Sayfa Yükleniyor...
ELELE Hareketi, Efemçukurundaki su ve toprak kirliliği değerlerini ve tehlikeyi anlatmak için İzmirli bazı milletvekillerinin de katıldığı bir basın açıklaması düzenledi
E. ÇAĞLA GENİŞ
ELELE Hareketi tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezinde düzenlenen basın açıklamasına çevre gönüllülerinin yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, HDP İzmir Milletvekili adayları Eylem Kılıç ve Gülistan Kaya da katıldı.
Basın açıklamasının ardından konuşan milletvekilleri ortak bir söylemle çevre adına mücadele etmeye devam edeceklerini açıkladı.
ÇEVRE FELAKETİ BOY GÖSTERMEYE BAŞLADI
ELELE Hareketi Dönem Sözcüsü Merih Yücel tarafından okunan basın açıklamasında Efemçukuru Altın Madeninin İzmir'in içme suyunu zehirlemeye devam ettiği ve Tahtalı başta olmak üzere çevredeki tüm barajlar, yeraltı ve yerüstü akarsuları ve toprağı zehirleyen bu madenin ağır tehdidi altında olduğu iddia etti. Yücel, 2012 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Kararı'nın İzmir 1. idare Mahkemesi'nce iptal edilmesine karşın, faaliyet hukuk tanımaz bir biçimde sürdürüldüğünü ifade ederek, Yıllardır tekrarladığımız risk tespitleri, uyarılar dikkate alınmadı. Şimdi riskler gerçekleşmeye, çevre felaketi boy göstermeye başladı. Kadmiyum normalin 13 bin 700 kat üzerinde, insan sağlığına, diğer canlı varlıklara ve doğaya son derece zararlı olan arsenik, bakır, selenyum, nikel, kurşun, kükürt, mangan, çinko normal değerlerin 100 ila binlerce katı üzerinde raporlanmıştır. Bu maddeler kuru atık depolama sahasında açık havada kurutmaya bırakılmış olmasın yanı sıra, pasa depolama sahasında madenlerin yeraltı sularını kirletmemesi için altına serilen koruyucu malzemenin en az 20 yıl dayanması gerekirken, Bilirkişi Raporu'nda kullanılan malzemenin dayanma süresi 58 gün olarak belirtilmiştir. Ayrıca yeraltı sularında da normalin 100 ila binlerce kat üstü derişim tespit edilmiştir. Tüm bu olgular iptal edilen ÇED Raporu'nda gizlenmiştir diye konuştu.
İZMİRLİ MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ
Açıklamalarını sürdüren Yücel, şu an gelinen nokta hakkında bilgi vererek İzmirli milletvekillerine maden hakkında ne düşündüklerini ve geleceğe ilişkin hedeflerini sordu. Yücel, Şu anda geldiğimiz noktada, Kapasite Artırımı ÇED Olumlu Belgesi'nin iptaline ilişkin mahkeme kararı Anayasanın 138. maddesine göre derhal, İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre en geç 30 gün içinde uygulanması gerekirken, şirket 2,5 kat kapasite artışı ve 5 yıl ek işletme süresi için yeni bir ÇED Raporu düzenlemiştir. İzmirli yurttaşlar, ELELE Hareketi, EGEÇEP ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi bu rapora İzmir Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü'ne başvurarak, yaşamımızı ve gelecek kuşakların yaşamını tehdit eden bu madenin derhal kapatılmasını talep ettiler. Seçimin yaklaştığı şu günlerde İzmiri temsil etmeye ve ülkeyi yönetmeye talip değerli milletvekili adaylarına soruyoruz; İzmir'in su havzasını kirlettiği mahkemece kanıtlanan Efemçukuru Altın Madeni'nin durumu hakkında ne düşünüyorsunuz ve geleceğine ilişkin hedefleriniz nedir? Milyonlarca İzmirlinin su ihtiyacını karşılayacak Çamlı Barajı Projesi hakkında değerlendirmeniz ve programınız nedir? dedi.
HERKESİN ORTAK MESELESİ
Basın açıklamasının ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, çevrenin hepimizin ortak değeri olduğunu ve içinde bulunduğumuz ekosistemi hepimizin koruması gerektiğini belirterek, O nedenle burada bunu siyasi bir mesele yapmaktan çok bunu insani ve herkesin ortak bir meselesi haline getirmek gerekiyor. Kişisel mücadelem dışında söylüyorum; söz konusu diğer siyasi partiler benim gibi yayar ve yaygınlaştırırlarsa bunun siyasi desteği de doğal olarak artacaktır. Efemçukuru Altın Madeni ile ilgili sürecin başından beri EGEÇEP olarak mücadele verdik. İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu süreçteki tavrı, duruşu ve bakışını da çok iyi biliyorum. O meseleye girmeyeceğim ama şunu söyleyeyim en nihayetinde Büyükşehir Belediyesi de artık Çamlı Barajının yapılması ve orada bu madencilik işletmesinin olmaması gerektiği konusunda taraftır açıklamasında bulundu.
ÇEVREMİZ ADINA ÇOK ŞEY YAPACAĞIZ
HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise, iktidara geldiklerinde Türkiyedeki tüm maden işletmelerini çevreye ve ekolojiye zarar vermeden faaliyet yürütene kadar kapatacaklarını açıkladı. Doğan, Duyarlılık artmalıdır bu anlamda partimizin duyarlılığı gerçekten önemli noktadadır. Ekolojiye verdiği önem, tarımsal işletmelerin korunması, suların korunmasına ilişkin hususlar olsun bu konularda elimizde çok güçlü projelerimiz var. Özellikle seçim döneminde sivil toplum örgütlerinin verdiği bu çabayı çok önemli buluyorum. Efemçukuruyla ilgili verdiğimiz soru önergesi maalesef hala cevaplanmadı. Bu konu da bilgi geldiğinde sizlerle paylaşacağız ifadelerini kullandı. Konuşmasının ardından Doğana, Gediz ne zaman temizlenecek şeklinde soru yöneltildi. Doğan, soruya şu şekilde yanıt verdi: HDP iktidara gelince hepsi gerçekleşecek. Geleceğimiz ve çevremiz adına çok şey yapacağız.
Haber Merkezi