Et üreticilerine kötü haber

Et ve Süt Kurumu yılsonuna kadar yapacağı 30 bin ton büyükbaş hayvan eti ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Konu hakkında konuşan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, bu durumdan küçük işletmecilerin olumsuz yönde etkileneceğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.08.2015 07:48
  • Güncelleme Tarihi : 29.08.2015 07:48
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Et üreticilerine kötü haber

Resmi Gazete’nin önceki gün yayımlanan mükerrer sayısında yer alan ve dün itibari ile yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre büyükbaş hayvan eti ithalatı için Et ve Süt Kurumu’na yılsonuna kadar 30 bin ton kontenjan açıldı. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, büyükbaş hayvan eti ithalatı için Et ve Süt Kurumu’na yılsonuna kadar 30 bin ton kontenjan açılmasının üreticinin olumsuz yönde etkileneceğini ifade ederek, uygulanan bu politikaların hayvancılığı geliştirmek amaçlı yapılmadığını söyledi.

“SIKINTIYI ÇEKECEK OLAN ÜRETİCİ”

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, büyükbaş hayvan eti ithalatı için Et ve Süt Kurumu’na yılsonuna kadar 30 bin ton kontenjan açılmasının üreticinin olumsuz yönde etkileneceğine dikkat çekerek, Bakanlığın Türkiye’de fiyatların anormal bir şekilde artmasından dolayı piyasanın rahatlaması açısından ithalata gittiğini öne sürdü. Yücelmiş, “Bu durum üreticiye olumsuz yönde bir etki yaratabilir. Ama bir yandan da bu durumu fırsat bilen bazı büyük firmalarda fiyatı oldukça yukarlara çıkarttı. Etin fiyatı 40 ila 45 lira arası tüketiciye sunuluyordu. Bunun önlemini almak için de ithalata izin verdiler. Bakanlık et fiyatlarının daha da artmaması için böyle bir ithalata gitti. Ama bu durumdan büyük sıkıntı çekecek olan yine bizim kendi üreticimiz olacak” diye konuştu.

HAYVANCILIĞI GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

Canlı hayvan ithalatının da olduğunu hatırlatan Ceyhan, 300 bine yakın canlı hayvanın şu an için Türkiye’ye girdiğini söyledi. Yılsonuna kadar canlı hayvan ithalatının 1 milyonu bulacağını da sözlerine ekleyen Ceyhan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yaşanan bu olaylar küçük işletmecileri sıkıntıya sokacak. Çünkü elinde hayvanı var. Eğer devlet bu işletmecilerin rahatlaması için destek vermezse sıkıntı yaşamaları kaçınılmaz olur. Devlet fiyatların artışını durdurmak isterken küçük işletmecileri de sıkıntıya sokacak. Ayrıca bu durum büyük şehirlere yansıdığı zaman tüketiciye 8 ila 10 lira arasında yansıyacağını düşünüyorum. Yani et fiyatında bir azalma söz konusu olacak. Uygulanan bu politikalar hayvancılığı geliştirmek amaçlı yapılmıyor. Bizim derdimiz Türkiye’de hayvancılığı geliştirmek ve desteklemektir. Biz hayvancılığı geliştirmek zorundayız. Tarım ve hayvancılık politikalarımızı iyi belirlemek mecburiyetindeyiz. Bunu yaparsak Türkiye böyle sıkıntılarla karşı karşıya kalmaz.”

Haber Merkezi