Sayfa Yükleniyor...
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre 2014 yılı içerisinde yaklaşık 40 MW gücündeki sistemlerin Türkiyede devreye alındığını belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 hedefine göre ise en az 3 bin MW lisanslı PV santral kurulu gücüne ulaşılacak
NİLGÜN TAZE
Her geçen yıl artan insan nüfusu ve enerji ihtiyacıyla birlikte enerji kaynaklarının hızla tükenmesi nedeniyle ömürleri bitme noktasına gelmiş kaynakların yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek zorunda kalındığını belirten Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Yüksek Mühendislerinden Oğuz Perinçek, Fosil kaynaklı petrol, kömür, doğalgaz gibi yakıtların oluşumları binlerce yıl içerisinde tamamlanmasına rağmen, her geçen yıl artan insan nüfusu ve enerji ihtiyacıyla birlikte bu enerji kaynakları hızla tükenmiş, ömürleri yakın zamanda bitme noktasına gelmiştir. Tüm bunların sonucu olarak da insanlık yeni teknolojiler kullanarak güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye gereksinim duymuştur. Güneşten gelen ışını kullanarak elektrik enerjisi üreten fotovoltaik sistemlerin kullanımı dünyada her yıl artarak 2014 yılı sonu itibariyle 177 bin MW düzeyine ulaşmıştır dedi.
ÖRNEK İLK ON ÜLKE
Sadece 2014 yılı içerisinde tesis edilen sistem gücünün 38700 MW olarak gerçekleştirildiğini ve 2014 yılı içerisinde en çok sistem tesis eden ilk 10 ülke listesinde Asya Pasifik ülkelerinden 5, Avrupadan 2, Amerika ve Afrikadan da bir ülkenin yer aldığını ifade eden Perinçek, Avrupa ülkeleri sıralamasına detaylı bakıldığında İngilterenin 2270 MW ile birinci olduğu, Almanya ve Fransanın sırasıyla bin 900 MW ve 900 MW ile ikinci ve üçüncü sırada yer aldıkları görülmektedir. 2014 sonu itibariyle dünyada 19 ülkenin kendi elektrik enerjisi ihtiyaçlarının en az yüzde birini güneş enerjisinden karşılayabilecek düzeyde tesis sahibi oldukları görülmektedir. Örneğin İtalya, Yunanistan ve Almanya sırasıyla yıllık elektrik enerji ihtiyaçlarının yüzde 7,9, 7,6 ve 7,0 sini güneş enerjisinden karşılayabilecek tesis kurulu gücüne sahiptirler açıklamasını yaptı.
ÇİN İLK SIRADA
Türkiyede fotovoltaik sistemlerin kullanımının yaygınlaşması için gerekli olan 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanununun 29/12/2010 yılında revize edildiğini belirten Perinçek, 2013 de mevzuat çalışmaları tamamlandı. Yasal mevzuat gereği dağıtım şirketlerine gerekli başvurular yapıldıktan sonra alınan bağlantı görüşü doğrultusunda elektrik projesi hazırlanmakta ve projesine uygun tesis edilen fotovoltaik sistem geçici kabulün yapılmasının ardından devreye alınabilmektedir. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre 2014 yılı içerisinde toplam yaklaşık 40 MW gücündeki sistemler ülkemizde devreye alınmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 hedefine göre en az 3 bin MW lisanslı PV santral kurulu gücüne ulaşılacaktır ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi