Yaşam kalitesi artacak

Ege Genç İş Adamlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Projesi’ kapsamında İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır ile birlikte 42 bin çalışanın yaşam kalitesini arttırmak amacıyla protokol imzaladı


  • Oluşturulma Tarihi : 11.02.2015 08:03
  • Güncelleme Tarihi : 11.02.2015 08:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yaşam kalitesi artacak

NİLGÜN TAZE

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin pilot bölge seçtiklerini söyleyen Kaya, 13. dönem projeleri arasında İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Projesi’nin olduğunu ve meslek hastalıkları için alınması gereken tedbirlere önem verdiklerini söyleyerek, “Ege Genç İş Adamlar Derneği (EGİAD) olarak tüm çalışanların yaşam kalitesinin artmasını önemsiyoruz. Bu nedenle. İşverenlerimiz ve çalışanlarımız işçi sağlığı konusunu içselleştirip sahiplenmediği sürece bu konuda başarılı olmamızın mümkün olmadığı gerçeğinin altını bir kez daha çizmek durumundayız. İşverenler bu konuda elini taşın altına sokmalı, üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidirler. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne ancak ortak bir irade koyarak ve kararlılık göstererek geçebiliriz. Aynı şekilde, işçilerin de işyeri ortamında kendilerini bekleyen tehlikelerin farkında olmaları ve hiçbir olasılığı göz ardı etmeden o işyeri için konulmuş olan kurallara titizlikle uymaları gerekmektedir. Bu topyekun bir bilinçlenme ve farkındalık yaratma sürecini gerektirmektedir. Modern işletmeler artık karlılık, verimlilik gibi unsurlar dışında mutlaka çevre bilinci, işçi sağlığı gibi değerlere önem vermelidir. Projemiz ile imzamız bulunan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde yer alan evrensel değerleri baz alarak üye firmalarımızda çalışan işçilerimizin sağlıkla ve güvenli bir şekilde üretime dahil olmaları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bir benzeri olmayan ve örnek nitelikteki bu çalışma ile hem işçi sağlığı hem de işyeri verimliliği hedeflenmekte. Sağlıklı ve güvenli işyerleri sayesinde, sağlıklı çalışanlarla beraber, verimli bir çalışma ortamı ve yüksek kalitede bir iş yaşamı sağlanmış olacaktır. İşçi sağlığı ekonomi için önemli bir yatırımdır. Bu noktada bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına çok büyük sorumluluklar düştüğünün bilinci ile biz de inisiyatif üstlenmek istedik. Projemiz kapsamında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesini ilk etapta pilot bölge seçtik. Buradaki üye firmalarımızın beyaz ve mavi yakalı çalışanlarına ücretsiz her türlü sağlık taraması yaptırılacak. Daha sonra da diğer bölgelerdeki üye firmalarına da aynı tarama imkanı sağlanacak. Türkiye’de ilk ve tek olan bu çalışmamız ile Sağlıklı ve Güvenli işyerleri hedefliyoruz” dedi.

DOĞUMDAN ÖLÜME SAĞLIK

İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır ise en temel hedeflerinin bebeklikten başlayarak insan sağlığına önem vermek olduğunu, özellikle bebeklik döneminin büyük hassasiyet gerektirdiğini söyledi. Anne sütünün yerini tutar denilen ürünlere karşı dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Hıdır, “Her ne olursa olsun anne sütü bebeğin gelişmesini sağlıklı tamamlayabilmesi için en gerekli şeydir. Ne yazık ki sezaryenlerle yapılan erken doğumlarda anne sütü bir hafta sonrasında toplanabildiği için anne sütünden çocuk mahrum kalmaktadır.  Çocukların 13 tane aşısı var ki her birisi başlı başına çocuk sağlığını koruyan çok önemli aşılardır. Özellikle çalışan annelerin dramı içler acısıdır. Küçük yaşlardaki üç çocuğunu eve kilitleyerek işe giden annenin çocuklarının başına neler geldiğini medyadan okuduk.  Çocuklar ütü ile oynarken yanarak can vermişler. Ya da balkondan düşmeler,  bahçe kuyularına düşmeler yaşanıyor. Geçen hafta bu olayların da haberini aldık. 1 ve 5 yaş arası korunmaya ihtiyacımız olan en kritik yaşlar. 5 ile 10 yaş arasına girilen zamanlar ise okul kazalarında çocuklarımızın korunmaya muhtaç olduğu en önemli dönemler” dedi.

KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLDUK

Beyaz Bayrak Projesi’ni Milli Eğitim Bakanlığıyla yaptıklarını ve aynı temel ilkeler sahip ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Projesi’ni EGİAD’la imzalamaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Hıdır, “Bakanlıkla yaptığımız protokol çerçevesinde okul kazalarına karşı çocuklarımızı koruyoruz. Yine 10 ile 18 yaş aralarındaki çocukluktan çıkan yavrularımızı alkol, sigara, uyuşturucu bağımlılıklarından ve yanlış cinsel tercihlerden korumak yükümlülüğünü de üzerimize aldık. Özellikle son yıllarda hayata geçmiş olan aile hekimliği bu dönemdeki çocuklarımıza sahip çıkma açısından en mükemmel sistemlerden bir tanesi. 19-39 yaş arası çalışan insanlarımızın en çok bu dönem yıprandığını görüyoruz. Çalıştığı ortamdaki özellikle kapalı alanlarda tütün bağımlılarının yaydığı dumandan içmeyenlerin solumak zorunda kalması artık mazide kalan bir olay oldu. Üç kanser türünden dolayı birçok insanımızı kaybediyoruz. Özellikle damacana sularını sürekli takip etmek zorundayız. Anne ölümlerinin birinci nedeni eğitimsizlik. Beslenmeyi bilmiyor, hamilelik dönemine dikkat etmiyor. İkincisi ise suların kirli olması. Bu nedenle ambalajlı suların temiz, hijyenik olması gerekiyor. Yaşlılık döneminde kimsesiz kalmış insanlarımıza evde sağlık hizmetlerini yapmaya yani kimsesizlerin kimsesi olamaya başladık.  En son olarak da bir insanımız vefat ettiği zaman onun bireysel hukukuna uygun bir şekilde defnediyoruz. Bebeklik döneminden ölümüne değin insana yönelik her sağlık hizmetini veriyoruz” açıklamasını yaptı.

600 işadamı, 4 bin şirket, 40 bin çalışanı bünyesinde barındıran EGİAD, ilk etapta pilot bölge seçilen İAOSB’de istihdam edilen işçilere ücretsiz diyabet, hipertansiyon, obezite ve kanser taraması yaptırarak sağlık kontrolünü gerçekleştirecek. İşletmelerde ise personellere tansiyon, şeker ölçümü, kolon, meme ve servis kanserlerine yönelik tetkiklerin gerçekleştirilmesi sağlanacak.

 

 

Haber Merkezi