Sayfa Yükleniyor...
Kış aylarının gelmesi ile birlikte kışın vazgeçilmezlerinden olan kestane tezgahlardaki yerini aldı. Çiğ kestanenin kilosu 15 TLden satılırken pişmiş kestane ise 30 TLden müşterisine ulaşıyor
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Kışın en çok sevilen figürlerinden olan kestanenin bu yıl da fiyatı el yakacağa benziyor. Kış aylarında çok tüketilen kestanenin en çok kebabı rağbet görüyor. Pişirmesi biraz zahmetli ve zor olduğu için günümüze evde pek yapılmayan kestane kebabı genelde dışarıdan satın alınıyor. Durum böyle olunca pişmiş kestanenin fiyatı da el yakıyor. İzmirde şu anda tezgahta pişmiş kestanenin kilosu 30 TLden satılıyor. Çiğ olarak ise kestane 15 TLden satılıyor. Artık günümüzde çoğu evde kömür sobası kurulmadığı için kestaneyi pişirecek yer olmadığından dolayı vatandaşlar pişmiş kestane almak durumunda kalıyor. Bu nedenle de pişmiş kestanenin fiyatı vatandaşları zorluyor.
SATIŞLAR İYİ DEĞİL
Kemeraltında 15 yıldır kestane kebabı pişiren Ahmet Usta, son yıllarda özellikle pişmiş kestanenin fiyatının vatandaşları zorladığını belirterek, Kestane fiyatları bu yıl da vatandaşları etkileyeceğe benziyor. Pişmiş kestaneyi şu anda 30 TLye satıyoruz. Çiğ olarak ise 15 TLye satıyoruz. Ama şu anda fiyatlardan dolayı mı yoksa havalardan dolayı mıdır bilmiyorum kestaneye o kadar çok ilgi yok. Kasım ayının ortalarından sonra kestane satışlarının daha da iyi olmasını bekliyorum. Çünkü havalar daha tam anlamıyla soğumadı. Havalar soğuduktan sonra ise kestane fiyatlarında bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Bu bazı yerlerde 40-50 TL gibi rakamlar duyuyoruz. Fakat biz pişmiş kestanenin kilosunu 30 TLden satmaya devam edeceğiz diye konuştu.
Kestane en çok Aydında üretiliyor
Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 27sini Aydın karşılıyor. Türkiyenin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydının dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Aydında yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor. Adı Bursa ile özdeşleşen kestane, Uludağ'da ve dağ köylerinde kestane ağaçlarından bin bir güçlükle toplanıyor. Mahmut molla, Ali molla, Tülü, Osman oğlu, Sarı aşı, Maraval ve Marigoule olmak üzere 7 çeşit kestane yetişiyor. İnce kabuklu ve iri kestaneler kebap ve kestane şekeri yapımında kullanılıyor. Bursa'da hastalıklar nedeniyle yeterince kestane yetişmediği için kestanenin büyük çoğunluğu Aydın'dan temin ediliyor.
Haber Merkezi