Sayfa Yükleniyor...
İzmir Müzisyenler Derneği, sanata ve sanatçıya yapılan tüm baskı ve engellemeleri protesto etmek için basın açıklaması düzenledi
EMİNE YALÇIN- Sanata ve sanatçıya yapılan tüm baskı ve engellemeleri protesto etmek için hep bir ağızdan şarkılar söylediklerine dikkat çeken İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri, özgürlüğü sanat ile dile getireceklerini ve Türkiyenin sanat ile güzelleşeceğini basın açıklaması yaparak kamuoyu ile paylaştı. Yapılan basın açıklamasına aynı caddedeki diğer müzisyenler ile birlikte İzmirliler de destek verdi. Basın açıklaması sonrası klarnet sesi, gitar ve darbukayla harmanlandı. Sokaktan geçenlere ücretsiz bir müzik şöleni sunuldu.
MEYDANLAR HALKA YASAKLANAMAZ
Konu ile ilgili basın açıklaması yapan İzmir Müzisyenler Derneği Üyesi Eylem Güler, sanatın ve sanatçıların çok zor zamanlardan geçtiğini öne sürerek, gün geçtikçe baskıların ve yasaklamaların şiddetini arttırdığını iddia etti. Güler, Sokak müzisyenlerine yapılan ağır hakaretler, cezalar ve sonu darba kadar varan hareketler, muhalif müzik yapanların konserlerini yasaklamak, böyle sanatın içine tükürürüm diyerek özgürlük heykellerine ucube diyerek heykeltıraşlara dava açmak bu zihniyetin fıtratında var. Bu düzen değişmeli ve değiştirecek olan da yine bizleriz. Türkü okuyanların konser sonrası tutuklandığı dönemlerden de geçtik. Ozanların yakıldığını da gördük. 30 yıldır değişmeyen bir zihniyet var ortada. Bu tür uygulamalar aynı zamanda halkın müzik dinleme hakkına da ipotek koymaktan başka bir şey değildir. 30 yıldır şiddetle, tutuklamalarla, yasaklarla karşı karşıya kalan Grup Yorumun da geçtiğimiz haftalarda Adana ve İzmirde yüzbinlerce insana verdiği konserlerden sonra İstanbul ve Ankaradaki konserlerine valilikler tarafından yasak konulmuştur. Daha öncede Stadyumlar yenilenecek gibi bahaneler öne sürülerek Stadyum konserleri yasaklanmıştır. Müzisyenler olarak bu uygulamanın keyfi olduğu kanaatindeyiz. Meydanlar, stadyumlar halka yasaklanamaz. Valiliklerin yaptığı açıklamalara göre sorun güvenlik ve belli bir kesimin rahatsız olması. Adana ve İzmirde yüzbinlerce insanın bulunduğu konserlerde hiçbir şekilde bir güvenlik sorunu oluşmamış olup hiçbir şekilde bir arbede yaşanmamıştır. Açılan davalar sonucunda İdare Mahkemesi tarafından hukuksuz yasaklamalar kaldırılmış, İstanbul konseri yüzbinlerin katılımıyla gerçekleşmiştir. Gezi döneminde de halkın yanında birlikte hareket eden sanatçılar hedef gösterilerek birtakım göz altılara tutuklamalara maruz kalmışlar, kamuoyuna asılsız gerekçeler gösterilerek karalama kampanyaları başlatılmıştır. Amaçları toplumsal baskı mekanizmasını güçlendirmek ve muhalif aydın sanatçıları sindirmekti dedi.
135 OLAYDA HÜKÜMET TARAFINDAN SANSÜR UYGULANDI
Hükümet tarafından 32 kez belgesel, sinema ve tiyatro oyununa sansür ve yasak uygulandığını ileri süren Güler, sözlerini şu şekilde tamamladı: 22 kez sanat kurumlarında usulsüz görevden alma, atama ve zorla istifa olayı meydana geldi. 2007 yılında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğüne getirilen ve TÜSAK yasa tasarısına karşı çıkışıyla bilinen orkestra şefi Prof.Dr. Rengim Gökmen görevden alındı. Mustafa Kurtun Sansür var diyerek istifa ettiği Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevine Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının karşı çıktığı Türkiye Sanat Kurulu yasasını destekleyenler arasında yer alan Nejat Birecik atandı. 18 kez Radyo, TV, gazete sansürü ve yasağı konuldu. Örneğin, Piyano gibi sayısız uluslararası ödüller almış, 3 Oscarlı bir filmi gösteren GÜN TV şiddet gerekçesiyle cezalandırıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçekin başvurusuyla, 4 eski bakanın rüşvet aldığı iddiasıyla kurulan TBMM Soruşturma Komisyonuyla ilgili haberlere komisyonun süresinin bittiği 27 Aralık tarihine kadar yayın yasağı getirdi. 17 kez internet ve sosyal medya yasağı uygulandı. 16 kez diğer sanat dalları ve edebiyat alanında sansür ve yasaklama olayı yaşandı. Fazıl Sayın eserleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının programından çıkartıldı. 2000 yılından bu yana düzenlenen Antalya Piyano Festivalinin 15si festivalin önceki yıllardaki sanat yönetmeni Fazıl Saysız başladı. 16 kez kültür varlıklarına ve sanat alanlarına saldırı gerçekleşti. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün 60 yıldır kullandığı ve tiyatronun içinde atölyelerin de bulunduğu İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesine 3. kez baskın yapıldı. Toplam 135 olayda hükümet tarafından doğrudan kültür ve sanata yönelik yasaklama, baskı ve sansür uygulandı. Müzisyenler olarak sanata ve sanatçıya yapılan tüm baskı ve engellemeleri protesto etmek için bizlerde hep bir ağızdan şarkılar söylüyoruz. Bizler özgürlüğü sanat ile dile getireceğiz ve bu ülke sanat ile güzelleşecek.
Haber Merkezi