Varisten kurtulmak kolaylaştı

Kadınların korkulu rüyası varis, Uzman Doktor Ömür Gencel'in cevaplarıyla artık bir bilinmeyen olmaktan çıktı. Varise dair bilinmeyen her şeyi bulabileceğiniz yazı dizisinde Uzm.Dr. Ömür Gencel varise dair her şeyi gazetemize anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 12.06.2015 07:04
  • Güncelleme Tarihi : 12.06.2015 07:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Varisten kurtulmak kolaylaştı

ONURHAN ALPAGUT- Varis oluşumunda kadınların daha büyük riskler taşıdığını ifade eden Uzman Doktor Ömür Gencel, “Kadınlarda ergenlikle beraber hormonal aktivitelerin artması ile özellikle östrojenin artması nedeniyle daha fazla risk artıyor. Doğum süreci ile beraber gelen gebelikle hacimsel büyüme yüzünden karın bölgesinde toplardamar ve bacaklarda zorlanmaya bağlı varis görülme olasılığı hamilelik sonrasında artıyor. Dolayısı ile kadınlar risk altında. 20-70 yaş arası kadınların yüzde 50’sinde kılcal veya iri varis şeklinde bir takım varisler görülme olasılığı var. Bu da 2 kadından birinde varis oluşumu riski var demektir” dedi.

VARİSTE AMELİYATSIZ DÖNEM

Variste ameliyatsız döneme geçildiğini belirten Gencel, “Eskiden ameliyat ile varise kaynak olan damar ameliyatla boylu boyunca çıkarılırdı veya koparılırdı. Ama şu anda uygulanan yöntem ile kesiğe, dikişe, anestezi ile ameliyat olmaya gerek kalmadan tamamen lokal anestezi adı altında damara bir iğne deliğinden girerek lazer veya radyo frekansı yolu ile girerek bu damarı kurutabiliyoruz. Yaklaşık 1 saat süren bir işlem. Bu işlem sonucunda varislerden hastalar kurtulabiliyor. Daha sonrasında hastalar ameliyathaneden yürüyerek çıkarak normal hayatlarına devam ediyorlar" diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Erken varis teşhisinin önemine vurgu yapan Gencel, “Kişilerde bazen gizli varis dediğimiz durum vardır. Buna sebep olan içerideki kaynak damardan kaçakla birlikte bozulma başlamıştır. Buna bağlı olarak bacaktan aşağıya doğru sıcak bir akıntı, yanma, gece krampları buna belirti olabilir. Bu aşamada dışarıdan gözüken bir varis yoktur. Bu bir gizli varistir. Bunun teşhis etmek içinde doppler yöntemini kullanıyoruz" ifadesini kullandı.

“VARİS TEDAVİSİ YAPILABİLİR"

Yazın varis tedavisi yapılmaz söylemi hakkında da konuşan Gencel, “Böyle bir önyargı daha önce hastanede tedavilerden yapılma döneminde yaygınlaşmış. Ancak şu anda bu değişti. En sıcak günlerde dahi rahatlıkla varis tedavisi yapılabilir. Hastaya ek bir külfet getirmez. Rahat bir şekilde hasta günlük yaşamına devam edebilir" dedi.

RİSK TAŞIYAN MESLEK GRUPLARI

Bayanlarda sıkça rastlanan varis türlerinden de bahseden Gencel, “Bayanlarda sıkça rastlanan kılcal, orta çaplı varis türündeki rahatsızlıklarda tedavi yöntemi skleroterapi yöntemi ile lazer veya radyo terapi ile bunları çözebiliyoruz. Skleroterapi demek varis olan damara ince bir iğne ile girerek damarı kurutacak ilaç vermektir. 30 yıldır uygulanan bir tedavidir. Güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmıştır. Ancak bu tedavi yöntemi kalın varislerde kullanılamaz. Bu yöntem bahsettiğimiz tedavi yöntemlerinde uygulanabilir" ifadelerinde bulundu. Gencel, varisin daha çok hangi meslek gruplarını tehdit ettiğini söyleyerek, “Varis oluşumunda çalışma koşulları en büyük etkenlerden bir tanesidir. Öğretmen, polis, aşçı, cerrah gibi gün boyu ayakta çalışan meslek gruplarında görülme olasılığı yüksektir" dedi.

ÖN TEŞHİS ÖNEMLİ

Variste teşhisin önemini vurgulayan Gencel, “Varis dışarıdan görülsün veya görülmesin bir kuşku varsa bizim için şüphelidir" diyerek belirtileri şu şekilde sıraladı:

-Gün sonunda ayakta kaldıkça artan ağrı

-Ayağında gün sonunda şişme görülen kişiler

-Gece uykudan uyandıran kramplar

-Bacakta sıcaklık, yanma hissi

Bu riskleri taşıyan hastaların kontrolden geçmesinin şart olduğunu söyleyen varisin teşhis sürecini anlatan Gencel, “Varisin teşhisi içinse dünyada yaygın olan doppler ultrasonografi cihazı ile bahsettiğim rahatsızlıklara sahip kişiler ile gözden geçirilmelidir. Varis rahatsızlığında biz kesin çözümü tedavi olarak belirtiyoruz. Ancak tedaviyi geciktirmek veya fırsatı olmadığı için ertelemek hasta grubunda yapılabilecek işlem varis çorabı kullanımıdır. Fakat bu yöntem kesin bir çözüm sağlamaz. Sadece hastanın şikayetlerini azaltır ve birazda olsa ağrılarını azaltır. Bu yöntem sadece varisin ilerlemesini yavaşlatır. Ama kesinlikle tamamen durdurmaz. Bir diğer yöntem ise ilaç kullanımıdır. Bunlarda varisi geçirmez sadece hastaların şikayetlerini azaltır. Tedavi olana kadar kullanılabilir" dedi.

“TEKRARLAMA OLASILIĞI VAR”

Varisin azda olsa modern tekniklerle dahi tekrarlama olasılığı olduğunu söyleyen Gencel, “Yüzde 15-20 oranında varislerin tekrarlama olasılığı bulunmakta. Ameliyatsız tedavi yöntemi ile bu oran yüzde 2'ye kadar düşmektedir" dedi.

VÜCUDA ZARARLARI BÜYÜK

Varis tedavisi olunmazsa zararların büyük olduğunu ifade eden Gencel, “Varis tedavi edilmez ise yavaş bir şekilde ilerler. Şikayetler zaman içerisinde toleransa bağlı olarak azalabilir. Ancak bu demek değildir ki varis artık vücudumuza zarar vermiyor. Varis damarları ne kadar kalınlaşırsa o kadar risk artar" dedi. Varisin vücuda verdiği zararlar ise,

-Damar içerisinde tromboz denilen pıhtılaşmanın artması

-Ekoli denilen pıhtılaşan kandan kopan parçanın vücuda karışarak damarı tıkaması

- Bacakta dolaşım bozuklukları

-Variste kapanmayan varis yaralarının açılması

 

Haber Merkezi