Sayfa Yükleniyor...
Diyetisyen Derya Zünbülcan, bir ay devam eden Ramazan ayı boyunca değişen besleme düzeninin tekrar değişmesi sonucu olumsuzluk yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti
EMİNE YALÇIN
Bayramların, uzaklardan gelen evlatlar, bol şerbetli tatlılar, el açması börekler ile sevinç ve kahkahanın aynı sofrada buluştuğu keyifli günlerin olduğunu belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, yanlış beslenme sonucu bazı sağlık sorunlarının yaşanan sevinçlere gölge düşürebileceğini söyledi. Diyetisyen Derya Zünbülcan, bayramda sağlık sorunlarından uzak kalmak isteyenler için gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
BAYRAMI ZİYAFET DEĞİL, İRADENİZİN SINAVI OLARAK GÖRÜN
Zünbülcan, Ramazan ayı boyunca insan vücudunun düşük kalorili bir beslenme ile iyi bir şekilde dinlendiğini açıklayarak, Bayramda yapılan en büyük hata bir ay boyunca dinlendirilmiş metabolizmaya bir anda yüklenilmesidir. Olması gereken uzun süre aç kalan metabolizmaya normal beslenmeye geçiş için uyum süresi tanınmasıdır. Bu nedenle bayramda düşük kalorili, yeterli ve dengeli bir beslenme uygulanmalıdır. Aksi takdirde uyku hali, sindirim güçlüğü, mide krampları, bulantı, kusma, kabızlık, reflü gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Bayramı ziyafet değil, iradenizin sınavı olarak görün dedi.
KAHVALTI, RAMAZANDAN ÇIKAN METABOLİZMA İÇİN ÖNEMLİ
Bayram kahvaltılarının Türkiye kültürünün önemli güzelliklerinden olduğuna dikkat çeken Zünbülcan, Kahvaltıda doğru seçimler yapmanın ramazan boyunca dinlenen metabolizmanın yeni beslenme düzenine alışabilmesi için önemli olduğunu söyledi. Zünbülcan, Bayram sabahı kızartılmış hamur işi, şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. İçerisine dal tarçın ile birkaç dilim limon ile beklemiş olan 1-2 bardak suyunuzun ardından yapacağınız peynir, zeytin, organik-şekersiz reçel, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, tam tahıllı ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı güne sağlıklı başlangıç yapmanız için yardımcı olur şeklinde konuştu.
PORSİYONLARI KÜÇÜLTEREK, AZ VE SIK BESLENENİN
Zünbülcan, Ramazan süresince iki üç öğün beslenen metabolizmanın yeniden altı yedi öğüne adapte edilmesindeki ilk basamağın bayram olduğunu ifade ederek, Bayramda porsiyon kontrolü sağlanarak 3 ana + 4 ara = 7 öğün beslenerek metabolizmanın canlandırılmasına katkı sağlanmalıdır. Ara öğünler kan şekerinizi dengeleyerek bir sonraki öğüne kadar acıkmanızı engeller. Böylece öğün içerisindeki yeme miktarınızda azalma sağlamaya yardımcı olur. Sağlıklı ve hafif bir sabah kahvaltısının ardından içerisinde taze mevsim meyvelerinin, az yağlı süt ve ürünlerinin olduğu ara öğün tüketimine özen gösterin diye konuştu.
SEÇİMLERİNİZLE ŞEKER DENGESİZLİKLERİNE HAYIR DEYİN
Şekerlemenin, çikolatanın ve baklava tüketiminin kan şekerini hızlı yükselttiğini vurgulayan Zünbülcan, Hızlı yükselen kan şekeri, normal seviyesine geri dönebilmek için insüline ihtiyaç duyar. İnsülin yağ yapıcı bir hormondur. Ve uzak durulmayan her tatlı, çikolata bu önemli metabolik süreç nedeniyle size yağ ve kilo olarak geri döner. Özellikle diyabet, reaktif hipoglisemi, insülin direnci
gibi hastalıklara sahipseniz ve bu bayram sağlığıma dikkat etmek istiyorum diyorsanız, ağır hamur tatlıları yerine taze meyve, meyve tatlıları, sütlü tatlıları, light dondurmayı tercih edebilirsiniz ifadelerini kullandı.
BU BAYRAM BOL SU, AZ KAHVE TÜKETİN
Zünbülcan, bayram boyunca aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılması gerektiğine dikkat çekerek, Bunun yerine midenizi rahatlatacak bitki çaylarından içmeyi deneyebilirsiniz. Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak, doğal detoksa katkıda bulunacak su tüketiminizin minimum 8-12 bardak arasında olmasına özen gösterin dedi.
UNUTMAYIN!
Bayram Demek, Kaçamak Demek Değildir diyen Zünbülcan, sözlerini şu şekilde bitirdi: Bugün olan bayram yarın yerini sıradan bir güne bırakacaktır. Size bayramdan geriye sadece alınmış kilolar ile aşırı yeme davranışından dolayı karşılaştığınız sağlık problemleri kalacaktır. Yaptığınız doğru tercihler sayesinde sağlıklı bayram sofralarının etrafında ileride gülümseyerek hatırlayacağınız keyifli bayram anılarınızın olması dileği ile iyi bayramlar diliyorum.
Çeşitli tatlıların kalori değerleri
Baklava (100 g)...450
Tahin helva (100 g) ...510
Sütlaç (200 g)... 285
Muhallebi (200 g)... 310
İrmik helvası (100 g)...304
Tulumba tatlısı (1 adet)...95
Haber Merkezi