Sayfa Yükleniyor...
Urla Belediyesi, Balıklıova sakinlerinin eylemi hakkında bir açıklama yaptı
İzmirin Urla ilçesinde, belediye encümen kararıyla Kıyı Kanunu gerekçe gösterilerek kaçak olduğu öne sürülen evleri hakkında yıkım kararı verilen Balıklıova Mahallesi sakinleri, protesto gösterisinde bulunmuştu. Belediyenin aldığı boşaltma kararını yargıya taşıyan ve buradan istediği sonucu alamayan vatandaşların tepkisi sürüyor.
Urla Belediyesi konuyla ilgili bir açıklama yaparak, baraka tarzı evlerin yasal olmayan yollarla yapıldığını ifade etti. Açıklamada, Urla Belediyesi, Balıklıovanın köy tüzel kişiliği döneminde, muhtarlıktan kiralanan kamuya ait alanlarda yapılan baraka tarzı evlerin Kıyı Kanununa ve İmar Kanununa aykırı kaçak yapılaşma olduğu, yasal olmayan yollarla işgal edildiği ve mevzuata aykırı olduğu anlaşılmıştır. 164 parsel sayılı taşınmaz, Balıklıovanın Köy tüzel kişiliği döneminde, muhtarlık tarafından kısım kısım vatandaşlara kiralanmıştır ve zamanla baraka tarzı bu evlerin sayısı artarak, kıyı çizgisine mesafesi 61 metreye kadar gelmiştir. İzmir Bayındırlık İskân Müdürlüğü tarafından bahsi geçen parsel için, 16.04.1998 tarihinde kaçak yapı olarak tespitler yapılmış ve gerekli yasal işlemler o tarih itibariyle başlatılmıştır. Kıyı Yasası uygulama yönetmeliğinde, sahil şeridinde imar planı yapılıp, onaylanmadan uygulamaya geçilemez. Sahil şeridinde yapılacak olan planlar, toplum yararına açık olmak şartı ile ve günübirlik turizm ve tesislerini kapsamaktadır. İzmir Valiliğince söz konusu yapıların 3194 sayılı imar kanunun 32. Maddesi gereği yıkım kararı alınması gerekmektedir denilerek, 164 parsele ruhsatsız kaçak yapı yapılamayacağı köy muhtarlığına tebliğ edilerek parsel 1998 yılında İzmir Valiliğince mühürlenmiştir.2002 yılında sayısı 4 ile 8 adet olan kaçak yapıların İzmir Valiliğince mühürlenmesine rağmen fen ve sağlık kurallarına aykırı olarak kaçak yapı sayısı bugün 74 adete ulaşmıştır.31 Mart 2014 tarihinden itibaren ise, 6360 sayılı yasa geçerli olmak üzere köy tüzel kişiliği kaldırılan Balıklıova Köyünün mülkleri, Valilik makamınca kurulan devir tasfiye ve paylaştırma komisyonu kararı ile belediyemize devrolmuştur ve 164 sayılı parsel bu tarihten itibaren belediye taşınmazı olarak tapu kayıtlarına geçmiştir ifadelerine yer verildi.
İŞLEM YAPILMAZSA SUÇLU OLACAK
Balıklıova Mahallesinde bulunan bu evler için gerekli işlemler yapılmazsa Urla Belediyesinin kanunlar önünde suçlu duruma düşeceği belirtilen açıklamada, 31 Mart 2014 tarihinden itibaren Köy tüzel kişiliği dönemindeki kanunlara göre değil, belediye kanunlarına göre yönetilmesi, yasalar gereği mecburidir ve Urla Belediyesi, kanunların gerektirdiği işlemleri yapmazsa kanunlar önünde suçlu durumuna düşecektir. 775 sayılı Gecekondu kanununun 18. Maddesine göre kamuya ait alanlardaki kaçak yapılar hiçbir karar alınmaksızın yıkılmalıdır ve kanuna göre yıkılması öncelikli yerler olarak belirlenmiştir. Köy tüzel kişiliği döneminde kanuna aykırı olarak yapılan kaçak yapılar devlet malında işgalci konumundadır. Ve kamuya ait mallar tüm halkın kullanımına açılmak zorundadır. Bu bağlamda, 03.11.2014 tarihinde belediyemiz tarafından 775 sayılı Gecekondu kanununa göre tutanak tutulmuştur. 3194 sayılı imar kanunun 3621 sayılı kıyı kanununa göre, inşa edilen baraka tarzı yapıların yasallaşması ya da ruhsatlandırılması mümkün değildir denildi.
Açıklamaya, belediyenin mahkeme tarafından haklı bulunduğu söylenerek, Urla Belediyesinden talep edilen yıkım kararının uygulanmama işlemi hukuka aykırı bir işlemdir ve bu durum kanunu yok saymak anlamına geleceği için Urla Belediyesini yasalar önünde suçlu duruma düşürmektedir. 164 parselde işgalci olarak görünen 74 kişinin, İzmir 1. İdare Mahkemesine yapmış olduğu ürütmenin durdurulması istemli davanın, ilgili mahkemece reddedilerek belediyemiz haklı bulunmuştur. Ardından bir üst mahkeme olan Bölge idare mahkemesine yapılan itiraz da mahkemece reddedilmiştir ifadeleri ile son verildi. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi