefliyor.

"Kırsala verdiğimiz destekler sürecek"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi: “Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın talimatları doğrultusunda kırsal alanlardaki destek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bakırçay Havzası, büyük bir zeytin potansiyeline sahip ve bu bölgenin zeytinyağı oldukça değerli. Çuvallarda bekletilen zeytinler zamanla ısınarak asit oranı ve kalitesinde ciddi bozulmalar yaşanabiliyor. Ancak bu kasalarla zeytinin kalitesini daha yüksek seviyelere taşıyacağız. Başkanımızın yönlendirmesiyle, Bergama ve Kınık belediyeleriyle toplantılar yapacağız. Bakırçay Havzası ve diğer bölgelerimizde kırsala verdiğimiz destekler sürecek.”

Çavdar, 200 kasanın dağıtımını tamamladıklarını ve ilerleyen dönemde diğer kooperatiflere de destek vermeye devam edeceklerini belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti: “İzmir’de zeytinciliği geliştirmek adına hemen hemen tüm kooperatiflerimizle iletişim halindeyiz. Onların ihtiyaçları doğrultusunda, paketleme, toplama ve çırpma gibi konularda desteklerimiz sürecek. Çiftçimizin kırsalda karşılaştığı ve maddi olarak temin edemediği her türlü konuda yanlarında olacağız. Ayrıca, zeytin sineği hastalığına karşı yürüttüğümüz mücadele de devam ediyor.”

"Hava aldığı için asit kaymasına neden olmuyor"

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Fikret Akova, yapılan çalışmanın zeytindeki kalite kaybını önlemek açısından önemli bir adım olduğunu belirterek şunları söyledi: “Öncelikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’a çok teşekkür ediyoruz. Eksik olmasınlar. Bu yaptıkları davranışla zeytin üreticisine verdiği desteği ortaya koydular. Kasalar çok önemli. Birincisi bulundukları yerlere temizlik getiriyorlar. İkincisi artık zeytinler de kasaların içerisine girecekler, havalanacaklar. Havalanınca da asit kaymasının önüne geçmiş olacağız. Forkliftlerle çok güzel bir şekilde zeytin makinelerine gidecek. Zeytinde asit kaymayı önleyici sisteme katkı verilmesi ekonomik olarak da bir getiri sağlıyor. Kalite kaybını önlemiş olacağız. Zeytin meyvesi kısa sürede işlenmediğinde, bir süre sonra ambarlaşma dediğimiz asit kaymasına neden oluyor. Ama bu kasalar hava aldığı için bir süre daha bekletseniz bile asit kaymasına neden olmuyor”

"Kalitenin düşmemesi için kasa kullanılması gerekiyor"

Zeytindağ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yıldırım, kooperatiflerinin Aliağa, Dikili, Bergama ve Kınık ilçelerini kapsayan geniş bir alanda faaliyet gösterdiğini belirterek, “Biz kooperatif olarak, Aliağa, Dikili, Bergama, Kınık ilçelerini kapsayan geniş bir alandaki tek kooperatifiz. Geniş bir alana hizmet ettiğimiz için kendi kendimize yetemiyoruz. Kurum yardımlaşması altında belediyelerimizle görüşüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşarak fabrikalarda kullanılan 400 kiloluk zeytin kasalarından talep ettik. Talebimiz uygun görüldü. Bugün sağ olsunlar bize bu kasaları getirdiler. Üretici kasa olmadığı zaman zeytini çuvalda getiriyor. Çuvalda gelen zeytin yoğunluk çok olduğu zaman burada bekliyor. İki, üç günlük sürede çuvalda bekleyen zeytin eziliyor, bozuluyor, kalitesi düşüyor. Kalitenin düşmemesi için kasa kullanılması gerekiyor. Hatta biz kasaları üreticilerin traktörlerine koyup zeytin bahçelerine gönderip oradan toplayıp buraya getiriyoruz. Bizim için çok önemli. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

BÜLTEN

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN