Alsancak Vapur İskelesi’nde Nazım Hikmet buluşması

İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, haziran ayını Nâzım Hikmet şiir dinletileriyle sonlandırdı. Önceki gün akşam Alsancak Vapur İskelesi önünde gerçekleştirilen etkinliğe Ataol Behramoğlu, Aydın Şimşek, Nejat Yavaşoğulları, Orhan Aydın onur konuğu olarak katıldı


  • Oluşturulma Tarihi : 02.07.2015 07:40
  • Güncelleme Tarihi : 02.07.2015 07:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Alsancak Vapur İskelesi’nde Nazım Hikmet buluşması

NİLGÜN TAZE

 Sunumunu Bekir Yurdakul ile İffet Diler’in gerçekleştirdiği etkinlikte Tiyatrocu Orhan Aydın’ın yanı sıra İzmir’de yaşayan şairlerden Tuğrul Keskin, Hidayet Karakuş, Onur Akyıl, Eren Aysan, Namık Kuyumcu, Cevdet Yüceer, Uluer Aydoğdu, Fergun Özelli, Muzaffer Kale Nâzım Hikmet’in şiirlerini seslendirdi.              

  “Şairlerimizden Nâzım Şiirleri” etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Ataol Behramoğlu öncelikle 7 Haziran seçimlerini kutlayarak, “Diktatörlük devri sona erdi buna emin olabiliriz. Karamsarlığa hiç gerek yok. İzmir’in bu başarıda çok büyük bir payı olduğu için İzmirlileri yürekten kutluyorum. Nazım Hikmet gibi bir üstat için toplanılan bir buluşmada açılış konuşmasını yapmak benim için çok büyük bir onur. 3 Haziran’da Moskova’daydım. Nazım Hikmet 1963’de fiziksel olarak aramızdan ayrıldı. 1902 yılında dünyaya gelen Nazım Hikmet 61 yaşında aramızdan ayrıldı. Yaşıyor olsaydı bugün 113 yaşında olacaktı. 61 yaşında böyle bir üstadımızın dünyadan ayrılmasının tek sorumlusu gelmiş geçmiş tüm cumhuriyet hükümetleridir. Hükümetlerin en büyük yanılgısı solculuğun cumhuriyet devrimlerine karşı olduğumuzdur. Halbuki tam tersi olarak solculuk bu devrimlerin tek güvencesidir. Nazım Hikmet yurtseverlik ve toplumculuğu bütün eserlerinde yansıtmış bir şairdir. Toplumcu olunmadan sosyalist ve komünist olunmaz. Ancak kuru kuruya da bir yurtsever olunamayacağı gerçektir. Aydınlanma fikri ve bilimsel sosyalizm birbirinden ayrılamaz. Nazım Hikmet’in kişiliği bunun somut bir örneğidir. 1972 yılında Moskova’ya gittiğimde üstadımız yaşamış olsaydı onunla tanışabilme fırsatını yakalayabilecektim. Bu fırsatım iktidarlar tarafından elimden alındı. Nazım Hikmet bugün yaşamış olsaydı yapacağı şeyler arasında birçok şey söylenebilir ancak bir tanesi Kore’ye asker gönderen iktidarı nasıl lanetlediyse yüz katı şiddetle bugünkü siyasi iktidarı lanetlerdi. Bugün kendi çocuklarını askere göndermek istemediği halde vatan evlatlarını, yoksulların çocuklarını, kendi çıkarları uğruna, sadece iktidarlarını sürdürmek için Suriye’ye göndermek isteyen alçaklara en ağır sözlerle karşı çıkardı” açıklamasını yaptı.

 Birçok Nazım Hikmet şiirinin okunduğu buluşma Bulutsuzluk Özlemi’nden Nejat Yavaşoğulları’nın solo bir konser vermesi ve Bandosol ekibinin hareketli şarkılarıyla sona erdi.

Haber Merkezi