Sayfa Yükleniyor...
Kadına şiddet uygulayan erkeklerin önemli bir bölümü, uyguladığı şiddeti "normal" olarak değerlendiriyor. Adalet Bakanlığının verilerine göre şiddet uygulayan erkekler, "Eskiden bizi karakolda barıştırırlardı. Şimdi işlem yapıp mahkemeye veriyorlar. Bu da aile bütünlüğünü bozuyor" diye kendilerini savundu. 2014 yılı içinde 77 bin 288 kadın, 9 bin 793 erkek olmak üzere 87 bin 81 kişi hakkında geçici koruma tedbiri alındı
SAMİ GÖKÇE/ANKARA
TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonunda üyelere bilgi veren Adalet Bakanlığı uzmanları; erkeklerin önemli bölümünün, "İşledikleri suçun sorumluluğunu yüklenmek yerine, hapishaneye girmelerinden kadın ve kadını koruyan yasaları suçlu" buluyor.
Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesinin yaptığı araştırmada hükümlülerin, "Önemsenmeyecek bir tokat atmasına rağmen adaletin kendisini suçlu bulduğu"nu dile getirdi. Yasaların, aile bütünlüğünü önemsemediğini söyleyen suçlu erkeklerin büyük bölümü; Eskiden karakolda barıştırırlardı, şimdi işlem yapıyorlar. Bu da aile bütünlüğünü bozuyor. Ayrıca kadın hakime denk geldiğim için suçlandım diye konuştu.
Komisyonda, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Mustafa Aydın, Akademisyen Songül Tosun Altınöz tarafından ceza infaz kurumlarında kadınlara karşı fiziksel şiddet uygulamış veya kadın cinayeti işlemiş erkek hükümlülerle yapılan bilimsel çalışmalar anlatıldı. Eğitim Dairesi Başkanı Mustafa Aydın, çalışmada yer alan 10 erkekten 4ünün daha önce kadına şiddet uyguladığının ortaya çıktığını söyledi. Aydın; Silahsızlanma kadın cinayetlerinin önüne geçmek için önemli bir adımdır. Failin yaşı, eğitimi, mesleği şiddet için koruyucu, engelleyici değişkenler değildir. Kadının eğitimi ve mesleği kadını şiddetten koruyamamaktadır. Göç kadına yönelik şiddeti artıran bir etkendir. Erkekler, şiddeti kontrolden çıkmaya çalışan kadını denetlemek, otoritelerini sağlamlaştırmak için bir yöntem olarak benimsemektedir dedi.
Aydın, töre cinayetlerinde suçun en önemli unsurlarından birinin cinayet kararının erkek egemen bir kurum olan aile meclisinde alınması olduğunu aktardı. Mustafa Aydın, Bu kapsamda katılımcılara ailelerde kararı genelde kimin verdiği sorulduğunda dede, baba, abi, aile meclisi gibi konumda bulunan erkeklerin verdiğini ifade eden hükümlülerin oranı yüzde 60tır. Sadece anne diyen hükümlülerin oranı ise yüzde 3,6dır dedi.
YÜZDE 36.6 SI NAMUS GEREKÇESİ
Mustafa Aydın, Cezaevi araştırmasında şiddet uygulamada namus gerekçesini söyleyenlerin oranı yüzde 36.6 . Egemenlik oranı ise yüzde 29.3. Bu erkek egemen bir toplamda kadınların ne kadar zor bir durumda olduğunu gösteriyor. Aynı araştırmada katılımcılara gelenek, görenek ve inanç acısından şiddeti değerlendirmeleri istendiğinde yüzde 36.6lık dilim namusun etken olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 5i ekonomik gerekçelerle şiddet uyguladığını söylerken, görüşmelerde bu soruya ucu açık yanıtlar dikkat çekiyor. Araştırmada bu konu, Vaka grubunun yüzde 17sinin şiddet eyleminde bir sebep olarak ekonomik nedenleri öne sürdüğünü göstermektedir diye değerlendirdi.
YÜZDE 65.8İ BIÇAK GİBİ KESİCİ ALET VE SİLAHLA
Araştırmada, mağdurlara yüzde 65.8lik bir oranın kesici delici bir alet ya da ateşli bir silahla saldırdığı, Silah kullananların yarısından fazlası silah olmasaydı bu durum yaşanmazdı demeye getiren söylem kullandı. Araştırmada, silaha kolay ulaşabilmenin hem kadının tehdit edilme riskini hem de cinayet riskini artırdığına dikkat çekildi.
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner ise; 2014 yılı içinde 77 bin 288 kadın, 9 bin793 erkek olmak üzere 87 bin 81 kişi hakkında geçici koruma tedbiri kararı verildiğini aktardı. Çetiner halen 38 kadın, 5 erkek toplam 43 kişinin yakın koruma, 24 bin 406 kadın, 3 bin 357 erkek olmak üzere toplam 27 bin 763 kişiye çağrı üzerine koruma olmak üzere toplam 27 bin 806 kişi hakkında da geçici koruma tedbir kararı uygulandığını açıkladı.
Geçici koruma tedbiri uygulanırken 23 kadının hayatını kaybettiğini anlatan Emniyet Müdürü Çetiner 21 kadının ani gelişen olaylar sonrasında çağrıda bulunamadığı için hayatını kaybettiğini, 124 kadın ve 101 çocuğun kimliğinin değiştirildiğini 14 ilde ise Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi kurulduğunu bildirdi.
ADANA VE BURSADA BUTON UYGULAMASI
Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, 2012 yılında imzalanan protokol gereği Adana ve Bursa illerinde güvenlik butonu cihazlarının pilot uygulamasına başlandığını hatırlatarak, Bugüne kadar Adanada 7 erkek, 96 kadın toplam 103 kişiye güvenlik butonu verilmiştir. Halen 17 kadın, 1 erkek olmak üzere 18 kişi güvenlik butonunu aktif olarak kullanmaktadır. Bursada ise 4 erkek, 108 kadın toplam 112 kişiye güvenlik butonu verilmiştir. Halen 2 erkek, 41 kadın olmak üzere toplam 43 kişi güvenlik butonunu aktif olarak kullanmaktadır şeklinde konuştu.
2014 YILINDA AİLE İÇİ ŞİDDETTE YÜZDE 33 ARTIŞ
2014 yılında 118 bin 14 kadın, 29 bin 419 erkek ve 16 bin 140 çocuğun aile içi şiddet mağduru olduğunu, 133 kadın, 76 erkek ve 25 çocuğun ise olaylarda hayatını kaybettiğini anlatan Çetiner, aile içi şiddet olayları ve mağdurları açısından 2014 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 33 artış yaşandığını da belirtti. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunnun yürürlüğe girmesi ile kanundan önceki 30 ay ile sonraki 30 ay arasında aile içi şiddetle ilgili emniyete yapılan başvurularda yüzde 75 oranında artış olduğuna dikkati çeken Çetiner, bunda kanunun yarattığı yasal güvence altında olma hissi ile başta basın ve yayın organlarının da etkisiyle şiddetin görünür olmasının da etkisi olduğunu söyledi.
2014 yılında aile içi olaylarının 100 bin kişiye düşen olay sayısına göre en fazla yaşandığı ilin Osmaniye, en az yaşandığı ilin ise Hakkari olduğuna işaret eden Çetiner, emniyet teşkilatında aile içi şiddet olaylarıyla ilgilenen personele yönelik özel eğitimler olduğunu da anlattı.
Haber Merkezi