Sayfa Yükleniyor...
ESBAŞın bünyesindeki Uzay Kampı 15inci yaşını ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler ve Uzay Kampı Türkiye Direktörü Scott Woodham ve Amerikalı astronot Michael J. Foreman ile birlikte kutladı.
ANIL YIKGEÇ
Gaziemir ilçesinde kurulu Ege Serbest Bölgesi'nin kurucu ve işleticisi ESBAŞ'ın bünyesinde yer alan Uzay Kampının 15. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Amerikalı astronot Michael J. Foremanın konuşmacı olarak katıldığı kutlama ESBAŞ yöneticileri, Uzay Kampı sorumluları ve çocuklar hep birlikte pasta kesti.
Açılışta konuşan ESBAŞ CEO'su Dr. Faruk Güler, Uzay Kampının açılışının on beşinci yılını gururla kutladıklarını belirterek, Dünyadaki üç Uzay Kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye, sadece İzmirin değil Türkiyenin de göz bebeği ve iftihar kaynağıdır. Mary Hanım ve Merhum Kaya Bey 2000 yılında Uzay Kampı Türkiye ilk açıldığında, bina girişine Dünya Gençlerine Bir Armağandır yazılı bir plaket yerleştirmişler. Uzay Kampı Türkiye sadece uzay ve fen bilimlerini teşvik etmemekte; farklı ülkelerden gelen genç insanlar arasındaki arkadaşlığı desteklemekte ve genç beyinlerin yeni olasılıkları düşünmesini sağlamaktadır. Bu amaçla kurulduğu 2000 yılından bugüne kadar 55i aşkın ülkeden 170.000in üzerinde genç ve yetişkine Uzay Kampında ağırlama imkanı bulduk. Ayrıca Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı aracılığıyla değişik ülkelerden ve kültürlerden çocukların Uzay Kampı Türkiyede bilim ve uzay aktivitelerine katılmalarını sağladık dedi.
ÇOCUKLARIMIZA EMANET EDECEĞİZ
Her yıl bir astronot ya da kozmonotu kampa davet ettiklerini ifade eden Güler, Bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi bir NASA astronotunun aramızda bulunmasından dolayı çok mutluyuz. Her yıl en az bir astronot ya da kozmonotu kampa davet ederek öğrencilerle buluşturuyoruz. 2008 ve 2009 yıllarında 32 saat 19 dakikası uzay yürüyüşü olmak üzere yaklaşık 638 saat uzay uçuşu yapan Astronot Michael J. Foreman şu anda aramızda. Bu yıl gelen Astronotumuzla birlikte toplam 24 uzay yolcusu Uzay Kampını ziyaret etmiş oldu. Bundan gurur duyuyoruz diye konuştu. Uzay Kampını çocuklara emanet etmekten memnun olduğunu söyleyen ESBAŞ CEOsu Güler, Böyle özel bir kampa sahip olmaktan ve bunu geleceğimizin sahibi çocuklarımıza emanet etmekten son derece memnunum. Bu vesile ile Uzay Kampı Türkiyede kuruluşundan bugüne kadar görev yapan ve emek veren tüm arkadaşlarımı kutluyor; bu başarılı çalışmalarımızın artarak devam etmesini diliyorum diyerek konuşmasını bitirdi.
UFO OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM
Amerikalı astronot Michael J. Foreman, ise uzay ve astronotluk hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Uzay Kampına davet edilmekten, çocuklarla birlikte olmaktan büyük onur duyduğunu belirten Foreman, Ekip çok iyi. Uzay Kampında bilim ve uzay teknolojileri alanında kariyer yapabilmeleri için ilham veriyorlar. Burada edindikleri tecrübelerle büyüyecekler dedi. Geçtiğimiz günlerde NASAnın canlı yayını sırasında Dünyadan iki cismin uzaya gidiyormuş gibi görülmesi üzerine yayının kesilmesi hakkındaki soruya şöyle yanıt verdi;
Tanımlanamayan uçan cisimler olduğunu düşünmüyorum. Dünyadaki konumunuzda atmosferdeki göktaşları başınızı yukarı kaldırdığınız hep yukarıda görürsünüz. Ama uzaya istasyonundayken bu olaylar aşağıda olur. Göktaşları atmosfere girince parçalanarak yanarlar ve ışık saçarlar. Dolayısıyla NASAdan yapılan canlı yayın sırasında da görülenlerin Dünya atmosferine girip yanan küçük taşlar olduğunu düşünüyorum. NASAda canlı yayın kesilmesinin de medyanın bu olayı daha da parlatma ve insanların dikkatini çekmek amacıyla bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Göktaşlarını tespit ederek NASAnın canlı yayını bilerek kestiğini düşünmüyorum. Bunun bir rastlantı olduğunu düşünüyorum. Uyduları yerleştirirken artık kameralarla bağlantı kalmadığı için canlı yayının kesildiğini düşünüyorum.
DÜNYAMIZA İYİ DAVRANMALI VE KORUMALIYIZ
Uzay görevleri boyunca tanımlanamayan uçan cisim görüp görmediği de merak konusu oldu. Uzayda bizden başka yaşam olduğuna inanıp inanmadığı ve tanımlanamayan cisimler görüp görmediği sorulan Foreman, Kendi görevlerim sırasında böyle bir cisimle karşılaşmadım. Dünya dışında başka yaşamlar olsaydı biliyor olurduk. Her ne kadar başka gezegenlerde yaşam olduğunu bilimsel olarak bir sonuca varamasak da Marsa yapılan görevlerde mikroskobik canlılarla karşılaşabileceğimizi düşünüyorum diye cevapladı. Astronot Foreman, görevleri boyunca uzaydaki her dakikayı hafızasına kazıdığını belirten, Uzaydayken beni en çok etkileyen Dünyanın masmavi görüntüsü, sınırlar olmadan her şeyi bir arada görüyor olmak oldu. Kırılgan ve narin bir gezegende yaşadığımızı fark ettim. Aslına bakarsanız Dünya da bizim evrendeki uzay gemimiz. Biz evrendeki yolculuğumuzu Dünyayı uzay gemisi gibi kullanarak yapıyoruz. Tek farkı etrafta nefes alabileceğimiz atmosferin olması. Dünyaya daha iyi davranmamız ve korumamız gerektiğinin farkına vardım ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından Amerikalı astronot Michael J. Foreman kısa bir sunum yaparak nasıl astronot olduğunu ve ne gibi görevlerde bulunduğunu slayt şovla anlattı.
Haber Merkezi