Sayfa Yükleniyor...
Bu yıl 405 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen 19. İzmir Kitap Fuarı 27 Nisan 2014 tarihine kadar söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle yaklaşık 145 etkinlik gerçekleştirilecek
EMİNE ŞEKER
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu sene on dokuzuncusu düzenlenen İzmir Kitap Fuarı, 27 Nisan 2014 tarihine kadar Uluslararası İzmir Fuar Alanında okurlarla buluşmaya devam edecek.
Çukurova ve Bursa kitap fuarlarının ardından İzmir Kitap Fuarında da Orhan Kemalin 100. yaşı TÜYAP tarafından kutlanmaya devam ediyor. İçerik ve arşivin Işık Öğütçü, tasarımının ise Sadık Karamustafa tarafından yürütüldüğü Orhan Kemal 100 Yaşında sergisi fuar süresince İzmirli okurlarıyla buluşacak. Fuarda yer alacak bir diğer sergi ise TÜYAP Çocuk Tiyatrosu Afişleri yarışması için hazırlanan tiyatro afişleri sergisidir. Sergi, Eğitim ve Kaynak Kitaplarla Sınavlara Hazırlık Yayınlarının yer aldığı 3 Nolu Salon içinde ziyaret edilebilir.
Garip Şairleri 100 Yaşında
Şiirimizin önemli isimleri Orhan Veli ve Oktay Rifatın doğumlarının 100, Melih Cevdet Andayın 99. yaşı sebebiyle fuarın teması Garip Şairleri 100 Yaşında olarak belirlendi. Fuarda sunuş yazısının Enver Ercan tarafından hazırlandığı TÜYAPın düzenleyeceği Garip Şairleri 100 Yaşında Sergisinin yanı sıra şiir dinletileri ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Fuarın diğer sergisi ise Yapı Kredi Yayınları tarafından düzenlenen Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında sergisidir. Orhan Veli arşivindeki ve koleksiyonerlerdeki fotoğraflar, mektuplar, şiirler, kitaplar, gazete ve dergiler, resimler, heykeller ve çizimlerden oluşuyor. Sergide 36 yaşında yitirdiğimiz şairin kısacık yaşamı kronolojik bölümler halinde, bütün yönleriyle ortaya konuyor.
Fuarda düzenlenen etkinlikler kapsamında Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, Onur Konuğu Feyza Hepçilingirler ve pek çok değerli yazar ve şair konuk oldu.
NİCE YAPITLAR ORTAYA ÇIKACAK
TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Feyza Hepçilingirlere onur konukluğunu kabul ettiği için teşekkür ederek, Daha nice güzel, değerli yapıtlar üreteceğiz. Gelen konuklara geldikleri için TÜYAP adına teşekkür ediyorum. Bütün yayınevlerine, yazarlara, sivil toplum örgütlerine ve yerel yönetimlerle nice güzel organizasyonlarla buluşmak üzere dedi.
HAYATIN HER ALANINDA YASAKLAR VAR
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, çok zor ve yorucu bir dönemden geçtiğimizi, önümüzdeki günlerde de aynı şekilde yorucu sıkıcı, bunaltıcı olacağını vurgulayarak, Hayatın her alanına gelen yasaklar; Twitter yasağı, Youtube yasağı, dünyadan kopmaktan bahseden bakanlar ve milletvekilleri ile yerimizi Kuzey Kore, Çin ya da İran olduğunu göstermeye çalışan demeçlerle bunalıyoruz. Bizim görüşümüz yüzümüz batıya dönüktür. Şu anda İzmirdeyiz yüzümüz Egeye dönüktür. Hoş, güzel ve iyi şeylerden bahsetmemiz gerekir. Günlerimiz iyi olsun diye düşünüyorum. Bu sene 1914 doğumlu yazarlar ve şairler yılıdır. Orhan Veliyi, Oktay Rıfatı ve Melih Cevdeti anacağız. Yine bu yıl Türkçenin büyük yazarlarından Orhan Kemalin yüzüncü yılı. 9 gün boyunca güzel, neşeli bir kitap fuarı geçireceğimizi umuyorum şeklinde konuştu.
