Pişmiş kestane cep yakıyor

Kış aylarının gelmesi ile birlikte kışın vazgeçilmezlerinden olan kestane tezgahlardaki yerini aldı. Çiğ kestanenin kilosu 15 TL’den satılırken pişmiş kestane ise 30 TL’den müşterisine ulaşıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 01.11.2015 07:50
  • Güncelleme Tarihi : 01.11.2015 07:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Pişmiş kestane cep yakıyor

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Kışın en çok sevilen figürlerinden olan kestanenin bu yıl da fiyatı el yakacağa benziyor. Kış aylarında çok tüketilen kestanenin en çok kebabı rağbet görüyor. Pişirmesi biraz zahmetli ve zor olduğu için günümüze evde pek yapılmayan kestane kebabı genelde dışarıdan satın alınıyor. Durum böyle olunca pişmiş kestanenin fiyatı da el yakıyor. İzmir’de şu anda tezgahta pişmiş kestanenin kilosu 30 TL’den satılıyor. Çiğ olarak ise kestane 15 TL’den satılıyor. Artık günümüzde çoğu evde kömür sobası kurulmadığı için kestaneyi pişirecek yer olmadığından dolayı vatandaşlar pişmiş kestane almak durumunda kalıyor. Bu nedenle de pişmiş kestanenin fiyatı vatandaşları zorluyor.

“SATIŞLAR İYİ DEĞİL”

Kemeraltı’nda 15 yıldır kestane kebabı pişiren Ahmet Usta, son yıllarda özellikle pişmiş kestanenin fiyatının vatandaşları zorladığını belirterek, “Kestane fiyatları bu yıl da vatandaşları etkileyeceğe benziyor. Pişmiş kestaneyi şu anda 30 TL’ye satıyoruz. Çiğ olarak ise 15 TL’ye satıyoruz. Ama şu anda fiyatlardan dolayı mı yoksa havalardan dolayı mıdır bilmiyorum kestaneye o kadar çok ilgi yok. Kasım ayının ortalarından sonra kestane satışlarının daha da iyi olmasını bekliyorum. Çünkü havalar daha tam anlamıyla soğumadı. Havalar soğuduktan sonra ise kestane fiyatlarında bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Bu bazı yerlerde 40-50 TL gibi rakamlar duyuyoruz. Fakat biz pişmiş kestanenin kilosunu 30 TL’den satmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kestane en çok Aydın’da üretiliyor 

Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 27’sini Aydın karşılıyor. Türkiye’nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın’ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Aydın’da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor. Adı Bursa ile özdeşleşen kestane, Uludağ'da ve dağ köylerinde kestane ağaçlarından bin bir güçlükle toplanıyor. ‘Mahmut molla’, ‘Ali molla’, ‘Tülü’, ‘Osman oğlu’, ‘Sarı aşı’, ‘Maraval’ ve ‘Marigoule’ olmak üzere 7 çeşit kestane yetişiyor. İnce kabuklu ve iri kestaneler kebap ve kestane şekeri yapımında kullanılıyor. Bursa'da hastalıklar nedeniyle yeterince kestane yetişmediği için kestanenin büyük çoğunluğu Aydın'dan temin ediliyor.

Haber Merkezi