Soma Yaz Okulu başlıyor!

Sosyal Haklar Derneği, Soma’da çocuklar ve gençler için 6-24 Temmuz tarihleri arasında Soma Yaz Okulu düzenliyor.


  • Oluşturulma Tarihi : 05.07.2015 06:50
  • Güncelleme Tarihi : 05.07.2015 06:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Soma Yaz Okulu başlıyor!

ANIL YIKGEÇ- Sosyal Haklar Derneği, Soma’da maden kazasından sonra madenci aileler ve çocuklarıyla dayanışma sağlamak için 6-24 Temmuz 2015 tarihleri arasında ‘Soma Yaz Okulu’ projesini gerçekleştiriyor. Dernek, yaz döneminde çocukların sosyalleşme ve gelişme açısından gereken programlara ve olanaklar sahip olmadıkları Soma’da bir fark yaratarak onlara değişik aktiviteler sunuyor.

        Sosyal Haklar Derneği Eğitim Proje Eş Koordinatörü Hakan Güneş, Soma’da gerçekleştirecekleri yaz okulu kapsamında birçok aktivite olduğunu çocuklar ve gençlerin eğlenirken aynı zamanda bir şeyler öğrenmesini amaçladıklarını belirtti. Soma’da bir yaz okulu fikri 301 madencinin ölümünde sonra madenci aileleri ve çocuklarıyla dayanışma etkinlikleri sırasında gündeme geldiğini ifade eden Güneş, “Somalı madenciler başta olmak üzere şehir ve etrafındaki köylerde yaşayanların çocukları yaz döneminde sosyalleşme ve gelişme açısından gereken programlara ve olanaklar sahip değil. Özellikle yaz aylarında kadınların da günlük tarım işlerinde çalışıyor olmaları çocuklar ve gençlerin bakım, beslenme, eğitim ve sosyalleşmelerinde daha da ciddi sorunlara kapı aralanıyor. Sosyal Haklar Derneği olarak kamu kurumlarının çözmesi gereken bu sorunları çözmek değilse bile, bir parça çocuklar ve gençler lehine hafifletmek, onlara yanlarında olduğumuz hissettirmek adına bir yaz okulu düzenliyoruz” dedi.

 DOĞA DOSTU ETKİNLİK

 Yarın başlayacak Soma Yaz Okulu’nun tümüyle gönüllü emeği ve desteğine dayalı bir dayanışma etkinliği olduğuna vurgu yapan Güneş, programın içeriğini şöyle anlattı;

“Yaz Okulu ilk, orta ve lise olmak üzere 3 grupta gençleri ve çocukları kapsayan bir programdır. Yaz okulu ilk, orta ve lise çağındaki çocuk ve gençlerin derslerine yardım amaçlı programların ötesine geçmeyi hedeflemektedir. Programda güzel sanatlar, yabancı dil, genel kültür, bilim ve teknik, ekoloji, spor ve sosyal gelişim başlıklarında çalışmalar yapılacaktır. Kayıt yaptıran öğrenciler yaş gruplarına, ilgi, beklenti ve ihtiyaçlarına göre çeşitli çalışmaları kendileri seçebilecektir. Katılımcı bir eğitim-öğretim anlayışını temel alan yaz okulumuz rekabet yerine dayanışma, birbirini bütünleme, kendi yeteneklerini keşfetme, kendilerini ifade etme, yeni bakış açıları geliştirmeyi hedeflemektedir. Tüm bunları yaparken bölgenin ihtiyaç ve özellikleri dikkate alınarak doğa-dostu bir program esas alınmıştır. Katılmak isteyen gençler ve çocukların velileri ile birlikte Sosyal Haklar Derneği Soma Şubesi’ne bizzat giderek ön-kayıt formu doldurmaları gerekmektedir” diye konuştu.

 TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANIYOR

 Yaz okulunun tamamen gönüllük esasına dayandığını belirten Güneş, “Farklı şehirlerden 50 kadar gönüllü öğretmen gelecek. Bu gönüllü öğretmenlerin içinde sanatçı, anaokulu öğretmeni, sağlıkçı, pedagog, öğretim görevlisi ve balerin gibi farklı meslek gruplarından oluşuyorlar. Tamamen gönüllük esasına göre çalışıyoruz. İnsanların katkılarıyla bütün masraflar karşılandı ve hiçbir ücret alınmıyor. Ne öğretmenler ücret alıyor ne de çocuklardan ücret alınıyor” dedi. Güneş, programın başarılı olması halinde gelecek yıl tekrar yapılması ve hatta başka yerlerde de yapılması planlandığını da sözlerine ekledi.

 

Güneş, Soma içinde 3 dönümlük açık ağaçlı ve 200 metrekare kapalı bir mekanda gerçekleşecek programın sonunda İzmir’de sergi yapacaklarını da duyuran Güneş, “Konak Belediyesi’nin desteğiyle 23 Temmuz Perşembe akşamı İzmir Gündoğdu Meydanı’nda yaz okuluna katılan çocuklarımızın şenliği olacak ve bir de konser gerçekleşecek” dedi.

PLANLANAN DERSLER ve ATELYÖLER

1) YEREL TARİH ATÖLYESİ

2) MESLEKLERİ TANIYALIM ATÖLYESİ

*Avukatlık, Doktorluk, Öğretmenlik, Madencilik, Mühendislik, vb.

3) İNGİLİZCE ATÖLYESİ: KONUŞMA & ALIŞTIRMA ATÖLYESİ

4) ÜLKE VE DÜNYAMIZ ATÖLYELERİ: KÜLTÜRLER VE COĞRAFYA ÇALIŞMALARI

5) TEMEL HAKLAR ATÖLYESİ:

*Çocuk Hakları;

*Yurttaş Hakları ve Sosyal Haklar

* Kişilik Haklarımız Atölyesi

6) BİLİM VE İCATLAR ATÖLYESİ

7)DOĞA, TARIM VE EKOLOJİ ETKİNLİKLERİ

8) GÜZEL SANATLAR ÇALIŞMALARI

*Sinema ve Fotoğraf & Atölyeleri

*Seramik, Heykel & Resim Atölyeleri

*Bale & Jimnastik

*Tiyatro & Drama Atölyeleri

*Masal Gecesi Etkinliği

* Müzik & Koro Çalışması

9) OYUN, SPOR VE DOĞA ETKİNLİKLERİ

*Günlük spor etkinlikleri & Doğa Sporları

*Satranç, Go Oyunu,

*Acil Yardım, Müdahale & Koordinasyon Eğitimi

10) FELSEFE VE EDEBİYAT

* Herkes için Felsefe Atölyesi

* Yaratıcı Yazar Etkinliği

11) ANNE-BABALAR İÇİN EĞİTİM ATÖLYESİ:

*Çocuk bakımı ve eğitimi;

*Kolektif çocuk ve genç eğitim kulüpleri deneyimleri;

Haber Merkezi