EGE DAİMA İLERİYE DÖNÜKTÜR
TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, maddi ve manevi her daim İzmir Kulübünde olduğunu belirterek, Egenin bir özelliği çağdaştır, daima ileriye dönüktür. Aydınlanmanın her alanını yaşamış bir kenttir. Gelen ziyaretçiler için zengin bir fuardır. Çok önemli yazarların yıl dönümleridir. Yıl dönümlerinin bir önemi vardır. Her yazar her yaşında farklı bakış açısıyla yazar. Başka bir özellik ise o şairlerin yaşadığını, o şairlerine hala okunduğunu görmek fuarı bu yüzden herkesin ziyaret etmesini isterim. Türk edebiyatında benim için Feyza Hepçilingirlerin önemi bir dil bilincini daima taze tutması ve bize de yazdıkları ile çalışmaları ile bunu ne kadar önemli bir bilinç olduğunu gösteren bir öncüdür. Kendisini okumaya vesile olduğu için kutluyorum ifadelerini kullandı.
10 YILLAR KATLANARAK ARTACAKTIR
Fuarın onur konuğu Feyza Hepçilingirler, İzmirliler ve kendini İzmirli hissedenlere, aslında seçim sonuçlarından sonra İzmirli olmak daha da kıvanç verici olduğunu belirterek, İzmirin Türkiye ortalaması ile 10 yıl ilerlemişlik ve demokratlık farkı vardır. Türkiye ileriye gittikçe bu 10 yıllar daha da artacak. İzmirli olmaktan onur duyuyorum. Onur konuğu olmam bu yaşımda ve sonraki yaşlarımda alacağım en büyük ödüldür
YASAKLARA KARŞI BİLGİNİN GÜCÜ İLE DURABİLİRİZ
Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, büyük usta Nazım Hikmetin dediği gibi bireyin ilk yoldaşıdır 19. Yaş diyerek sözlerine şöyle devam etti: 19. yaş heyecanın doruğa ulaştığı, bilincin oluşmaya başladığı bir yaştır. Kitaplarda bu bilince katkı sağlayan bir araçtır. Biz gezi sürecini yaşadık. Birey özgürlüklerine tahammüle edemeyen bir iktidarı yaşadık. İnternet yasakları ile birlikte hala yaşıyoruz. Tüm bu yasaklara karşı anca bilginin gücü ile baş edebiliriz. Bilginin verdiği enerji ile baş edebiliriz. Dolayısıyla bilgiye ihtiyacımız var. Kitaba ihtiyacımız var. Aydınlanmanın, bilgi toplumuna ulaşmanın en iyi yolunun kitaplar olduğunu bilen bir kuşağız. Bu anlamda Feyza Hepçilingirler hepimizin hocasıdır. Bu fuarın başarılı olmasını, aydınlanmamıza katkı sağlamasını diliyorum.
KÜLTÜREL YATIRIMLAR ALT YATIRIMLARLA EŞ DEĞER
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, Aziz Kocaoğlunun İzmir için çok önemli olan arıtma temel atma töreninde olduğunu ve yetişmeye çalışacağını belirterek, Aziz Kocaoğlu başkanımız kültürel yatırımları alt yatırımlara eş değer tutmaktadır. Bu nedenle 19. Kez düzenlen bu fuara büyük desteklerini yolluyor. Sanıyorum ki fuarın ilkinden bugüne katılımcısı sayısı 4 kat arttı. Bu da İzmirin siyasi bilincini gösterir. Etkinliklerle beraber güzel bir fuar olmasını diliyorum dedi
FUARIN ONUR KONUĞU FEYZA HEPÇİLİNGİRLER KİMDİR
19. İzmir Kitap Fuarının Onur Konuğu değerli yazar Feyza Hepçilingirler. 1948 yılında Ayvalıkta doğan Hepçilingirler, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulunu ve İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. İzmir Kemalpaşa ve İzmir Karataş liselerinde edebiyat öğretmeni ve Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Yazmaya, okul yıllarında (1963) Feyza Baran adıyla ve İzmir'de kimi dergilerde yayımlanan şiirlerle başladı. 1979 yılında Kültür Bakanlığının açtığı Çocuk Yapıtları Yarışmasında 'Yanlışlıklar' adlı oyunuyla Başarı Ödülü, 1981'de Akademi Kitabevi Yarışmasında 'Sabah Yolcuları' adlı dosyasıyla Öykü Birincilik Ödülü kazandı. 'Eski Bir Balerin' adlı kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanını (1985), 'Potluğu Gidermek' adlı öyküsüyle Yunus Nadi Armağanı Öykü İkincilik Ödülünü (1989), 'Ne Güzel Ölmüştüm' adlı öyküsüyle Borski Grümen (Balkan Yazarlar Karşılaşması) Ödülünü (1991), 'Savrulmalar' adlı öykü kitabıyla da Sedat Simavi Edebiyat Ödülünü (1997) aldı. Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevliliğine ve Cumhuriyet Gazetesi Kitap Ekinde yazılarına devam etmektedir.
Haber Merkezi