Sayfa Yükleniyor...
Ramazan Bayramında bayram ziyaretine gelecek misafirler için ikram edilen en çok tatlı her zamanki gibi yine baklava oldu. 45 yıllık tatlı ustası Mehmet Torunla bayram tatlıları üzerine konuştuk
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Ramazan tatlılarını evde yapmayanlar, misafirlerine ikram etmek üzere pastane ve tatlıcılara her sene olduğu gibi bu senede siparişlerini verdi. Bayramdan yaklaşık 10 gün önce siparişleri almaya başlayan işletmeler bekledikleri talebi hemen hemen yakaladıklarını belirttiler. Bu yıl, tatlı siparişlerinde geçen yıla oranla düşüş olduğunu ifade eden esnaf vatandaşları kalitesiz tatlılara karşı uyararak vatandaşlardan, kendilerinin ve misafirlerinin sağlığı için ucuz ürünlere itibar etmemelerini istedi. Çiğlide Metin Pastanesinde çalışan 45 yıllık tatlı ustası Mehmet Torun da bayram için yaklaşık 400 tepsi baklava siparişi aldıklarını söyledi. Ramazan ayı boyunca her gün taze olarak tulumba tatlısını yaptıklarını ifade eden Torun, Bayramda geleneksel olarak baklavayı müşterilerimiz daha çok tercih ediyor. Baklavayı da 45 yıllık tecrübem ile en güzel şekilde yapıp müşterimize sunmaya çalışıyoruz dedi.
İŞLER SON HAFTADA HIZLANDI
Torun, bayrama özel tatlı siparişlerini almaya başladıklarını belirterek, Son hafta işlerimiz biraz daha hızlanır ama geçtiğimiz senelere göre satışta biraz düşüş yaşıyoruz. Bayramda misafirlerinin ağızlarını tatlandırmak isteyenler tatlı siparişlerini verdi. Bizde verilen bu siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz diye konuştu. Tatlı fiyatlarına 2 yıldır zam yapmadıklarını ifade eden Torun, Fiyatlarımız sabit olarak devam ediyor. Bunda marketlerin düşük fiyatlı satışları etkili oluyor. Kalitesiz malzeme kullanarak, şeker yerine glikoz kullanarak bu fiyat aşağı çekilmeye çalışılıyor. Biz 40 liraya malzeme alırken onlar 20 liraya alıyor. Az malzeme kullanılıyor. Ucuz fiyatla kalitesiz malzeme ile yapılan tatlılar sağlığa da zarar verebiliyor. Zaten tatlıyı bilen bir daha kalitesiz tatlı almıyor, bize geliyor şeklinde konuştu.
VATANDAŞ LEZZETTEN VAZGEÇMİYOR
Torun, verilen tatlı siparişlerinin genel olarak Arefe günü teslim alınmak istendiğini ifade ederek, Talep olursa 1 gün sonraya siparişleri teslim ediyoruz. Bayrama 2-3 gün kala bizim için en yoğun vakitler olur. Geceleri de çalışırız. Sıcaklarda tatlı tüketimi azalsa da vatandaşlarımız lezzetten vazgeçmiyor. Şehir dışına götürmek için gelenler de oluyor. Eskiden kilo ile alınırdı, şimdi adet ile talep ediliyor. Ailedeki birey sayısına göre alınıyor. Kuruyemiş fiyatlarındaki artış bizi de etkiliyor. Hammadde olarak ceviz, fıstık kullandığımız için maliyetlerimizi artırıyor ifadelerini kullandı.
SON KULLANMA TARİHİNE DİKKAT
Bayramda tüketilen çikolata ve şekerlemeler ile ilgili de konuşan Torun, Bayram şekeri alırken, çikolata alırken son kullanıma tarihine iyi dikkat etsinler, geçen yılın şekerlerini, daha ucuz bir fiyatla satışa sunanlar var dedi.
BAYRAM ÇİKOLATASINI BELİRLİ OLAN YERLERDEN ALSINLAR
Torun, vatandaşların gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için şekerlerini, çikolatalarını ve kolonyasını alırken dikkatli ve özenli davrandıklarını belirterek, Birçok şekerlemeci geçen yılın şekerlerini bu yıl tezgahlara çıkarıp ucuz yollarla satışa çıkarıyorlar. Vatandaşlarımızdan istediğimiz şu, şeker alırken, çikolata alırken çok dikkat etmelerini istiyoruz. Özellikle şekerin son kullanım tarihine dikkat etmelerini istiyoruz. Şeker 2014-2015 olursa almayın. 2015-2016 şekerlerini almaları lazım. Çünkü bunlar yeni bir üründür. Çikolata alırken şekerin kendine has bir rengi olur. Eğer o renk beyazlaşmış gibi olmuşsa onu da almasınlar. Çünkü o çeşit şeker gün ışığına maruz kalmış ve o şekilde piyasaya sunulmuştur. Kesinlikle bu tür şekerleri almasınlar. Aynı zamanda şekerlerinde kendine has bir rengi olur, kendine has bir görüntüsü olur. Bundan farklı bir şey olursa, kesinlikle bunları almasınlar çünkü eski şekerlerdir. Mesela bir şekerin fiyatı 12 lira ise, biri bu şekeri 11 liraya satıyorsa bu işi içinde bir hile vardır. Vatandaşlarımız Bayram şekerlerini ve çikolatalarını belirli olan yerlerde alsınlar. Çünkü her tarafta şeker ve çikolata satışları var. Bilinen markalar ve bilinen yerler tercih edilmelidir şeklinde konuştu.
ABUR CUBURA DİKKAT EDİLMELİ
Torun, şeker hastalarının bayramda çikolata ve tatlı yerken çok dikkat etmeleri gerektiğine de değinerek, Şeker hastaları, günde bir tane şeker alsınlar. Oda nefislerini tatmin etmek için alsınlar. Yani fazla şeker tüketmemeleri gerekir. Çocukların çok şeker tüketmemeleri iyi olur. Abur cuburu çok kaçırmamak lazım. İki tane ya da bir tane şeker alsınlar ama yavaş yavaş alsınlar. O şekilde suyla tüketmelerini tavsiye ediyorum. Çok şeker zararlıdır dedi.
YUFKADAN YAZI OKUNMALI
Son olarak 45 yıllık tatlı ustası Mehmet Ustadan baklava yapımını öğrendik. Torun, baklava yaparken açılan yufkadan altına yazı koyulduğu zaman yazının okunması gerektiğini belirterek, Tatlı Tarifleri arasında en çok okunan baklavanın tarifini büyük bir keyifle hazırlamak ve sevdikleriniz ile birlikte afiyetle yemeniz dileğiyle, en iyi baklavanın nasıl yapıldığını ve hangi malzemelerin kullanıldığını sizlerle paylaşacağım dedi.
BAKLAVA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
1 tatlı kaşığı sirke
½ çay kaşığı tuz
Un
300 gram çekilmiş ceviz ya da fındık
200 gram margarin
3 yemek kaşığı mısır nişastası
Şerbeti için malzemeler4 su bardağı şeker5 su bardağı su1-2 damla limon suyu gerekir.
BAKLAVANIN HAZIRLANIŞI:
Yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi ve kabartma tozunu yoğurma kabına boşaltın. Alabildiğince un ekleyerek ortalama yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru 30 eşit parçaya bölün. Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpin ve 10ar 10ar üst üste koyun. Açılan yufkalar çok ince olmalıdır. Altına yazı koyduğunuz zaman yufkadan yazıyı okuyabilmelisiniz. 10arlı olarak grupladığınız bu üç parçadan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin. Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin. Dilediğiniz şekilde kesin ve üzerine her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağı dökün. Fırına verin.
Şerbetin hazırlanışı: 4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 5 dakika kaynatın ve ocaktan alın. Şerbetin içerisine birkaç damla limon damlatarak 1-2 dakika daha kaynatın. Soğuk baklavanızın üzerine sıcak şerbeti dökün.
Haber Merkezi