Sayfa Yükleniyor...
Dünyanın kent merkezindeki en büyük agorası olarak bilinen İzmir Agorası, Büyükşehirin destekleriyle kazı alanını biraz daha büyüttü
Sadece Agora kamulaştırmaları için 37.5 milyon liranın üzerinde bir bedel ödeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kazılar için ayrıca destek veriyor. Kadifekaledeki antik Roma tiyatrosunun da ortaya çıkarılmasıyla, bölgenin turizmde yeni bir yıldız olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi İzmir Agorasının gün yüzüne çıkarılması için desteklerine ara vermeden devam ediyor. Her metrekaresinden tarih fışkıran ve dünyanın kent merkezindeki en büyük agorası olarak bilinen İzmir Agorasının kazı alanını yaptığı kamulaştırma çalışmaları ile genişleten Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Katlı Otopark tarafındaki bölümde bazı binaları kamulaştırılarak kazı alanını biraz daha genişletti. Yine aynı kapsamda 920 sokak da trafiğe kapatılarak kazı alanına dahil edildi. Bölgede trafiğin rahat akması için 816 sokak gidiş- geliş iki şeride çıkarıldı.
ÖZEL TASARIM KORUMA DUVARI
Büyükşehir Belediyesi kazı çalışmalarına büyük destek verdiği Smyrna Agorasının etrafını da özel tasarımlı duvarla çevreledi. Yapım çalışmaları tamamlanmak üzere olan Smyrna Agorası ören yeri güvenlik duvarı, yüksek kullanım yoğunluğuna sahip İkiçeşmelik Caddesi ile bütünleşen tarihi Agoranın güvenliğini sağlayacak şekilde yapılandırıldı. Agoranın arkeolojik zenginliğini gözler önüne serecek şekilde tasarlanan koruma duvarı, hem kentlilerin hem de ziyaretçilerin dinlenmelerine imkan veren oturma alanlarına da sahip. Yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki duvar 810 metre uzunluğunda.
Ayrıca engelli ulaşımına olanak sağlayan giriş, güvenlik, bilet gişesi ve emanet odası bölümleri ile ziyaretçileri olumsuz hava koşullarından korumayı amaçlayan, yüksek teknolojili, çelik taşıyıcılı bir üst örtü için çalışmalar sürüyor.
TARİH ORTAYA ÇIKSIN DİYE
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında gerçekleştirilen tarihi alanda, Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi çerçevesinde bugüne kadar 37 milyon 567 bin liralık kamulaştırma bedeli ödedi. Büyükşehir Belediyesi, kazı çalışmaları için ayrıca her yıl yaklaşık 1 milyon liralık destek veriyor.
Büyükşehir Belediyesi, Agorada yıllardır atıl duran, kullanılmayacak durumda ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapılardan birini, İzmir Kalkınma Ajansının destek programından yararlanarak Agora Kazı Evi olarak restore etti. Ayrıca İkiçeşmelik Caddesi üzerinde bulunan diğer iki ayrı tescilli bina da Agora Müze Evi olarak kullanılmak üzere yine Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Bina, çalışmaların tamamlanmasının ardından, Agora ören yerinden çıkarılan eserlerin de sergilenebileceği bir cazibe alanı olarak kente kazandırılacak. Nihai hedef ise, Kadifekaledeki antik Roma tiyatrosunun da ortaya çıkarılmasıyla, bölgenin turizmde yeni bir yıldız haline getirilmesi
İzmir Büyükşehir Belediyesinin büyük destek verdiği tarihi alandaki arkeolojik kazılar, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi